GENEL - 21 Şubat 2018 Çarşamba 16:11

Bodrum Acı Ot Festivali basın toplantısı ile tanıtıldı

A
A
A
Bodrum Acı Ot Festivali basın toplantısı ile tanıtıldı

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle 24-25 Mart 2018 tarihlerinde Bodrum/Ortakent Yahşi’de düzenlenecek olan Bodrum Acı Ot Festivali’nin basın toplantısına katıldı.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle 24-25 Mart 2018 tarihlerinde Bodrum/Ortakent Yahşi’de düzenlenecek olan Bodrum Acı Ot Festivali’nin basın toplantısına katıldı.


Bodrum yarımadasının ve Türkiye’nin en büyük lezzet buluşması olmayı hedefleyen “Bodrum Acı Ot Festivali”; Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası (BODTO), Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile İlçe Tarım Müdürlüğü’nün işbirliği ve desteği ile gerçekleşecek. Festival öncesi Ortakent köy içinde bulunan mimar Ali Güncan’a ait tarihi Kule Ev’de, Ortakent manzarasına karşı acı ot, körek mantarı, ev yapımı reçel ve otlu börek gibi Bodrum’un yerel ürünlerinin de sunumu eşliğinde bir basın toplantısı düzenlendi.


Toplantıya Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, OYDER Başkanı Ahmet Aras, Acı Ot Festivali Organizasyon Komitesinden OYDER üyesi Serkan Ceylan, Acı Ot Festivali Organizasyon Komitesi Üyesi Sezer Atlı ile festival komite üyeleri, Bodrum Giritliler Kültür Derneği Başkanı Zehra Denizaslanı, Bodrum Aşçılar ve Servis Çalışanları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Yıldırım ve 85 yaşındaki Müsgebili Zeynep Özbey katıldı.


Toplantının açılışını yapan OYDER üyesi Serkan Ceylan, “Bu güzel bereketli Bodrum gününde, Bodrum’un ve Ortakent’in en güzel mekanlarından olan bu kule evde, Bodrum için çok önemli ve önümüzdeki dönemde uluslararası ve ulusal anlamda tanıtımına çok büyük katkıda bulunacağına inandığımız ilk kez düzenlenen Bodrum Acı Ot Festivali’nin basın toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Festivalde Akdeniz Turizm Vakfı’nın katkılarıyla yabancı şeflerin katılacağı yemek şovları da organize edilecek. Dolayısıyla festival, bir anlamda uluslararası kimlik de kazanacak. Festival boyunca Bodrum Aşçılar Derneği başta olmak üzere Bodrum’da yemek ve yemek kültürü ile ilgili Giritliler Derneği gibi Tohum Derneği gibi onlarca sivil toplum kuruluşu festivalde gönüllü olarak sırf Bodrum’un ve Bodrum’daki doğanın yaşaması için gönüllü olarak katkıda bulunacak. Huzurlarınızda onlara da çok teşekkür ediyorum. Bodrum Belediyesi’ne ve çok değerli başkanımıza ve tüm Bodrumlulara da katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz. 24-25 Mart hafta sonu, tüm Türkiye’yi tüm yerli yabancı misafirlerimizi, çok keyifli doğa ile iç içe güzel yemeklerle lezzetlerle dolu güzel bir hafta sonu için Bodrum’a davet ediyoruz. ” dedi.


