SAĞLIK - 26 Mart 2025 Çarşamba 16:22

MEAH’ta başarılı organ nakli Çatak hayata tutundu

A
A
A
MEAH’ta başarılı organ nakli Çatak hayata tutundu

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi (MEAH) bir hastayı daha organ nakliyle sağlığına kavuştururken, 47 yaşındaki diyaliz hastası Figen Çatak gerçekleştirilen böbrek nakli ile yeni bir yaşama adım attı.



Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyat, Doç. Dr. Önder Özcan, Doç. Dr. Özcan Dere ve Op. Dr. Asım Onur’un öncülüğündeki bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Operasyona, organ ve doku nakli koordinatörleri, nefroloji uzmanları, cerrahi ekip, anestezi ve yoğun bakım uzmanları, laboratuvar ve radyoloji ekipleri gibi birçok sağlık çalışanı katkı sundu. Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Önder Özcan yapılan operasyon hakkında bilgi verdi. Hastanın uzun bir süredir kronik böbrek hastası olduğunu belirten Özcan, "Sağlık Bakanlığı Böbrek Koordinasyon Merkezi (BKM) önerileri doğrultusunda en uygun böbreği belirledik. Hastamız uzun süredir kronik böbrek hastasıydı ve son bir aydır diyalize giriyordu. Ameliyattan bir gün sonra böbrek çalışmaya başladı. Diyaliz süreci hastalar için oldukça zor, ancak böbrek nakli yaşam kalitesini ciddi anlamda artırıyor. Böbrek sadece idrar üretmekle kalmaz, aynı zamanda birçok endokrin fonksiyonu da yerine getirir. Bu nedenle en ideal tedavi yöntemi böbrek naklidir. Kadavradan yapılan bağışlar sayesinde birçok hastamız sağlığına kavuşuyor" dedi.



Başhekim Prof. Dr. Togan: "Her organ bir hayat kurtarıyor"


Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan hastanenin organ nakli konusundaki çalışmalarına dikkat çekerek, "Üç yılı aşkın süredir organ nakil merkezimiz aktif olarak faaliyet gösteriyor. Organ bağışına büyük önem veriyoruz, çünkü her organ bir hayat kurtarıyor. Bugün Figen Çatak, diyalizden kurtularak daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşama adım attı. Vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu başarılı ameliyatta emeği geçen tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.



"Beni sağlığıma kavuşturan herkese minnettarım"


Başarılı operasyon sonrası sağlığına kavuşan Figen Çatak organ bağışı sayesinde yeniden hayata tutunduğunu belirterek duygularını şu sözlerle dile getirdi: "Bağış yapan kişinin ailesine çok teşekkür ederim. Onların acısını hafifletemem ama beni bir evlatları olarak görmelerini isterim. Doktorlarımıza, hemşirelerimize ve nakil sürecinde emeği geçen herkese minnettarım. Bana ikinci bir hayat verdikleri için çok teşekkür ederim."



