KÜLTÜR SANAT - 23 Aralık 2025 Salı 13:55

İtalya’da birincilik alan Kervansaray projesine MTO dan tam destek

A
A
A
İtalya’da birincilik alan Kervansaray projesine MTO dan tam destek

Marmaris Ticaret Odası (MTO), Marmaris’in yerel değerlerini, tarihini, kültürel ve mimari mirasını gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yürüttüğü kültür yayınları çalışmalarını genişletmeye devam ediyor. Bu kapsamda, ilçede bulunan az sayıdaki Osmanlı dönemi yapılarından biri olan Hafsa Sultan Menzil Yapısı (Kervansaray) üzerine hazırlanan ve İtalya’da en yüksek puanla ödüllendirilen yüksek lisans tezi, MTO tarafından kitap haline getirilerek yayımlandı.



İtalya’nın başkenti Roma’daki Sapienza Universit di Roma’da Mimari Koruma ve Restorasyon Yüksek Lisans Programını tamamlayan Yüksek Mimar Elif Öncel’in bitirme tezi olarak hazırladığı "Yeniden Kullanım Odaklı Koruma Projesi: Hafsa Sultan Menzil Yapısı" başlıklı çalışma, jüri değerlendirmesinde 110 üzerinden tam puan alarak dönem birincisi oldu. Hakkında çok az kaynak bulunan Hafsa Sultan Kervansarayı için yapılmış en detaylı çalışma olma özelliğini taşıyan bu tez, akademik ve mimari açıdan önemli bir boşluğu da dolduruyor. Tez sonuçlarının açıklanmasının ardından projeyi kitap haline getirerek kültür yayınları arasına dahil eden Marmaris Ticaret Odası, eseri 17. kültür yayını olarak ilgili kurumlar, üyeleri ve tarih meraklılarının beğenisine sunuyor.



Başkan Ayhan: "Restorasyon bütçesini karşılamaya hazırız"


Kitabın yayımlanması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan, şu ifadeleri kullandı: "Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Valide Hafsa Sultan adına 1522 yılında inşasına başlanan ve 1545 yılında kullanıma açılan Menzil Yapısı, Osmanlı döneminde hem konaklama hem de lojistik amaçlarla kullanılan menzil yapılarının en seçkin örneklerinden biridir. Ancak son yıllardaki atıl ve bakımsız görüntüsü, Marmaris kale bölgesinin mimari dokusuyla maalesef örtüşmüyor. MTO olarak tarihi değerlerimizi gelecek nesillere taşımak ve turizme kazandırmak öncelikli çalışmalarımız arasında yer alıyor. Menzil Yapısı da özellikle kamulaştırma sürecinin tamamlanmasıyla birlikte bölgenin tarihi dokusuna yeniden kazandırmak istediğimiz projelerimizden biri oldu. İtalya’da en yüksek puanla birincilik elde eden bu çalışma için Yüksek Mimar Elif Öncel’e teşekkür ediyorum, başarısıyla gurur duyduk. Projede sunulan renovasyon ve restorasyon önerileri, Menzil Yapısı’nın yenileme çalışmalarında önemli bir rehber niteliğinde. Açık hava sineması, müze ve hediyelik eşya alanları gibi işlev önerileriyle yapının yeniden kullanıma kazandırılmasına yönelik sürdürülebilir çözümler ortaya koyuyor. Projeyi ilgili kurumlara ilettik; uygulama izni verildiği takdirde MTO olarak bütçesini karşılamaya hazırız"



Yüksek Mimar Elif Öncel: "Bu yapının yeniden kazandırılması gerektiğine inandım"


Projenin sahibi Elif Öncel ise şunları ifade etti: "Marmaris, dedem ve ailesinin yaz aylarındaki sık ziyaretleri nedeniyle çocukluk hatıralarımda önemli bir yere sahip. Hafsa Sultan Menzil Yapısı’nın geçmişteki canlı dönemlerini dinledikçe, bugünkü atıl durumunun Marmaris tarihi için büyük bir kayıp olduğunu düşündüm. Bu tarihi yapının yeniden kente kazandırılması gerektiğine inanarak bitirme tezimi bu konu üzerinde çalışmaya adadım. Tez savunmam sırasında Marmaris ve yapı, jüri üyeleri tarafından büyük ilgi gördü. Birçok kişi bu vesileyle Marmaris’i belki hayatında ilk kez tanıma fırsatı buldu. Proje hazırlık sürecinde katkı ve desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan’a özellikle teşekkür ediyorum. Tezimin kitaplaştırılması, hem çalışmanın daha geniş bir kitleye ulaşmasına hem de Marmaris’in tarihine sahip çıkılmasına katkı sağlayacak. Umuyorum ki bu önemli yapıyı en kısa sürede eski ihtişamlı haliyle yeniden ziyaret edebiliriz"