Bodrum’da 24-25 Mart 2018 tarihleri arasında ilk defa ulusal düzeyde bir ot festivali planladıklarını ifade eden OYDER Başkanı Ahmet Aras, “Hamimiz Bodrum Ticaret Odası Başkanımız Sayın Mahmut Kocadon’dur. Destekçilerimiz Bodrum Belediyesi, İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimiz, sivil toplum kuruluşları, yemek firmalarımız ve tabi ki en büyük destekçilerimiz ise Bodrum’un yerli kadınları, otu bilen ot yemeklerini bilen yöresel ne varsa hepsini içinde barındıran yerli insanlarımızdır. Bizim için onlar bu festivalimizin olmazsa olmalarıdır. Cıngıloğlu süt ürünleri firması, Olivka deniz ürünleri, havaalanlarındaki Tadında Anadolu restoranları sponsorlarımızdandır. Biz OYDER olarak bu işin organizasyonluğunu üstlendik. Festivali tamamen yerel ve yöresel olacak şekilde düzenledik. Bütün Türkiye’den gelen misafirlerimiz Bodrum’un yöresel kültürünü, yöresel yemeklerini, ot kültürünü, zeytin ve türevlerini, yerel halkın ürettiği her şeyi burada bulabilecekler. Hem satın alabilecekler, hem yapılış tarzını öğrenecekler hem de bir kültür turu yapmış olacaklar. Onlara ayrıca Bodrumumuzu gezdireceğiz. Bodrum’un bütün işletmelerini de ekonomik açıdan desteklemiş olacağız. Çok ciddi bir katılım bekliyoruz. Bunun için hepinizin, basın mensuplarının da tabi ki bunda çok ciddi payı olacak özellikle duyuru açısından. Tam bir ayımız var. Bu bir ay zarfında ne kadar duyurabilirsek festivali, Bodrum için tabi ki o kadar iyi olacak. Burada bize evini açan, basın toplantısında bize büyük destek olan Sayın Ali Güncan Bey’e teşekkür ediyorum. Bu kule ev, bizim de çocukluğumuzun büyük hatıralarını barındırır Ortakent’te. Onu bu şekilde koruduğu ve yaşattığı için de kendisine ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.


Yerel değerlerin yaşatılması ve alternatif turizm açısından festivalin önemine vurgu yapan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Değerli basın ve bu güzel festivale gönül veren değerli arkadaşlarım. Özellikle de bugün bizde çok büyük anlam ve önem taşıyan bu evin sahibi Ali Bey’e huzurlarınızda bir defa daha teşekkür ederek hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Bir ot festivali yapıyoruz demek çok kolay. Ancak bizim için, Bodrumlular için, özellikle belli bir yaş grubu için ise çok fazla anlam ve önem taşıyor. Çünkü bu otlar, bizim çocukluğumuzda, bizim sofralarımızın ana yemeğiydi şimdi ise sofralarımıza meze olarak geliyor. Aynı zamanda Ege bölgesinin, Bodrum yarımadasının, Bodrum coğrafyasının bir kültürüdür bu otlar. Biz bu otlarla büyüdük ve bugünlere geldik. Şimdi bizden sonraki nesillere bu otları tanıtmak, bu otların güzelliklerini; doğa ile iç içe yaşamanın, doğada insanların ne kadar sağlıklı beslendiğinin göstergesi olduğunu anlatmak istiyoruz.


Tabi bu festivaller aynı zamanda önce belde olan şimdi mahallemiz olan Ortakent’in tanıtımına da büyük katkı sağlıyor. Özellikle sezon başında yapılan festivaller ve bundan önce tekrar başlatılan ot festivali ve onun arkasından diğer festival gerçekten o bölgeye hem ekonomik olarak hem tanıtım olarak müthiş bir katkı sağlıyor. Bu aynı zamanda bu yörede yaşayan esnafımıza da müthiş bir destek ve moral oluyor. Onun için bu güzel festivalin yapımında emeği geçen herkese bir defa daha teşekkür ediyorum. Gönül ister ki diğer mahallelerimizde de bu aktiviteler - festivaller hep olsun. Biz bunlara destek olmaktan son derece mutlu oluyor, gurur duyuyoruz. Çünkü Bodrum’un ismi bir defa daha ulusal basında yerini alıyor ve alternatif turizm dediğimiz turizmin de öncülüğünü yapıyor. Onun için gerçekten de güzel organizasyonlara ev sahipliği yapan, buna destek veren gerek sivil toplum kuruluşlarımız olsun gerek ise sponsorlarımız olsun bir şeyi asla unutmasınlar: Onlar sadece isimlerini yazdırmıyorlar, onlar aslında Bodrum yarımadasına büyük katkı sağlıyorlar; ekonomisinden yaşam tarzına ve insanların moraline Çünkü bugünlerde böyle morallere büyük ihtiyacımız var. Bunu sağladıkları için katkı veren sponsorlarımıza da bir defa daha huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bu güzel festivalin hepimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.