MEAH’ta başarılı organ nakli Çatak hayata tutundu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Konya’da kenevir ekimi başladı Konya’nın Çumra ilçesinde geçen yıl yapılan başarılı deneme ekiminin ardından bu yıl kenevir ekimi başladı. Çumra ilçesinde 2023 yılında kurulan Sınırlı Sorumlu Çumra Anadolu Öğretim Pazarlama Kooperatifi, kenevir üretiminde önemli bir adım attı. Geçtiğimiz yılki başarılı deneme ekiminin ardından bu yıl 4 bin dönümlük alanda kenevir ekimi için izin çıktı. Bu yılın ilk kenevir ekimi ise 10 bin metrekarelik arazide gerçekleştirildi. Kooperatif Başkanı Mahmut Şenyüz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve destek veren herkese teşekkür ederek, sanayi yatırımlarıyla birlikte 50 bin dönüme ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. "Konya’yı kenevir başkenti yapacağız" Kooperatif Başkanı Mahmut Şenyüz, bu yıl geçen seneki başarıyı artırarak 4 bin dönüm alanda kenevir ekimi içi izin çıktığını belirterek, "Sertifikalı tohum temin etmek şartıyla ekim yapıyoruz; tohum sıkıntımız bulunmamaktadır. Yaklaşık 4 gün içinde ekim işlemini tamamlayacağız. Allah izin verirse, seneye üretimini başlatmayı hedefliyoruz. Sanayinin kurulmasıyla birlikte 50 bin dönüme kadar kenevir ekmeyi planlıyoruz. Bu süreçte bizlere destek olan yönetim kurulu üyelerimize, elini taşın altına koyan tüm vatandaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Çumra’yı yeniden bir üretim merkezi, Konya’yı da yeniden kenevir başkenti yapmayı hedefliyoruz. Burada susuzluğa dayanıklı en iyi ürün olan keneviri değerlendirerek işsizliği ve susuzluğu önlemeye çalışıyoruz. Seneye sanayinin kurulmasıyla birlikte bu potansiyel daha da artacak ve 2025 yılında toplamda 5 fabrika kurmayı planlıyoruz. Susuz Konya için 3-4 defa suluyoruz. Konya’nın susuzluk çektiği bu dönemlerde Konya’da tabiata oldukça faydası olacak. Konya için oldukça verim verecek ve getirisi olacak bir proje. Kenevir Konya’ya çok fayda ve katkı sağlayacak" dedi.
Erzurum Milletvekillerinden Erzurumspor’a destek açıklaması AK Parti Erzurum Milletvekilleri Selami Altınok, Fatma Öncü, Mehmet Emin Öz ve Abdurrahim Fırat, İstanbulspor maçı sonrası yaşanan saha olayları nedeniyle TFF tarafından Erzurumspor’a verilen cezalara tepki gösterdi. "Erzurumspor’un yanındayız, haksızlığın karşısındayız" diyen milletvekilleri yayınladıkları ortak bildiride şunları kaydetti; "Erzurumspor’umuzun İstanbulspor karşılaşması sonrası PFDK tarafından verilen ağır cezalar, yalnızca bir kulübe değil; Erzurum’a, bu kadim şehre ve onun fedakâr insanlarına reva görülmüş büyük bir haksızlıktır. Bu kararlar, ne hukukla ne de vicdanla bağdaşmamaktadır. Erzurum milletvekilleri olarak, bu adaletsizliğe karşı şehrimizin takımının ve taraftarlarının yanında olduğumuzu kamuoyuna ilan ediyoruz. Önceki dönem İçişleri Bakanımız ve Erzurum Milletvekilimiz Sayın Selami Altınok, Erzurum Milletvekillerimiz Sayın Fatma Öncü, Sayın Mehmet Emin Öz ve Sayın Abdurrahim Fırat ile birlikte, AK Parti Erzurum İl Başkanımız Sayın Av. İbrahim Küçükoğlu olarak verilen para cezası başta olmak üzere tüm yaptırımların iptali yönünde sürecin takipçisiyiz. Gerek Türkiye Futbol Federasyonu nezdinde gerekse Tahkim Kurulu nezdinde yapılacak her türlü girişime destek veriyoruz. Bu mesele yalnızca bir spor kulübü meselesi değildir. Bu mesele, yıllardır hakkıyla mücadele eden bir şehre ve onun evlatlarına karşı yapılan çifte standardın, haksızlığın bir başka tezahürüdür. Erzurumspor’umuzun yanında olan tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyor, bu sürecin sonunda adaletin tecelli edeceğine olan inancımızı yineliyoruz. Adaletin olduğu her yerde Erzurum vardır! Erzurum varsa umut da vardır!"
