KÜLTÜR SANAT - 01 Ağustos 2025 Cuma 12:54

Kapadokya ’Level’ atladı: 250 yıllık tatlar yeniden yorumlanacak

A
A
A
Kapadokya ’Level’ atladı: 250 yıllık tatlar yeniden yorumlanacak

Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden Kapadokya; gastronomide de adından söz ettirecek bir başarıya imza attı. MICHELIN Rehberi, İstanbul, İzmir ve Muğla’nın ardından Türkiye’deki seçkisini Kapadokya ile genişletti.


Türkiye’nin ve Dünyanın önemli Turizm destinasyonları arasında yer alan Kapadokya, sadece peribacaları ve doğal güzellikleriyle değil, gastronomisiyle de uluslararası alanda öne çıkmaya hazırlanıyor. Bölgedeki özel bir restoranın Michelin Rehberi’ne yaptığı başvuru, Kapadokya mutfağını bir üst seviyeye taşıma hedefinin ilk adımı olarak değerlendiriliyor. Ödüllü Sacred House bünyesinde yer alan Kapadokya’nın ikonik restoranlarından biri olan Virtus Restoran Genel Müdürü Funda Seval Öz, yaptığı açıklamada gastronomiye verdikleri önemi vurgulayarak; "Kapadokya yalnızca doğal güzellikleriyle değil, mutfağıyla da artık ön planda. Unutulmuş reçetelerimizi rafine hale getirerek, uluslararası platformda tanıtmak istiyoruz," dedi.


‘Michelin Yıldızı başvurusu yapıldı’


Kapadokya’da hizmet veren Virtus Restoran olarak Michelin yıldızına resmi başvurusunu yaptıklarını belirten Funda Seval Öz; "2026 yılı, yıllar süren emeğimizin taçlandırılacağı bir yıl olacak. Bu yıldız sadece restoranımıza değil, Kapadokya’nın 250 yıllık mutfak mirasına verilecek" ifadelerini kullandı. Michelin yıldızı, dünya çapında restoranlara verilen en prestijli gastronomi ödüllerinden biri olarak kabul edildiğinin altını çizen Öz; "Lezzet kalitesi, teknik beceri, malzeme kullanımı ve servis standardı gibi kriterlere göre yapılan değerlendirmeler, yıldızlı restoranların uluslararası alanda tanınırlığını artırıyor" dedi.


250 yıllık tarifler yeniden yorumlanıyor


Kapadokya’nın merkezinde hizmet veren Virtus Restoran, adını Latince ’erdem’ kelimesinden alıyor. İlhamını Dante’nin İlahi Komedya eserindeki zarafet ve cesaret temasından alan restoran, 250 yıllık yerel tarifleri modern tekniklerle birleştirerek misafirlerine sunuyor. Funda Seval Öz; "Selçuklu ve Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen tarifleri rafine ederek sunuyoruz. Bu değerleri uluslararası platformda tanıtmak ve Michelin yıldızı ile taçlandırmak en büyük hedefimiz," diye konuştu. Kapadokya; UNESCO’nun doğal ve kültürel miras listesinde yer almasının yanı sıra, artık Michelin Rehberi’nin destinasyonları arasında da yer alma yolunda ilerliyor. Öz, "Kapadokya artık sadece bir turizm cenneti değil; aynı zamanda bir gastronomi başkenti olma yolunda ilerliyor," dedi. Michelin Rehberi’ne dahil edilen şehir ve bölgeler, dünya genelinde gastronomi turizmi açısından büyük ilgi görüyor. Kapadokya’nın da bu listeye girmesi halinde, hem bölge mutfağının korunmasına hem de yerel ekonomiye ciddi katkı sağlanması bekleniyor.