Toplantının sonunda ise 85 yaşındaki Müsgebili Zeynep Özbey; acı ottan, turptan ve her türlü yerel ottan haşlama kavurma gibi çeşitli türde yemekler ya da börekler yaptıklarını, gerek kendilerinin toplandığını gerekse de bu otları pazardan aldıklarını söyledi. Getirdiği körek mantarı ile Bodrum otlarını da basın mensuplarını tanıttı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kilis Zor şartlarda çalışan çiftçiler, 1 Mayıs’ta tarlalarını boş bırakmadı Kilis’te tarım işçileri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde tarlalarda üretim yaparak ekonomiye katkı sunmaya devam ettiler. Tüm Türkiye’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Kilisli üreticiler, ülke tarımına katkı sunmaya devam ediyor. Günün ilk ışıklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutan işçiler, patlıcan ve biber fidelerini toprakla buluştur. ‘‘Çiftçinin bayramı yok’’ 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde tarım işçilerinin ve çiftçilerin hiç boş durmadan ülke ekonomisine ve tarımına katkı sunmak için çalıştığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘İşçi bayramında herkes bayram yaparken çiftçiler ülkenin tarımına katkı sunmak için sahada üretime devam etmektedir. Çiftçinin ve üreticinin bayramı yok. Çiftçilerin bayramı ne zaman eve para götürürse o gün onların en mutlu günüdür ve onların bayramıdır. Herkes evinde dinlenirken şu anda çiftçiler ve üreticiler sahada üretmeye devam ediyor’’ dedi. ‘‘Zabaran patlıcanı bayramda toprakla buluştu’’ Bölgenin tescilli ürünü olan zabaran patlıcanının fidelerini 1 Mayıs’ta toprakla buluştuğunu söyleyen Özdemir, ‘‘Çiftçilerimiz hiç boş durmadan 1 Mayıs’ta da biber ve tescilli patlıcan fidelerini toprakla buluşturdu. Türkiye’de biber üretiminde 2’inci olan Kilis’te biber fidelerini de toprakla buluşturdu. Çiftçilerin ne bayramı ne de tatili var’’ diye konuştu. ‘‘Herkes evinde tatilini yaparken bir burada çalışıyoruz’’ Tüm Türkiye’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Kilisli üreticilerin çalıştığını söyleyen Çiftçi Cuma Aygün, ‘‘1 Mayıs dolayısıyla herkes evinde tatilini yaparken biz burada ekonomi için çalışıyoruz. Aile büyüklerimizle birlikte uzun zamandan beridir çiftçilik işiyle uğraşmaktayız. Çiftçinin bayramı evine ne zaman para götürürse işte o gün onun bayramıdır’’ dedi.
Bursa İlk Muhtarlar Toplantısı Kaymakam Kafkas Başkanlığında Yapıldı Karacabey Kaymakamı Hakan Kafkas, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası yeni seçilen ve görevlerine devam eden mahalle muhtarlarıyla ilk toplantıyı gerçekleştirdi. Yeni dönemin Karacabey adına hayırlı olması temennisinde bulunan Kaymakam Kafkas, “Devleti temsil ettiğimizi unutmayalım. Her işimiz hukuki ve kayıtlı olsun. Devletin resmi dili yazıdır. Hangi konu veya hangi birim olursa olsun, tüm taleplerimizi, şikayetlerimizi ve önerilerimizi yazılı olarak bildirme gayretinde olalım. Halkımıza hizmet noktasında mutlaka istişareye önem verelim.” dedi. 100. Yıl Sadık Yılmaz İlçe Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen toplantıya Kaymakam Hakan Kafkas’ın yanı sıra, Belediye Başkanı Fatih Karabatı, İlçe Emniyet Müdürü Ümit Şahin, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Teğmen Huzeyfe Bıçakcı, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Rahmi Çanakçı, daire amirleri, belediye yetkilileri ile muhtarlar katıldı. Toplantıya 