EĞİTİM - 03 Nisan 2020 Cuma 14:54

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’den öğrencilere mesaj

A
A
A
NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’den  öğrencilere mesaj

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin öğrencilere yönelik bir mesaj yayınladı.


NEVÜ youtube kanalından yayınlanan mesajında Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin öğrencilere önemli mesajlar verdi. Korona virüs salgınının bütün dünyada küresel boyutta yaşandığını Türkiye’de devletimizin gerekli önlemleri aldığını toplumumuzun da bu tedbirlere uyduğunu belirterek öğrencilerimizin kaygılanmaması gerektiğini vurguladı.



YÖK Başkanlığımız ve İlgili Birimleri Tüm Üniversiteler ile Koordinasyon Halinde


Rektör Aktekin, “Eğitim öğretim süreci açısından hem Türkiye hem de dünyada yeni bir dönemden geçiyoruz. Uzaktan eğitim sürekli yapılan bir uygulama olsa da böyle kitlesel çapta tüm derslerin uzaktan eğitimle verildiği yeni bir dönemdeyiz. Hem siz öğrenciler hem de hocalarımız açısından yeni bir tecrübeyi deneyimliyoruz. Sizden gelen geribildirimler ve sorularınıza yönelik hem Bilgi İşlem Daire Başkanlığımız hem de Uzaktan Eğitim Merkezimiz gerekli duyuru ve açıklamaları yapmak, sorularınızı yanıtlamak üzere görevlerinin başındadırlar. Hocalarımız da aynı şekilde sizden gelen soru ve geribildirimlere yanıt vermektedirler. Hepinizin sınavla, bitiş tarihi ile ilgili çeşitli kaygıları var. Bunlar bizlere ulaşıyor. Ancak şundan emin olmanızı istiyoruz; YÖK Başkanlığımız ve ilgili birimleri tüm üniversiteler ile koordinasyon halinde siz değerli öğrencilerin hak kaybına uğramayacağı mevcut konuları ve dersleri üst sınıfa geçme ve mezun olacak şekilde iyi öğrenmeniz için gerekli tedbirler alınmış durumda. Bazı durumlar süreç içinde şekilleneceği için açıklamalar sürecin gidişatına göre yapılıyor. Ancak bizler hangi metotla nasıl yapacağımız ve bunların tarihleri üzerinde çalışıyoruz. Sizlerden ricamız büyüklerinizin sizlerin tüm bu kaygınızı giderecek alternatifler üzerinde çalışacaklarının bilincinde ve bundan emin olarak kaygılanmamanız. Şu anda düşünmeniz gereken husus kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığıdır.


Bizler, üst sınıfa geçme ve mezun olacak şekilde dersleri en iyi düzeyde öğrenmeniz için gerekli tedbirleri alıyoruz. Bunlar bizim sorumluluğumuzda. Sizler kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığı ile ilgilenin ve gerekli resmi uyarılara uyalım” dedi.



“Evde Olmayı Fırsata Çevirmek”


Allah’tan ülkemiz ve insanlığın bu süreci en zararsız şekilde atlatması dilekleri ile öğrencilere ‘evde olma’yı fırsata dönüştürme tavsiyelerinde bulunan Aktekin, aile bireyleri ile daha fazla zaman geçirme, aile büyüklerinden ailenin tarihi konusunda bilgi almaları, kayıt ve günlük tutmanın önemine değindi. Aktekin, “Günlük ve kayıt tutmak tarihin belli dönemine ışık tutar ve kaynak oluşturabilir” dedi.



