GÜNDEM - 17 Temmuz 2023 Pazartesi 16:20

Bodrum Antik Tiyatro’daki konserler eleştirilerin hedefi oldu

A
A
A
Bodrum Antik Tiyatro’daki konserler eleştirilerin hedefi oldu

Muğla’nın Bodrum ilçesinde her yıl çeşitli firmalar tarafından yaz aylarında düzenlenen Antik Tiyatro Konserleri, tarihi mekana fiziki zarar verdiği, yabancı turistlerin tiyatroyu ziyaret etmelerini engellediği ve ana arterde trafik yönünde olumsuzluklara neden olduğu gerekçesiyle eleştirilere neden oluyor.


İlçenin önemli tarihi mekanlarından Bodrum Antik Tiyatro’da her yıl düzenlenen konserler, binlerce kişiyi ağırlıyor. Konsere gelen vatandaşların Hastane Kavşağı’ndan neredeyse Gümbet Kavşağı’na kadar yolun her iki yönüne park ettiği araçlar ise bölgede yaya güvenliğini tehlikeye düşürüyor. Anayolda ayrıca zaman zaman trafik yoğunluğu da yaşanıyor.



Turistler antik tiyatroyu gezemiyor


Konserlerin Bodrum ekonomisine ve esnafına bir katkısı olmadığı yönünde de eleştiriler yapılırken, yaz boyunca tiyatro ortasına yerleştirilen platform ve tiyatro içerisindeki diğer araçların Bodrum’a gelen turistlerin antik tiyatroyu ziyaret etmelerinin önünde engel olduğu dile getiriliyor. Ayrıca konser sonrası basamaklardaki minderler ve çöpler de vatandaşın tepkisine neden olurken, tarihi mekanın bu şekilde kullanılmaması gerektiği ifade ediliyor.



“Orası antik tiyatro, bir gazino değil”


Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve işletmeci Atilla Serttaş, Bodrum Antik Tiyatro’daki konserlerin Bodrum Kalesi’nde düzenlenmesinin ekonomik açıdan daha faydalı olacağını dile getirerek şöyle konuştu:


“Birincisi orası antik tiyatro, bir gazino değil. Gazino kültüründe yürümemesi lazım. Hem teknik sebepleri var hem de kültürel sebepleri var. Hem de Bodrum halkına bir katkısı yok. 3 bin 500 kişi toplanıyor, Bodrum esnafına bir katkısı yok. Trafik tıkanıyor. Biz, konserler olmasın demiyoruz. Bodrum Kalesi içerisinde olsun. 3 bin 500 kişi alacağına bin 500 kişi alsın, kaşe fiyatları ona göre düşer, bilet fiyatları ona göre değişir. Çarşı esnafına da katkısı olur. Oraya gelen bin 500 kişi su alır, yemek yer, köfte yer, çorba içer, konserden önce bir restoranda yemek yer. Oradan magnet alır, tişört alır. En azından 100 kişi bile orada gece hayatına takılsa orayı hareketlendirir.”



“Tarihi kaya ikiye bölünmüş”


Antik tiyatroya konulan ses sistemlerinin tiyatroya zarar verdiğini de savunan Serttaş, “Oraya ciddi bas kabinler konuluyor, aktif sistem kullanılıyor. Bu bas sistemi titreşim veriyor. Orada tarihi kaya ikiye bölünmüş, bunu nasıl görmüyorsunuz. Buna hiç kimse de bir şey yapmıyor. Artı buranın ruhsatı var mı? Yok. Canlı müzik ruhsatı var mı? Yok. İşletme ruhsatı var mı? Yok. Ciddi bir ticari kuruluş. Orada arada bir etkinlik yapılır, yerel yönetim yapar ya da Valilik, Büyükşehir Belediyesi yapar. Orada Bale Festivali olur, Klasik Müzik Festivali olur, tiyatro olur. Ama gazino gibi bangır bangır, devasa bir gürültü” diye konuştu.


Bodrum Kalesi’ndeki konserlerin bir hendekte yapıldığı için fiziki zararının olmayacağını söyleyen Atilla Serttaş, “Bu organizasyonları kim yapıyorsa gelsinler kalenin içerisinde yapsınlar. Madem kazanıyorsunuz şehre de katkınız olsun” dedi.


Konserlerin ana arterdeki trafiği olumsuz şekilde etkilediğini söyleyen Serttaş, “Antik tiyatroya gündüz turist olarak giremiyorsun, ortasında devasa bir sahne var. Diğer tarafta teknik ekibin durduğu bir yer var. Böyle abesle iştigal olmaz ki. Tarihi gezeceksiniz, gezemiyorsunuz. Akşamüstü 4’te, 5’te gidin gezemiyorsunuz. Bunu kaç yıldır söylüyoruz, dilimizde tüy bitti. Kimseye bir düşmanlığımız yok ya da bir derdimiz yok. Orada organizasyonu yapan arkadaşları tanımam. Sağ olsunlar kentimize enerji getirecek işler getiriyorlar ama yer yanlış. Şehre, esnafa katkın yok. Biz de iş yapıyoruz, çerezciye katkımız var, ekmek getirene, yağ getirene, su getirene katkımız var. Hiç katkın yok” ifadelerini kullandı.