(AÇ-TB-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Salihli Kurttutan’da hayvanlar ve yangın için HİS göleti Manisa’nın Salihli ilçesinin kırsal Kurttutan Mahallesi’nde hayırsever bir vatandaş tarafından Hayvan İçme Suyu (HİS) göleti kazıldı. Bölgedeki hayvanların su ihtiyacını karşılamak ve orman yangınlarına karşı önlem almak amacıyla yapılan gölet, mahalle sakinleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Yaklaşık 1 dönüm 800 metrekare alana sahip olan ve 4 metre derinliğinde kazılan HİS göleti, Baltacı mevkiinde köy sakinlerinden Erol Sağlam tarafından yaptırıldı. Göletin, hayvan içme suyunun yanı sıra yangın söndürme amaçlı da kullanılacağı belirtildi. Kurttutan Mahalle Muhtarı Süleyman Kaya, göletin yapımını üstlenen hayırsever Erol Sağlam’a teşekkür ederek, "Mahallemiz için son derece önemli bir ihtiyacı karşılayacak bu gölet, hem hayvanlarımızın içme suyu ihtiyacını giderecek hem de yangınla mücadelede büyük katkı sağlayacaktır" dedi. Muhtar Kaya, göletin bulunduğu bölgede yaklaşık 8 bin dönüm fıstık çamı yer alırken, yaz aylarında artan yangın riskine karşı önemli bir su kaynağı oluşturacağını ifade etti. Kaya, göletin daha verimli hale getirilmesi için Orman İşletme Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan membran talebinde bulunulacağını da aktardı. Yeni yapılan HİS göletinin, çevredeki yaban ve büyükbaş-küçükbaş hayvanların su ihtiyacını karşılamasının yanı sıra, yaz aylarında çıkabilecek orman yangınlarında helikopterlerin su almasına da imkan sağlayacağı vurgulandı.
Erzurum ETÜ istikrarlı yükselişini sürdürüyor ETÜ, 2025 yılı YÖK üniversite izleme ve değerlendirme raporundaki istikrarlı yükselişini sürdürüyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan "Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2025" sonuçlarına göre Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) öğrenci memnuniyeti, araştırma kalitesi ve akademik üretkenlik göstergelerinde öne çıkan üniversiteler arasında yer aldı. Yükseköğretim sisteminin gelişimini kanıta dayalı ve şeffaf göstergeler aracılığıyla izlemeyi amaçlayan YÖK tarafından Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu bu yıl bilim iletişimi yaklaşımı temel alınarak yeniden yapılandırıldı. Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) ile yürütülen ortak çalışma kapsamında üniversitelerden tek elden toplanan verilerle hazırlanan raporda, üniversitelerin birbirleriyle kıyaslanmasından ziyade her bir kurumun kendi gelişim seyrinin izlenmesi ve değerlendirilmesi esas alındı. Raporda, Yükseköğretim Kurulu tarafından 2024 yılında ilk kez uygulanan Türkiye Üniversite Deneyim Araştırması (TÜDA) sonuçlarına da yer verilerek öğrencilerin beklenti ve memnuniyet düzeyleri değerlendirme sürecine dâhil edildi. "Eğitim ve Öğretim", "Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın", "Uluslararasılaşma", "Sürdürülebilirlik" ile "Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk" başlıkları altında yapılandırılan rapor; erişilebilirlik, kapsayıcılık ve sürdürülebilirlik gibi güncel yükseköğretim yaklaşımlarını önceleyen yeni göstergelerle güçlendirildi. Bu kapsamda Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ), öğrenci memnuniyeti göstergelerinde dikkat çekici sonuçlar elde etti. ETÜ, 2024 yılı TÜDA verilerine göre kütüphane hizmetlerinden duyulan memnuniyet oranında yüzde 80,86 ile zirveye yerleşti. Araştırma ve akademik yayın performansına ilişkin göstergeler de ETÜ’nün istikrarlı gelişimini ortaya koydu. TR Dizin tarafından taranan dergilerde yayımlanan, öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı bakımından ETÜ, Türkiye genelinde 7’nci sırada yer aldı. Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında üretilen yayınların toplam yayınlara oranında 2024 yılında 19’uncu sırada yer alan ETÜ, 2025 yılı raporunda beş basamak yükselerek 14’üncü sıraya yerleşti. Öte yandan Web of Science indeksli yayınların atıf alma oranı göstergesinde ise yüzde 84,1’lik oranla listenin 16’ncı sırada yer aldı. Raporda ayrıca "Faydalanılan TÜBİTAK Bursu" sayısı göstergesinde ETÜ istikrarlı gelişimini sürdürdü. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, ETÜ’nün yükselen grafiğinin devam ettiğini belirterek, "Üniversitemizin temel hedefi, eğitim-öğretim kalitesini sürekli artırmak, araştırma kapasitesini güçlendirmek ve öğrencilerimizin eğitim süreçlerindeki gelişimini en üst düzeye taşımaktır. Raporda elde edilen sonuçlar, yıllara yayılan titiz çalışmalarımızın ve kararlı adımlarımızın bir sonucu olarak, ETÜ’nün bu hedefler doğrultusunda gösterdiği istikrarlı ilerlemeyi açıkça ortaya koymaktadır. Önümüzdeki yıllarda üniversitemizin yükseliş trendinin devam edeceğine gönülden inanıyor, bu süreçte emeği geçen tüm akademik ve idari kadromuza teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.
İstanbul Yenidoğan Çetesi Davasında sanık sayısı 61’e yükseldi İstanbul’da bebekleri kendilerinin anlaşmalı olduğu hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak ölmelerine neden olan Yenidoğan Çetesi’nin yöneticileri ve üyelerinin yargılandığı davada dava dosyaları ayrı olan sanıkların ana davayla eklenmesiyle sanık sayısı 61’e yükseldi. İstanbul’da bebekleri kendilerinin anlaşmalı olduğu hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak ölmelerine neden olan Yenidoğan Çetesi’ne yönelik düzenlenen 2. dalga operasyona ilişkin geçtiğimiz günlerde iddianame hazırlanmıştı. Çete lideri olduğu iddia edilen Fırat Sarı’yla birlikte hareket ettikleri belirlenen şahıslara yönelik hazırlanan ve ana dava dosyası ile birleştirilen iddianame ile sanık sayısı 57’ye yükselmişti. İlker Gönen intihar etmişti Dava sürerken, 11 Şubat 2025 tarihinde iddianamede ismi ’örgüt yöneticisi’ sıfatıyla geçen sanık İlker Gönen, tutuklu bulunduğu cezaevinde intihar etmişti. Davada sanık sayısı 61 oldu Bugün Bakırköy Adliyesinin Konferans Salonu’nda görülen duruşmada 6’si tutuklu bir kısım tutuksuz sanık hazır bulunurken, duruşmada dava dosyasına eklenen evraklar okuduğu sırada, dosyadan ayrılan iki davanın ana dava ile birleştirildiği ve sanık sayısının böylece 61’e yükseldiği öğrenildi. Duruşmada sanıkların savunmaları ile devam ediyor.