YEREL HABERLER - 22 Ocak 2012 Pazar 14:32

TEMA’DAN BODRUM’A UYARI

A
A
A
TEMA’DAN BODRUM’A UYARI

TEMA Muğla İl Temsilcisi Okyay Tirli, Bodrum Yarımadasında yaptıkları incelemelerde Yarımada’nın büyük sorunlar ile karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Bodrum’da doğanın plansız ve projesiz rant uğruna heba edildiğini belirten Okyay Tirli, çözüm önerilerini açıkladı.
Bodrum belde belediye başkanları ve çevre mühendisleriyle görüşme yaptıklarını belirten TEMA Muğla Temsilcisi Okyay Tirli, “10 gün daha sürecek bu çalışmalarımızın sonucunda TEMA Hukuk müşaviri Ömer Aykul bölgeye gelerek hukuki süreç ile ilgili çalışmalar başlatacağız. Kimse Muğla çevresinde turizme karşı değil, ancak bu projelerin doğayı koruyarak yapılması gerekmektedir. Turist Muğla’nın doğal güzelliklerine gelmektedir. Doğayı plansız projesiz sadece rant olarak görürsek yıllar sonra yanlışlarımızdan dolayı geri dönüşümü olmayan zararlarla karşılaşabiliriz. Bodrum bölgesinde çok değerli belediye başkanları var, çoğu turizmin doğayı koruyarak yapılmasından yana. Çevre sorunlarının çözümünde acilen yapılması gerekenler etkin bir çevre denetim sistemi oluşturulmalıdır. Gelecek nesillerin iyi bir çevre eğitimi ile yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Plansız kentleşmeler yerine planlı şehir alanları oluşturulmalıdır. Ormanların çoğaltılması ve korunması sağlanmalıdır. Çöplerin kaynağında ayrıştırılması için çalışmalar yapılmalıdır. Kaliteli yakıtların kullanılması sağlanmalıdır. Çevre sorunlarının önlenmesi için devlet tarafından etkili yasalar oluşturulmalıdır. Yerel yönetimlerin asli görevleri çevre sorunlarının çözümlenmesi olmalıdır. Bunlarla birlikte çevre sorunlarının diğer kaynakları arasında göçler ve düzensiz şehirleşme, kişi başına kullanılan enerji, su, kağıt, kömür vb. artışı, ormanların tahribi, yangınlar ve erozyon, aşırı otlatma ve doğal bitki örtüsünün tahribi, konutlardaki ve işyerlerindeki ısınmadan kaynaklanan (özellikle kalitesiz kömür kullanımı) hava kirliliği, maden, kireç, taş ve kum ocakları, gübre ve zirai mücadele ilaçları, atık bitkisel yağlar ve piller katı atıklar ve çöp, sulak alanların ve göllerin kurutulması ve arazilerin yanlış kullanımı önlenmelidir” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Nazilli Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu’ndan Bahar Konseri Nazilli Belediyesi kültür sanat etkinlikleri kapsamında tüm yörelerden eşsiz eserlerin seslendirildiği Türkülerle Bahara Merhaba Konseri düzenledi. Nazilli Belediyesi Türk halk müziği topluluğu Bahar konseri ile izleyenleri coşturdu. Mehmet yüzü güler kültür merkezi tiyatro salonunda gerçekleştirilen konsere belediye başkan yardımcısı Selahattin Yılmaz Belediye Meclis Üyeleri Gürel Çırpanlı ile Erhan Algan, CHP Nazilli ilçe yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda sanatsever katıldı. İki bölümden oluşan konserin sunuculuğunu Yücel Bildiren yaptı. Konserde şef Orhan Yeşiltepe yönetimindeki korist ve solistler çeşitli yörelere ait birbirinden güzel toplamda 24 türküyü seslendirdi. Baharı simgeleyen renkli kıyafetler ile sahneye çıkan solistlerin performansları salonu dolduran sanatseverler tarafından sık sık ayakta alkışlandı. Görsel şovlarında yapıldığı konserin finalinde Nazilli Sümerbanklılar Derneği kurucu eski Başkanı İlhan Öden tarafından derlenen Nazilli’nin kızları türküsü 80 yıl sonra ilk defa canlı olarak solist Adem Akkaya’nın muhteşem yorumu ile söylendi. Program sonunda konuşma yapan belediye Başkan Yardımcısı Selahattin Yılmaz, "Değerli Belediye Başkanım Ertuğrul Tetik Bu konsere gelmeyi çok heves etmişti. Ancak önemli bir toplantısı çıktığı için bu konsere gelemedi. Saygı ve sevgilerini iletmemi istedi. Bu gece biz çok değişik duygular ve çok güzel bir gece yaşadık. Bu nedenle Türk Halk Müziği Korosu Şefi Orhan Yeşiltepe’ye Koro üyelerine saz arkadaşlarına sonsuz teşekkür ediyorum. Ayrıca bu konsere önemli katkı sağlayan sayın Avukat Yücel Bildiren’e , belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile tüm katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu tür sosyal ve kültürel etkinliklere Başkanımızın ve bizlerin desteği aynı şekilde hatta çoğalarak devam edecektir. İnşallah nice konserlerde sağlıkla hep birlikte olmayı diliyorum. Herkese tekrar sonsuz teşekkür ediyorum" dedi.