GENEL - 08 Ocak 2020 Çarşamba 13:50

Niğde İl Genel Meclis yılın ilk toplantısını yaptı

A
A
A
Niğde İl Genel Meclis yılın ilk toplantısını yaptı

Niğde İl Genel Meclis Başkanlığı 2020 yılının ilk toplantısı yapıldı.

Niğde İl Genel Meclis Başkanlığı 2020 yılının ilk toplantısı yapıldı.


Toplantıya Niğde Valimi Yılmaz Şimşek katılarak Meclis üyelerine 2019 yılında yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti.


Konuşmasının devamında meclis üyelerine seslenen Vali Yılmaz Şimşek; “2020 yılının ilk Meclis toplantısında sizlerle bir arada bulunmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek isterim. İlimiz ve hizmet götürdüğümüz tüm köy ve beldelerimiz için planlanan yatırımların belirlenmesinde, takibinde ve uygulanmasında büyük bir başarı gösteren ve milletimizin iradesini yansıtan il genel meclisimiz ile birlik beraberlik içerisinde 2019 yılını geride bıraktık.İdaremiz ile meclisimiz arasındaki bu uyum beraberinde hizmetlerde başarı getirmiş ve il özel idaremiz yaptığı çalışmalarla her zaman ülke genelinde ilk üç arasında yer almıştır. Vatandaşlarımızın taleplerini ve ihtiyaçlarını gözeterek ilimizin genelini kapsayan çalışmalar ve alınan kararlar doğrultusunda yol ve ulaşım hizmetlerinde, 2019 yılında yapılan yol projelerine 18 milyon 660 bin lirası KÖYDES olmak üzere toplan 33 milyon lira harcanmıştır. KÖYDES projesinde Bakanlığa bildirilen projeleri zamanında bitirerek İl Özel İdaremiz Türkiye sıralamasında birinci olma başarısı göstermiştir. Yine tarımsal alanda yeraltı sulama, yerüstü sulama ve sulama göletleri olarak toplam 19 adet proje gerçekleşmiştir. Bu projelerle ilimizde 876 Ha alan sulamaya açılmıştır. 2019 yılında tarımsal hizmetler alanında 6 milyon 900 bin lirası KOP kaynaklı olmak üzere toplamda 11 milyon 200 bin lira harcanmıştır. İçme suyu alanında 2019 yılında 7 milyon 500 bin lira harcanarak 17 adet proje tamamlanmıştır. Kanalizasyon ve doğal arıtma hizmetlerinde ise geçtiğimiz yıl 6 milyon 500 bin lira harcanarak 4 adet kanalizasyon projesi ve 1 adet doğal arıtma tesisi tamamlanmış ve hizmete açılmıştır. Üstyapı ve yatırım inşaat alanlarında ise 63 adet halı saha, 42 adet basketbol ve voleybol sahası yapılmıştır. Yine 42 köyümüze ise içme suyu motopompalarına güneş enerji panelleri yapılmıştır.2019 yılında 150.000 metrekare kilitli parke taşı döşenmesi, 2 adet sosyal tesis, Bor ilçemize öğretmenevi yapımı, üçüncü etap kaya oyma depo yapım işi, Çiftehan köyü peyzaj ve çevre düzenleme projeleri gerçekleştirilmiştir. Bu projelerin gerçekleşmesinde toplam 26 milyon lira harcanmıştır. Öte yandan Çiftehan köyünde kat karşılığı pansiyon yapım işi tamamlanmış olup idaremize kalan 9 adet pansiyonun satışından yaklaşık 2 milyon liralık gelir beklenmektedir.