"Biz Bize Yeteriz Türkiye’m"


Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Biz bize Yeteriz Türkiyem” sloganı ile başlatılan Milli Dayanışma Kampanyasına destek hususlarına da değinen Aktekin, rektörlük ve üniversite olarak gerekli destek ve çalışmaların yapıldığını belirterek bu zor dönemin atlatılması için bu kampanyaya destek vermenin önemini hatırlattı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da turunçgil bahçelerinde doğa dostu mücadele dönemi başladı Muğla’da turunçgil üretiminde kimyasal mücadeleyi azaltıp doğal dengeyi korumayı hedefleyen "Biyotop Temelli Sürdürülebilir Mücadele" çalışmaları başladı. Ula, Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman’da pilot olarak yürütülen proje ile faydalı organizmaların yaşam alanları güçlendirilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2026 Yılı Bitki Sağlığı Programı kapsamında Muğla genelindeki turunçgil bahçelerinde "Biyotop Temelli Sürdürülebilir Mücadele" çalışmaları resmen başlatıldı. Doğal dengeyi merkeze alan proje kapsamında Ula, Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ilçeleri pilot bölge olarak belirlendi. İlçelerde biyotop bahçelerinin oluşturulmasına yönelik saha uygulamaları, uzman ekipler ve üreticilerin katılımıyla başladı. Çalışma ile kimyasal mücadele yerine, zararlılarla mücadelede etkili olan faydalı organizmaların yaşam alanlarının zenginleştirilmesi hedefleniyor. Böylece turunçgil üretim alanlarında biyolojik mücadelenin güçlendirilmesi ve çevre dostu üretim anlayışının yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, projenin sürdürülebilir tarım açısından önemli bir adım olduğunu belirterek, "Doğal dengeyi koruyan, çevre dostu ve sürdürülebilir üretim anlayışıyla Muğla’nın bereketli topraklarını geleceğe hazırlıyoruz. Biyotop bahçeleri sayesinde ekosistemi destekleyerek turunçgil kalitemizi dünya standartlarında korumaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Yetkililer, proje kapsamında üreticilere yönelik bilgilendirme ve saha çalışmalarının da devam edeceğini kaydetti.
Bursa (Özel) Türkiye’nin konuştuğu cinayet anının görüntüleri ortaya çıktı Bursa’nın Yıldırım ilçesinde eski eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen Sevgi Yandık’ın son anlarına ait güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde, katil zanlısı Doğan Ş.’nin genç kadını evden alıp 3 yaşındaki çocuğuyla birlikte parka götürdüğü, ardından da tartışmanın başladığı anlar yer aldı. Öfkeli adamın eşini daha önce de 7 yerinden bıçakladığı öğrenilirken, güvenlik kameraları görüntülerinde ise "Öl, öl" diye bağırdığı anlar yürek burktu. Öte yandan, bir görgü şahidinin gelmemesi üzerine dava 8 Temmuz’a ertelendi. Bursa’nın Yıldırım ilçesinde yaşanan trajik olay Türkiye gündemine gelmişti. Olay 27 Ağustos 2025 tarihinde saat 22.00 sıralarında İncirli Caddesi’nde meydana geldi. Annesiyle yaşayan 27 yaşındaki Sevgi Yandık, eski eşi 32 yaşındaki Doğan Ş. tarafından "konuşmak" bahanesiyle dışarı çağrıldı. 3 yaşındaki çocuğuyla birlikte evden çıkan genç kadın, Doğan Ş. ile parkta buluştu. Kısa sürede büyüyen tartışmada Doğan Ş., yanında getirdiği bıçakla eski eşini parkta çocuğunun gözü önünde defalarca bıçakladı. Kanlar içinde yere yığılan Sevgi Yandık, sağlık ekiplerinin tüm müdahalesine rağmen kaldırıldığı Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Olay sonrası kaçan Doğan Ş., bir süre sonra karakola giderek teslim oldu ve sorgusunun ardından tutuklandı. Ortaya çıkan yeni güvenlik kamerası görüntülerinde, şüphelinin Sevgi Yandık ve çocuğuyla birlikte parka yürüdüğü anlar saniye saniye kaydedildi. "Öl" diye bağırdı, arkasına bakmadan gitti Ayrıca, ortaya çıkan son güvenlik kamerası görüntülerinde zanlı Doğan Ş.’nin olay anında eski eşi Sevgi Yandık’ı bıçaklarken "Öl, öl" diye bağırması yürek burktu. Cinayet soruşturması kapsamında bugün 20’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava ise bir görgü şahidinin gelmemesi üzerine 8 Temmuz’a ertelendi. Acılı aile, adalet için davanın görüleceği günü bekliyor.
