EKONOMİ - 16 Ekim 2020 Cuma 11:45

Tatlı patates için kariyerini terk etti, ilk hasadı yaptı

A
A
A
Tatlı patates için kariyerini terk etti, ilk hasadı yaptı

Milas’a bağlı Kızılcayıkık mahallesinde daha önce kariyerli bir işe sahip olan ve bir şirkette yöneticilik yapan Sevil Server Koç adlı üreticinin girişimleri, Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün desteğiyle tatlı patates üretimi gerçekleştirildi.

Milas’a bağlı Kızılcayıkık mahallesinde daha önce kariyerli bir işe sahip olan ve bir şirkette yöneticilik yapan Sevil Server Koç adlı üreticinin girişimleri, Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün desteğiyle tatlı patates üretimi gerçekleştirildi.


Yaklaşık 6 önce toprakla buluşturulan tohumların hasadı Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerinin katılımıyla yapıldı.


Yapılan çalışma hakkında bilgi veren İlçe Tarım ve Orman Müdürü Parlu, “İlçemizde ilk defa üretimi ve hasadı yapılan tatlı patates gerek piyasadaki fiyatı ve gerekse besleyici özelliğinin çok fazla oluşu nedeni ile alternatif ürün olarak değerlendirilebilecek, yetiştiriciliği kolay ve karlı bir üründür. Tatlı patates 4 - 6 ay gibi bir sürede yetişmekte olup iklim olarak genellikle sıcak ve ılıman, toprak özelliği olarak ise geçirgenliği fazla organik maddece zengin topraklarda yetiştirilebilmekte. Oldukça zengin ve dengeli bir besin içeriğine sahip olan tatlı patatesin hem kök kısmı hem de yeşil aksamı insan ve hayvan beslenmesinde kullanılabilmekte. Yeşil aksamı yeşil sebze olarak, çorba yapımında, çay olarak insan beslenmesinde değerlendirilebileceği gibi kurutularak veya silaj yapılarak da hayvan beslenmesinde kullanılabilmekte. Yeşil aksamında bulunan E vitamini Marul, Brokoli, Ispanak gibi bitkilerde bulunan miktarlardan oldukça fazla. Yumru kısmı ise; yemeklerde, un haline getirilerek pasta, börek yapımında, konserve ve meşrubat yapımında kullanılmakta” dedi.


Parlu, 100 gram tatlı patatesin bir insanın günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 100’ünü, C vitamini ihtiyacının ise yüzde 50’den fazlasını karşıladığını sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’taki patlamada bir kişi hayatını kaybetti Tokat’ın Erbaa ilçesindeki bir bağ evine bırakılan sandığın açılması sırasında içine tuzaklanan el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu 5’i jandarma 7 kişinin yaralandığı olayda yaralılardan bağ evi sahibinin oğlu Muhammet Sefa Can Karaçoban (29), tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Olay, 18 Mayıs günü saat 21.00 sıralarında ilçeye bağlı Karayaka Beldesi Hürmüzlü Mahallesi’nde meydana geldi. Ahmet Karaçoban (63) ile oğlu Muhammet Sefa Can Karaçoban, cep telefonuyla beldede devriye görevi yürüten jandarmaların komutanını arayıp, bağ evlerine zorla girilmeye çalışıldığını, ayrıca içeride kendilerine ait olmayan kilitli bir sandık bulunduğunu belirtti. İhbar üzerine jandarma ekipleri, belirtilen adrese gitti. Ahşap sandığın kapağı açıldığında, içinde piknik tüpüne bağlı, 8 ila 10 santimetrelik inşaat demirleri ve 10’luk çivilerle parça tesirli hale getirilen el yapımı patlayıcı infilak etti. Patlamada, bağ evi sahibi Ahmet Karaçoban ve oğlu Muhammet Sefa Can Karaçoban ile askerler Uzman Çavuş Muhammed Avcı (25), Jandarma Astsubay Mustafa Evkay (32), Uzman Çavuş Burak Muslurget (30), Uzman Çavuş Alperen Songül (28) ve Uzman Çavuş Sezer Ertürk (28) yaralandı. Yaralılardan Sefa Can Karaçoban, tedavi gördüğü Tokat Devlet Hastanesinde hayatını kaybetti. Olay sonrası aralarında eşiyle yasak ilişki yaşadığı için husumet bulunan İsmail G. ve ona yardım ettiği düşünülen Turgay Ö. şüpheli olarak yakalanarak adliyeye çıkarılmıştı. Şüpheliler çıkarıldıkları mahkemede iddiaları reddetmişti. Olayla ilgili inceleme devan ediyor.