GÜNDEM - 17 Eylül 2025 Çarşamba 14:42

Bodrum’da Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikle kutlandı

A
A
A
Bodrum’da Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikle kutlandı

Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen ve Türkiye’de ulusal koordinatörlüğünü Türkiye Belediyeler Birliği’nin üstlendiği Avrupa Hareketlilik Haftası, bu yıl tüm dünyada olduğu gibi Bodrum’da da "Herkes için Hareketlilik" temasıyla kutlandı. Bodrum Belediyesi tarafından Turgutreis’te düzenlenen etkinlik vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.



Bodrum Belediyesi, Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında 16-17 Eylül tarihlerinde Karcı (Doyuran) Sokak’ı araç trafiğine kapatarak yayalara ayırdı ve burada çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından organize edilen program, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’ndan, Bodrum Belediyesi Meclis Üyesi İdil Ekmekci’nin de katıldığı bisiklet korteji ile başladı. Programın devamında ise Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından yetişkinlere yönelik ücretsiz yoga etkinliği gerçekleştirildi.



Gün boyu devam eden etkinliklerde, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün destekleriyle Zeyyat Mandalinci İlkokulu Anasınıfı, Amiral Turgut Reis İlkokulu ve Vedat Türkmen Ortaokulu öğrencilerine yönelik çeşitli oyunlar ve yarışmalar gerçekleştirildi. Öğrencilerin hazırladığı "Hayal Ettiğim Sokak" temalı resimler sergide yer aldı. Katılımcılara yönelik bisiklet tamir atölyesi de büyük ilgi gördü. Etkinliklerin sonunda çocuklara çeşitli hediyeler verilirken, çevre bilincini artırmak amacıyla vatandaşlara atık pil kutuları ile su tasarrufu sağlayan perlatörler dağıtıldı.



Bu uygulamalar, yalnızca Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında değil, aynı zamanda Bodrum Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi iş birliğinde yürütülen "15 Dakikalık Şehirler Projesi"nin de önemli adımlarından birini oluşturdu. Lunds Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen projede Avustralya, Almanya, Hollanda ve Türkiye’den birçok paydaş yer alıyor. Proje kapsamında kent planlamasında adil, sürdürülebilir ve kapsayıcı çözümler geliştirilmesi hedefleniyor.



Etkinlikler sırasında proje ekibi, esnaf ve yayalarla görüşerek yayalaştırma uygulamasına ilişkin geri bildirimler topladı. Böylece hem Avrupa Hareketlilik Haftası’nın etkileri hem de 15 Dakikalık Şehirler Projesi’nin geleceğe yönelik çalışmalarına katkı sağlayacak veriler elde edildi.



Bodrum’da Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikle kutlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de komşuluk örneği: Ulaşamadığı komşusundan soğuk havada haber bekledi Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde şeker hastası olan komşusuna ulaşamayan aile ekiplere haber verdi. Adeta komşuluk örneği gösteren aile komşularının evden sağ salim çıkması için dua ederken, soğuk havada umutla bekledi. Komşusundan iyi haberi alan yaşlı kadın derin nefes aldı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Barbaros Mahallesi Akgün Sokak’ta 3 katlı binada meydana gelen olayda, şeker hastası komşusu C.A.’yı art arda arayan komşusu Şemsi Erzurum, C..A.’nın telefonuna bakmaması üzerine telaşlanarak, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de C.A.’nın son kattaki evine platformlu merdivenle ulaştı. Pencereden eve giren ekipler C.A.’nın hareketsiz şekilde yattığını gördü. C.A. sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ekiplerden iyi haberi alan Şemsi Erzurum ise komşusu C.A.’ya ambulansa kadar eşlik ederken, derin nefes aldı. "Vicdanen rahatsız oldum" Ekiplerin çalışması sırasında komşusundan iyi bir haber bekleyen Şemsi Erzurum, "Komşumuz şeker hastası ve kimsesi yok. Bende kendisini akşam saatlerinde hastaneye gitmesi için aramıştım. Çok kez aradım ve geceye kadar ulaşamadığım için vicdanen rahatsız oldum. Polisi ve itfaiyeyi aradım. İnşallah sağ çıkar inşallah bir şey olmaz. İyi bir komşumuz. İnşallah sağlığı, sıhhati yerinde olur. Komşum inşallah iyi olur. Bende mutlu olurum. Soğukta olsa ben vicdanen rahatsız oldum" dedi. "Çok şükür bulundu" Komşusundan gelen iyi haberi gülücüklerle karşılayan Erzurum, "Çok şükür bulundu. Sağ salim bulunduğuna çok sevindim. Bayılmış içeride ve şimdi de hastaneye götürüyorlar. İnşallah iyi olur. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.