Bursa Türkiye’nin konuştuğu cinayet anının görüntüleri ortaya çıktı Bursa’nın Yıldırım ilçesinde eski eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen Sevgi Yandık’ın son anlarına ait güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde, katil zanlısı Doğan Ş.’nin genç kadını evden alıp 3 yaşındaki çocuğuyla birlikte parka götürdüğü, ardından da tartışmanın başladığı anlar yer aldı. Öfkeli adamın eşini daha önce de 7 yerinden bıçakladığı öğrenilirken, güvenlik kameraları görüntülerinde ise "Öl, öl" diye bağırdığı anlar yürek burktu. Ayrıca, dava da ertelendi. Bursa’nın Yıldırım ilçesinde yaşanan trajik olay Türkiye gündemine gelmişti. Olay 27 Ağustos gecesi saat 22.00 sıralarında İncirli Caddesi’nde meydana geldi. Annesiyle yaşayan 27 yaşındaki Sevgi Yandık, eski eşi 32 yaşındaki Doğan Ş. tarafından "konuşmak" bahanesiyle dışarı çağrıldı. 3 yaşındaki çocuğuyla birlikte evden çıkan genç kadın, Doğan Ş. ile parkta buluştu. Kısa sürede büyüyen tartışmada Doğan Ş., yanında getirdiği bıçakla eski eşini parkta çocuğunun gözü önünde defalarca bıçakladı. Kanlar içinde yere yığılan Sevgi Yandık, sağlık ekiplerinin tüm müdahalesine rağmen kaldırıldığı Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Olay sonrası kaçan şüpheli Doğan Ş., bir süre sonra karakola giderek teslim oldu ve sorgusunun ardından tutuklandı. Ortaya çıkan yeni güvenlik kamerası görüntülerinde, şüphelinin Sevgi Yandık ve çocuğuyla birlikte parka yürüdüğü anlar saniye saniye kaydedildi. "Öl diye bağırdı, arkasına bakmadan gitti Ayrıca, ortaya çıkan son güvenlik kamerası görüntülerinde şüpheli Doğan Ş.’nin olay anında eski eşi Sevgi Yandık’ı bıçaklarken "Öl, öl" diye bağırması yürek burktu. Cinayet soruşturması kapsamında bugün 20’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava ise bir görgü şahidinin gelmemesi üzerine 8 Temmuz’a ertelendi. Acılı aile, adalet için davanın görüleceği günü bekliyor.
Kayseri Öğrencilerden askeri saha operasyonlarına otonom müdahale aracı Kayseri Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 7.’si düzenlenen Bilim Şenliği’nde öğrenciler projelerini sergiledi. Öğrenciler, geliştirdiği Kuzgun isimli İHA ile operasyon bölgelerinde otonom olarak kolaylık sağlamayı hedefliyor. Kayseri Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 7. Bilim Şenliği düzenlendi. Düzenlenen etkinlikte öğrenciler geliştirdikleri projeleri stantlarda sergiledi. Okul öğrencileri geliştirdikleri Kuzgun isimli İHA ve Kudret isimli insansız kara aracı ile yine kendi geliştirdikleri Yavuz-27 isimli elektronik tetikleme sistemi ile askeri saha operasyonlarında tam otonom olarak kolaylık sağlamayı hedefliyor. Projeleri ile ilgili bilgi veren Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Elektronik Bölümü 11. sınıf öğrencisi Oğuzhan Tuna Denizhan, "Geliştirmiş olduğumuz Kuzgun adlı insansız hava aracımız, operasyon bölgelerinde askeri sahalarda operasyon öncesinde kamikaze görevi ve çevre izleme görevine sahip Kudret adlı bir insansız kara