“Bodrum esnafına bir katkısı olmuyor”


İşletmeci Ağıt Turan da görüşlerini, “Biz konsere karşı değiliz. Bu konserler, Bodrum Kalesi’nde yapılsın ki esnafa katkısı olsun. Bu şekilde konserlerin Bodrum esnafına bir katkısı olmuyor. Ayrıca o bölgede bir trafik sorunu da oluşturuyor. Turistlerin gündüz saatlerinde antik tiyatroyu gezebilmesini de olumsuz şekilde etkiliyor” ifadeleri ile anlattı.


Bodrum Antik Tiyatro’daki konserler eleştirilerin hedefi oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Alanya’da yeni yıl denetimlerinde 30 aranan şahıs yakalandı Alanya’da vatandaşların yeni yıla huzur ve güven içinde girmelerini sağlamak amacıyla yılbaşı gecesi boyunca kolluk kuvvetlerince geniş kapsamlı denetimler gerçekleştirdi. Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü, Alanya İlçe Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin katılımıyla ilçenin dört bir yanında yapılan uygulamalarda toplam 586 kolluk personeli görev aldı. Denetimlerde İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden 313 polis memuru ve 82 çarşı ve mahalle bekçisi olmak üzere 395 personel 37 ekiple, İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan 138 personel 35 timle, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan ise 53 personel görev yaptı. Yılbaşı tedbirleri kapsamında yapılan çalışmalarda, jandarma bölgesinde 11, emniyet bölgesinde 14 olmak üzere çeşitli suçlardan aranan toplam 25 şahıs yakalanarak adli mercilere teslim edildi. Trafik uygulamalarında yapılan GBT sorgularında ayrıca 5 aranan şahıs daha yakalandı. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında gerçekleştirilen denetimlerde ise jandarma bölgesinde uyuşturucu madde ticareti yaptığı tespit edilen 2 şahıs yakalandı. Şahısların ikametlerinde yapılan aramalarda 93 gram kokain, 1 adet hassas terazi, 1 adet sentetik hap, suçtan elde edildiği değerlendirilen 123 bin 690 TL ve bin 915 Euro para, 7 adet ziynet eşyası, 1 adet avukat kimliği ile 1 adet tabanca, 2 şarjör ve 14 adet fişek ele geçirildi. Öte yandan Emniyet bölgesinde yürütülen çalışmalarda ise uyuşturucu madde ticaretinden 5 şahıs yakalanırken, 676 kullanımlık sentetik kannabinoid, 10 adet extacy ve bin 100 adet sentetik ecza hapı ele geçirildi. Trafik güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan denetimlerde Emniyet ve Jandarma trafik ekipleri tarafından 2 bin 984 araç ve sürücüsü kontrol edildi. Denetimlerde 30 sürücüye alkollü araç kullanmaktan, 38 sürücüye kask takmamaktan işlem yapılırken, toplam 211 araç sürücüsüne cezai işlem uygulandı, 28 araç trafikten men edildi.
Tunceli 8 yıllık evlat hasreti yılbaşında son buldu: Tunceli’de 2026’nın ilk bebeği "Sahra" dünyaya gözlerini açtı Yeni yılın ilk dakikalarında dünyaya gelen Sahra bebek, 8 yıldır çocuk sahibi olma hayali kuran Çelik ailesine büyük mutluluk yaşattı. Tedavisiz gelişen gebelikle dünyaya gelen Sahra, Tunceli’de yılın ilk bebeği oldu. Yeni yılın ilk dakikaları, hastanede sevinç ve duygusal anlara sahne oldu. Saat 00.47’de dünyaya gelen Sahra bebek, hem Tunceli’de 2026 yılının ilk bebeği olma özelliğini taşıdı hem de 8 yıldır çocuk sahibi olma özlemi yaşayan Çelik ailesinin hasretini sona erdirdi. Uzun yıllar boyunca tedavi süreci geçirmesine rağmen sonuç alamayan aile, umutların tükendiği bir dönemde kendiliğinden gelişen gebelikle büyük bir mutluluk yaşadı. Yeni yılın ilk doğumunun gerçekleşmesiyle birlikte hastanede çifte mutluluk yaşanırken, Sahra’nın dünyaya gelişi sağlık çalışanları tarafından da büyük sevinçle karşılandı. "Kızımız bizi kendiliğinden tercih etti" Anne Mevlüde Çelik, "Evliliğimizin 8’inci senesindeyiz. Normalde polikistik over rahatsızlığım vardı. Sürekli tedavi gördüm, hiçbir sonuç alamadık. Kızımız bizi kendiliğinden tercih etti. Hiçbir tedavi görmüyorken hamile olduğumu Bursa’da öğrendim. 6 aydır buradayız. Eşimin görevi dolayısıyla geldik ve kızımız da burada doğmayı tercih etti" şeklinde konuştu. "Kızımız 2026’nın bize hediyesi" 8 yıldır görülen tedavilerden sonuç alamadıklarını belirten Baba Dursun Çelik, "Kızımız 2026’nın bize hediyesi. Allahu Teala bize Sahra’yı hediye etti. Ona ne kadar şükretsek azdır. Biz evleneli 8 yıl oldu. O kadar tedavi gördük, hastanelere gittik. Hiçbir cevap alamadık ve sonuç göremedik. Kafamızda bitirdik, artık olmayacak diye bırakmıştık. Sonra bir sabah böyle bir habere uyandık. Sevinçten havalara uçtuk. Allah isteyen, bekleyen herkese nasip etsin. Çok güzel bir duygu. Rabbim kimseyi bekletmesin. Gerçekten sabreden derviş muradına erermiş, bu söz boşuna söylenmemiş. Sahra’nın anneannesi ve dedesinin de bugün doğum günü" dedi.