ÇEVRE - 25 Temmuz 2025 Cuma 10:56

Kapadokya’da valiliğin uyarısını dinleyen olmadı

A
A
A
Kapadokya’da valiliğin uyarısını dinleyen olmadı

Nevşehir Valiliği’nin yaptığı uyarıları dikkate almayan patates depo işletmecileri; Kapadokya bölgesinde bulunan doğal soğuk hava depolarında tüketim özelliğini yitirmiş patatesler, kontrolsüz biçimde doğaya dökülerek ciddi çevre kirliliğine neden oluyor. Özellikle Kapadokya bölgesinin önemli destinasyonları arasında yer alan Çat Vadisi civarında araziye bırakılan çürük patatesler, hem kötü kokuya hem de sinek ve haşere istilasına yol açıyor.


Vatandaşlar sıcak havalarda artan kötü kokudan ve sağlıksız şartlardan şikâyet ederken, bu durumun yalnızca insan sağlığını değil, aynı zamanda doğal dengeyi ve yer altı su kaynaklarını da tehdit ettiği belirtiliyor. Nevşehir Valiliği konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:


"Yapılan denetimlerde, tüketim özelliğini yitirmiş patates, soğan gibi organik atıkların arazilere ve dere yataklarına gelişigüzel şekilde bırakıldığı tespit edilmiştir. Bu durum çevre kirliliği ve halk sağlığı açısından ciddi tehlikeler oluşturmaktadır."


Valilik, 2872 Sayılı Çevre Kanunu’na atıfta bulunarak, atıkların doğaya bırakılmasının yasalara aykırı olduğunu ve sorumlular hakkında idari yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. Ayrıca atıkların, Kapadokya İl Özel İdaresi ve Belediyeler Birliği’ne ait düzenli depolama tesislerine veya lisanslı biyogaz tesislerine gönderilmesi gerektiği hatırlatıldı.



Halk tepkili: "Kapadokya’yı kirletiyorlar"


Çevrede yaşayan vatandaşlar da duruma tepkili. Gazeteci Muammer Başer konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:


"Bu bölgede bulunan patates depoları, atıklarını 4-5 kilometre ilerideki düzenli çöp alanına götürmek yerine doğrudan doğaya döküyorlar. Çat Vadisi gibi turistik bir alan bu görüntüyü hak etmiyor."


Bir diğer vatandaş Mustafa Ertaş ise tepkisini, "Her yere döküp saçıyorlar. Ne doğayı düşünüyorlar, ne halk sağlığını" ifadeleriyle dile getirdi.



Kapadokya’da valiliğin uyarısını dinleyen olmadı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Film sahnelerini aratmayan anlar, polis böyle etkisiz hale getirdi: Ehliyetsiz sürücünün faturası ağır oldu Kırıkkale’de drift atarak polisin "dur" ihtarına uymayan ehliyetsiz genç sürücü, film sahnelerini aratmayan kovalamaca sonucu sokakta yakalandı. Polis ekiplerince etkisiz hale getirilen sürücüye 86 bin 763 lira idari para cezası uygulanırken, otomobil de 60 gün süreyle trafikten men edildi. Kırıkkale’de Ş.Ş. (18) yönetimindeki 71 AEK 671 plakalı Tofaş otomobil, Millet Bulvarı üzerindeki bir kavşakta drift atması üzerine polis ekiplerini alarma geçirdi. "Dur" ihtarına uymayan ehliyetsiz sürücü, kovalamaca sırasında seyir halindeki ve park halindeki araçlara çarparak 688. Sokağa girdi. Sürücü, geri manevra yaparak bu kez ekip aracına çarptı. Sokakta sıkışan sürücü, trafik ekibince araçtan indirilerek etkisiz hale getirildi. Film sahnesini aratmayan anlar, bir vatandaşın cep telefonu kamerasına anbean yansıdı. Olayda maddi hasar oluşurken, çevrede kısa süreli panik yaşandı. Sürücü Ş.Ş.’ye ilgili maddelerden toplam 86 bin 763 lira idari para cezası uygulandı. Otomobil ise 60 gün süreyle trafikten men edildi. Trafik ekiplerince olay yerinde yapılan incelemenin ardından araç otoparka çekildi. Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan sürücü hakkında; trafik güvenliğini tehlikeye sokma, genel güvenliği tehlikeye sokma ve mala zarar verme suçlarından adli işlem başlatıldı. Kazaya karışan vatandaş Naci Ayar, sürücünün polisin "dur" ikazına uymadığını belirterek, "Araçların arasına girdi, bana da çarptı. Polis müdahalesiyle araç durduruldu. Toplum içinde daha temkinli ve sakin olunmasını tavsiye ediyorum" dedi. Bilal Buğra Öztürk ise kırmızı ışıkta beklediği sırada sürücünün hızla geldiğini ifade ederek, "Aracıma çarptı, kaçamadım. Evde hasta babam var, bu soğukta iki saattir bekliyorum" diye konuştu.
Samsun Samsun Gıda İhtisas OSB’de ihracat odaklı makarna tesisi kurulacak Samsun Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 38 bin 762 metrekarelik alanda kurulacak makarna üretim tesisinin, 16 bin metrekare kapalı alanda üç modern hatla faaliyet göstermesi ve üretimin üçte ikisinin ihracata yönelik olması planlanıyor. Samsun Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Samsun Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni bir makarna üretim tesisi yatırımına ilişkin önemli bir karar alındığı bildirildi. Açıklamada; Çarşamba Havalimanı’na 5 kilometre mesafede, D010 karayolu üzerinde yer almasıyla ulaşım imkânları açısından avantajlı bir konuma sahip Samsun Gıda İhtisas OSB’de, 17 Ocak 2025 tarihli Müteşebbis Heyeti toplantısında alınan 237 numaralı karar doğrultusunda makarna fabrikası yatırımı için 38 bin 762 metrekarelik parsel tahsis talebinin uygun bulunduğu belirtildi. Aynı gün yapılan Yönetim Kurulu Toplantısı’nda alınan 462 sayılı karar ile parsel tahsisi gerçekleştirilirken, parsel ve üzerindeki taşınmazın 28 Kasım 2025 tarihinde yatırımcı firmaya teslim edildiği ifade edildi. Buğdayın hammadde olarak kullanıldığı sektörlerde dikey büyüme stratejisi kapsamında planlanan yatırım çerçevesinde, daha önce üretim tesisinin bulunduğu alanın yanında yer alacak makarna üretim tesisi inşaatına 2026 yılında başlanmasının öngörüldüğü kaydedildi. Katma değeri yüksek alanlara yatırım yapma stratejisi doğrultusunda Samsun Gıda İhtisas OSB’de hayata geçirilecek tesisin, 38 bin 762 metrekare arazi üzerinde toplam 16 bin metrekare kapalı alanda kurulacağı, üç modern üretim hattında faaliyet göstereceği ve üretim kapasitesinin üçte ikisinin ihracata yönelik olacağı bildirildi. Açıklamada, söz konusu yatırımın Türkiye’nin gıda sanayisindeki küresel rekabet gücünü artırmasının yanı sıra Samsun Gıda İhtisas OSB’nin ihracat odaklı üretim, istihdam ve katma değer oluşturma vizyonuna önemli katkı sağlayacağı vurgulandı. Samsun’un, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda yeni yatırımlarla birlikte "Kuzeyin Üretim Merkezi" olma hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerlediği ifade edildi.