Sakarya Sakarya’da ‘tıbbi atık’ hassasiyeti: 3 ayda tam 415 ton bertaraf edildi Sakarya Büyükşehir Belediyesi, örnek çevre politikası çerçevesinde atık toplama çalışmalarını sürdürüyor. 16 ilçedeki sağlık kuruluşlarından uygun şartlarda toplanan aylık 130 ton tıbbi atık, lisanslı araçlarla Tıbbi Atık Sterilizasyon tesisine getirilerek güvenli bir şekilde bertaraf ediyor. 16 ilçedeki sağlık kuruluşlarından günlük olarak toplanan atıklar basınçlı buhar, parçalama ve kimyasal-biyolojik indikasyon eşliğinde bertaraf ediliyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, halk sağlığı ve örnek çevre politikaları çerçevesinde çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Başkan Yusuf Alemdar’ın öncülüğünde güçlü bir şekilde ilerleyen ‘sıfır atık’ politikasıyla şehirde özellikle kimyasal ve biyolojik atıklar konusunda büyük bir hassasiyet ön plana çıktı. Sürdürülebilir bir gelecek için 16 ilçedeki sağlık kuruluşlarından toplanan tıbbi atıklar, ekipler tarafından uygun şartlarda lisanslı araçlarla her gün Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’ne getiriliyor. Aylık ortalama 130 ton civarında tıbbi atık, modern tekniklerle Tıbbi Atık Sterilizasyon tesisinde işlemden geçirilerek güvenli bir şekilde bertaraf ediliyor. Tıbbi atık yönetim planına uygun şekilde kaynağında ayrıştırılan atıklar, sterilizasyon tesisinde basınçlı buhara maruz bırakılarak steril hale dönüşüyor. Sterilizasyonun ardından artıkların parçalanarak hacmi küçültülüyor ve evsel nitelikli atık statüsüne getirilerek düzenli depolama sahasında bertarafı sağlanıyor. Tüm bu işlemlerin güvenilirliği ise kimyasal ve biyolojik indikatörlerle düzenli olarak test ediliyor. Yürütülen bu hassas çalışmayla her ay tonlarca kimyasal ve biyolojik atığın doğaya, havaya ve yaşam alanlarına zararı tamamen önlenmiş oluyor ve ‘Sıfır Atık’ politikasıyla daha temiz, yaşanabilir ve sağlıklı bir şehir için en uygun şartlar oluşuyor. Konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamada, "Şehrimizde yaşam kalitesini yükseltmek ve çevresel sürdürülebilirliği artırmak amacıyla sürdürdüğümüz tıbbi atık toplama işlemini uygun şartlar tıbbi atık çevreye zarar vermeyecek biçimde toplanarak bertaraf edilmiştir" ifadeleri yer aldı.
Denizli Denizli İdman Yurdu şampiyonluk kupasını Asarlık maçı sonrası kaldıracak TFF Bölgesel Amatör Lig 7. Grupta mücadele eden ve 29. Haftada ikinci sıradaki Torbalıspor’un Yeşil Çivril Belediyespor’a 1-0 mağlup olması nedeniyle 4 puan farkla şampiyonluğunu ilan eden Denizli İdman Yurdu şampiyonluk kupasını 30. Haftada oynanacak olan Asarlıkspor maçı sonrası alacak. 2024-2025 sezonunda TFF Bölgesel Amatör Lig 7. Grupta şampiyonluk mücadelesi veren ve liglerin bitmesine 1 hafta kala; 20 galibiyet, 5 beraberlik, 2 yenilgi alarak 65 puan toplayan Denizli İdman Yurdu, geride kalan haftada ikinci sıradaki Torbalıspor’un Yeşil Çivril Belediyespor’a mağlup olmasıyla şampiyonluğunu ilan etti. Hafta boyu şampiyonluk kutlamasını sürdüren Denizli temsilcisi kırmızı siyahlılar ligin son haftasında oynayacakları Asarlıkspor maçının hazırlıklarını 2 Mayısta yapacağı tek çalışma ile tamamlayacak. Asarlıkspor maçı sonrasında maçın oynanacağı Başkarcı Şehit Sami Stadında şampiyonluk kupasını da alacak olan Denizli İdman Yurdu’nda büyük gurur ve mutluluk bir arada yaşanıyor. Denizli’de protokole dahil herkesin davet edildiği, Denizlili futbolseverlerin de büyük ilgi göstermesi beklenen Asarlıkspor maçına ve kupa törenine yoğun katılım bekleniyor. Başkan İbrahim Gürel, büyük bir gurur ve mutluluk yaşadıklarını belirterek "Sezon başındaki hedefimize ulaştık. Bunda emeği geçen, yönetim kuruluma, teknik heyetime, futbolcularıma, Denizlili futbolseverlere teşekkür ediyorum. Herkesi şampiyonluk kupasını alacağımız son maç olan Asarlıkspor maçına ve şampiyonluk kupasını alacağımız kupa törenine davet ediyorum" dedi. Denizli İdman Yurdu - Asarlıkspor maçı 4 Mayıs 2025 tarihinde saat 15.00’de Başkarcı Şehit Sami Er Stadında oynanacak.