85 mahalleden yalnızca 9 muhtarın katılmadıkları öğrenildi. Toplantının açılışında konuşan Karacabey Kaymakamı Hakan Kafkas, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası başta Karacabey Belediyesi olmak üzere, birçok mahalle muhtarlığında değişim yaşandığını belirterek, “Göreve yeni seçilen Belediye Başkanımız Fatih Karabatı’ya ve yeni muhtarlarımıza hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum. Mahallelerinde güven tazeleyerek yeniden göreve seçilen muhtarlarımıza da başarılar diliyorum. Yeni hizmet dönemimiz Karacabey’imize hayırlı uğurlu olsun. İnanıyorum ki 5 yıl boyunca uyum içinde ve koordineli bir şekilde çalışarak halkımıza hizmet edeceğiz.” ifadesini kullandı. Resmi görevlerde bulunan herkesin devleti temsil ettiğini unutmaması gerektiğine dikkat çeken Kafkas, “Bizlerin etkin çalışabilmesi için siz muhtarlarımıza önemli görevler düşüyor. Siz sorumlu olduğunuz mahalle ve köylerinizin daire amirisiniz. O mahalle ve köydeki en yetkili kişisiniz. Kısacası devleti temsil ettiğinizi asla unutmayın ve çalışmalarınızı ona göre yapın. Hukuktan, adaletten ayrılmadan doğrusunu yapmak zorundayız. Mahalle ve köylerimize ait talepler, beklentiler, şikayetler ve öneriler sözle değil, yazı ile olması gerekiyor. Çünkü devletin resmi dili yazıdır. Hangi konuda ve hangi birimle ilgili olursa olsun, tüm başvurularınız yazılı olmalıdır. Mahalle ve köyünüze ait yapacağınız ya da yapmayı düşündüğünüz her iş ve işlemleri bizlere anlatmanız ve kayıt altına almanız gerekmektedir. Böyle olursa emin olun tüm talepleriniz değerlendirilir ve çözüm noktasında çalışma başlatılır. Bu konuya özellikle dikkat etmenizi sizden istiyoruz. Tabii bu arada benim ve arkadaşlarımızın telefonları da sürekli açık olacak. Müsaitlik durumuna göre mutlaka sizlere geri dönüş yapılacaktır. Unutmayın ki, koordineli, uyumlu ve istişare içinde çalışmak çok önemli. Bunda en çok faydayı siz görürsünüz. Kaymakamlık olarak, Belediye olarak ve diğer resmi kurumlar olarak bizler, her zaman sizlerin yanındayız.” diye konuştu. Belediye Başkanı Fatih Karabatı ise, Karacabey genelindeki sorunlara bir an önce hakim olmaya çalıştıklarını belirterek, “İlçemizde beklenildiği üzere bir değişim yaşandı. Hizmet noktasında heyecanımız büyük. Daha yaşanılabilir Karacabey’i birlikte inşa etmeliyiz. Sizlerin emrindeyiz. ‘Söz uçar yazı kalır’ misali Sayın Kaymakamımızın da ifade ettiği gibi mahalle ve köylerinize ait tüm talep ve isteklerinizi bizlere yazılı göndermenizi istiyoruz. Yeni hizmet dönemimiz tüm Karacabey’imize hayırlı olsun.” dedi. Kaymakam Hakan Kafkas ve Belediye Başkanı Fatih Karabatı’nın konuşmaları sonrası söz alan İlçe Emniyet Müdürü Ümit Şahin ile İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Teğmen Huzeyfe Bıçakcı da, faaliyet alanlarını ilgilendiren her konuda muhtarlarla etkin çalışmak istediklerini vurguladı. Muhtarların mahallelerinde başta asayiş ve güvenlik olmak üzere, ilgili birçok konuya hakim olduklarına işaret eden Şahin ve Bıçakcı, “İşimizi daha iyi yapabilmemiz, halkımızın güvenliğini sağlayabilmemiz için siz muhtarlarımızın desteğine ihtiyacımız var. Bizlerle sürekli iletişim halinde bulunabilirsiniz. Herhangi bir duyumunuz, şüpheniz bile bizler için önemli. O nedenle sizlerle koordineli bir şekilde çalışmalıyız. İlginize şimdiden teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.