aracı bırakabilmektedir. İnsansız kara aracımız operasyon bölgelerinde görüntü aktararak hem olması muhtemel bir tehlikeye karşı önlem alınmasını sağlıyor hem de aynı zamanda kamikaze görevlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Yavuz-27 adlı elektronik tetikleme sistemimiz var ve bunu da kendimiz geliştirdik. Elektronik tetikleme sistemimiz de operasyon bölgelerine bırakıldıktan sonra Kudret’in görevini sorunsuz bir hassasiyetle gerçekleştirmesine yardımcı oluyor. Yanıcı barut ve patlayıcı maddeleri tetiklememize yardımcı oluyor. GSM ve radyo frekansı kumandalarla beraber Yavuz-27’yi kontrol edebiliyoruz. Nihai amacımız projemizin ilerleyen süreçte envantere alınması. Ayrıca gençliğin de teknolojiye olan ilgi ve hassasiyetini de arttırmayı hedefliyoruz" dedi. Elektrik Elektronik Öğretmeni ve TÜBİTAK 4006 Fuar Organizasyon Sorumlusu Mehmet Şahin ise, "Bilim Şenliği’nde amacımız öğrencilerimizin öncelikle somut bilimsel projelere katkı sunması, içinde olması ve onu tanıtması. Bir şeyleri ortaya çıkarırken yaşanan prosesleri bizzat içinde olarak faaliyette bulunmalarıdır. Burada toplam 20 tane proje ve her projede de en az 2 öğrenci olarak toplamda 60’a yakın öğrenci var. Amacımız bilimine ve ülkesine sahip çıkacak şekilde bir takım yararlı faaliyetlerle çocukları haşır neşir etmek. Bilime yatkın hale getirmek" ifadelerini kullandı. (EK
Aydın Otizmli öğrencilerin eserleri büyük beğeni topladı Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Engelliler Haftası kapsamında düzenlediği etkinliklerde otizmli öğrencilerin hazırladığı eserler sanatseverlerden tam not alırken, Engelsiz Buluşma ve fidan dikim etkinlikleri de yoğun katılımla gerçekleştirildi. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Engelliler Haftası kapsamında her yaştan vatandaşı birbirinden anlamlı etkinliklerle buluşturdu. Başkan Çerçioğlu tarafından Aydın’a kazandırılan Otizm Destek Merkezleri’nin öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Bizde Varız’ yıl sonu sergisi, Aydın Tekstil Park Sanat Galerisi’nde sanatseverler ile buluştu. Öğrencilerin yıl boyunca hazırladığı eserlerin yer aldığı sergi vatandaşlardan büyük beğeni topladı. Serginin açılışına katılan aileler ve vatandaşlar, öğrencilerin hazırladığı çalışmaları ilgiyle inceledi. Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında bir diğer program ise Aydın Büyükşehir Belediyesi Engelliler Korusu’nda gerçekleştirildi. ‘Benim de Ağacım Var’ etkinliğinde öğrenciler, aileleriyle birlikte fidan dikimi gerçekleştirdi. Etkinlikte renkli görüntüler oluşurken, çocuklar ve aileleri keyifli anlar yaşadı. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Engelliler Haftası kapsamında düzenlediği etkinliklerden bir diğeri ise Atatürk Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen Engelsiz Buluşma Etkinliği oldu. Engelli dernekleri ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilen etkinlikte müzik dinletisi ve halk oyunları gösterileri sunuldu. Vatandaşlar etkinliğe yoğun ilgi gösterdi. Başkan Çerçioğlu, toplumun her kesiminden vatandaşa yönelik çalışmalarının devam edeceğini belirterek "Aydınımızın dört bir yanında her yaştan vatandaşımızın yanında olmaya devam ediyoruz. Engelliler Haftası kapsamında kentimizin farklı noktalarında hemşehrilerimizi etkinliklerimiz ile buluşturmaktan büyük mutluluk duyduk. Çalışmalarımızı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. Etkinliklerden memnuniyet duyduklarını belirten vatandaşlar da Başkan Çerçioğlu’na teşekkür etti.