İtalya’da birincilik alan Kervansaray projesine MTO dan tam destek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Hava Tahmin Uzmanı Macit: "Ülke genelinde yeni bir soğuk havanın etkisine giriyoruz" Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava tahmin uzmanı Abdullah Macit, ülke genelinde beklenen hava tahmin raporlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Macit, "Perşembe günü akşam saatlerinden itibaren yeni bir soğuk havanın etkisine giriyoruz" dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava tahmin uzmanı Abdullah Macit, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılan hava tahmin raporlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çarşamba günü Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında yağışların devam ettiğini belirten Macit, sözlerine şu şekilde devam etti: "Perşembe günü akşam saatlerinden itibaren yeni bir soğuk havanın etkisine giriyoruz. Perşembe günü Marmara’nın batısında başlayacak yağışların cuma ve hafta sonunda Kuzey ve Doğu bölgelerinin tamamında Marmara’nın doğusu, Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusuyla İç Anadolu bölgesinde görülmesini bekliyoruz. Yağışların yağmur ve sağanak şeklinde başlamasını Daha sonra perşembe, cuma ve hafta sonunda da Karadeniz’in iç kesimlerinde Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda ve İç Anadolu’nun doğusunda kar yağışına dönüşmesini bekliyoruz. Hava sıcaklığı da mevsim normalleri civarındaydı. Azalarak cuma günü kuzey kesimlerde ve hafta sonunda yurt genelinde mevsim normallerinin altında düşeceğini tahmin ediyoruz." "İstanbul, Ankara ve İzmir’de hava sıcaklıkları ortalama 8 derece düşecek" 3 Büyükşehirde beklenen hava tahminlerine ilişkin konuşan Macit, hafta sonu Ankara’da hafif yağmur ve yükseklerinde kar yağışı beklediklerini ifade etti. Macit, "Ankara’da hava sıcaklığı oldukça düşüyor. 10 derece olan hava sıcaklığının hafta sonunda 3 dereceye kadar düşmesini bekliyoruz. Gece sıcaklıkları -2 dereceye kadar düşecek. İstanbul’da da cumadan itibaren yağmurumuz başlıyor. İstanbul’da da hava sıcaklığı 8 derece azalacak. İzmir’de de aynı şekilde hafta sonunda sağanak yağış var. Hava sıcaklığı da 17 dereceden 10 dereceye kadar azalmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. "Kar yağışına ve buzlanmaya karşı vatandaşlarımızı uyarıyoruz" Hava Tahmin Uzmanı Macit, "Kar yağışının beklendiği Karadeniz’in iç kesimlerinde, İç Anadolu’nun doğusunda, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda vatandaşları kar yağışına karşı, buzlanma, don olayına karşı, ulaşımda aksamalara karşı uyarmak istiyorum" dedi.
Kırşehir Kırşehirliler soğuk havadan kelle paça çorbasıyla korunuyor Kış mevsiminin etkisini artırmasıyla Kırşehir’de vatandaşlar, soğuk havalardan korunmak için geleneksel lezzetlerden kelle paça çorbasına yöneliyor. Özellikle sabahın erken saatlerinde tüketilen kelle paça çorbası, hem ısınmak hem de sağlık açısından tercih ediliyor. Kırşehir’de, kış günlerinin en çok aranan lezzetlerinden kelle paça çorbası, şifa kaynağı olması yanısıra kültürel miras olarak da değer görüyor. Kelle paça çorbasını düzenli olarak tükettiğini belirten Dağıstan Bahadır, kış aylarında hastalıklara karşı daha dirençli olduğunu söyledi. Bahadır, "Kış döneminde özellikle kelle paça çorbasını içiyorum. Soğuklardan koruduğuna inanıyorum ve kendimi daha zinde hissediyorum" dedi. Kelle paça çorba işletmecisi İlhan Aydın ise kış mevsiminde bu çorbayı özellikle tavsiye ettiğini ifade ederek, "Kış dönemlerinde kelle paça çorbasını öneriyorum. Sağlık yönünden önemli bir çorba. Hakiki kolajen kullanmıyoruz, herhangi bir karışım söz konusu değil. Kuzu kellesi, ayak ve kuzu kemiği karışımıyla çorbayı hazırlıyorum. Terbiye ve un kullanmıyorum" diye konuştu. Kelle paça çorbasının kış aylarında daha fazla ilgi gördüğünü belirten Aydın, "İnsanlar kış dönemi gelince daha çok tercih ediyor. Kırşehir’de 8-10 esnaf bu işi yapıyor ve herkes kendi karışımını uyguluyor. Ben nasıl yiyorsam, müşterim de aynı şekilde yiyor. Paça çorbası içelim, sağlıklı kalalım" ifadelerini kullandı. Soğuk havaların etkili olduğu günlerde kelle paça çorbası, Kırşehir’de hem geleneksel bir lezzet hem de şifa kaynağı olarak sofralardaki yerini koruyor.