Ayrıca kültür ve sosyal hizmetler alanında yapılan harcamalar sonucunda 2019 yılı içerinde 100 milyonluk bütçemizin ve tahsisli gelen KÖYDES ve KOP ödeneklerinin yüzde 70’i yatırım giderlerine,yüzde 10’u personel giderlerine, yüzde 20’si ise cari giderlere harcanmıştır. Görüldüğü üzere İl özel idaremiz 2019 yılında kırsal kesimde yaşayan halkımızın yaşam ve refah düzeyini artırmak için elindeki imkanların fazlasını oluşturarak önemli hizmetler hayata geçirmek için yoğun gayret sarf etmiştir. İl Genel Meclisimizin 2019 yılında olduğu gibi 2020 yılında da siz kıymetli Meclis Üyelerimizin birlik ve beraberlik içerinde aldığı kararların uygulanmasında büyük başarı sağlayan İl Özel İdaremiz halkımıza hizmet götürmeye devam edecektir. Bu hizmetlerin yapılmasında ve idaremize ödenek sağlanması noktasında desteklerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Hükümetimize, Milletvekillerimize, birlik ve beraberlik içerisinde aldığınız kararlardan dolayı Meclis Başkanımıza ve siz değerli Meclis Üyelerimiz ile idaremiz çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Tarih teknolojiyle buluştu: Binlerce yıllık 2 bin tablet, yapay zekayla okundu Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, binlerce yıllık tarihi vesikalardan oluşan 2 bine yakın Hitit tabletinin yapay zeka yöntemiyle okunduğunu açıkladı. Dünyada bir ilk olarak hayata geçirilen projeyle binlerce yıllık geçmişe sahip olan Hitit tabletleri yapay zeka yöntemiyle okunmaya devam ediyor. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Çorum Müzesi envanterinde bulunan Hitit çivi yazılı tabletlerin yapay zeka kullanılarak okunması, taranması ve dijital ortama aktarılması amacıyla başlatılan projenin ilk aşaması geçtiğimiz aylarda tamamlanmıştı. Ankara Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ile Müzeler Genel Müdürlüğü’nün iş birliğinde yürütülen proje çerçevesinde, Hititlerin başkenti Hattuşa’da bulunan binlerce yıllık tabletler yüksek çözünürlüklü olarak fotoğraflanarak 3 boyutlu taranarak yapay zekaya öğretildi. Hitit tabletleri kurulan dijital kütüphane ile dünyaya açılacak Proje çerçevesinde ilk etapta çivi yazılı 500 Hititçe tabletin yapay zeka ile öğrenme süreci tamamlanmış, yapay zeka çalışmasında yüzde 75,66 başarı sağlanmıştı. Proje çerçevesinde bugüne kadar 2 bin tabet yapay zeka yöntemiyle okundu. Okumalardan elde edilen veriler Hititologlar tarafından yapılacak çalışma ile bilim dünyasıyla paylaşılacak. Tarihi vesikalardan oluşan Hitit tabletleri kurulan dijital kütüphane ile dünyaya açılacak. Çorum’da düzenlenen "Hititlerin İzinde: Yeni Bilgiler ve Perspektifler" konulu sempozyumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Hitit uygarlığının daha anlaşılması için teknolojiyi kullanma noktasında büyük bir emek harcadıklarını belirterek, “Tüm tabletlerin 3 boyutlu taramak suretiyle yapay zekayı da bunun içerisine katmayı düşündük. Ankara Üniversitemiz ile birlikte bugüne kadar bulunmuş tabletlerimizi tarama yoluyla eşleştirdik. Yapay zeka ile buradaki parçaların kırılmış olan tabletlerin yapay zeka ile birlikte tamamlanmasını sağladık. Bugüne kadar 2 bine yakın tablet taranarak okumaları yapıldı. Ve Hitit Kültürü ile uygarlığı ile ilgili birçok veriye bu sayede güvenilir bilgiye ulaşılması noktasında büyük bir adım attık. Bundan sonraki hem kazı çalışmalarında hem restorasyon çalışmalarında bu buluntuların değerlendirilmesi, raporlandırılması Hitit uygarlığının dünyaya daha iyi tanıtabilmesi için bakanlık olarak üniversitelerimizle birlikte daha yoğun çalışacağız” dedi. Yazgın, tabletlerden elde edilen veriler bilimsel bir çalışma ile Ankara Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü kamuoyuyla paylaşılacağını sözlerine ekledi.
Denizli Başkan Kasapoğlu: “Tek gayemiz Denizli sanayisinin verimliliğinin artırılması” DENİZLİ (İHA) – Denizli Sanayi Odası (DSO) Verimlilik Komisyonu koordinasyonunda meslek komiteleri toplantısı gerçekleştirildi. DSO Müjdat Keçeci Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya DSO Meclis Başkanı İ. Okan Konyalıoğlu, DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu ile Verimlilik Komisyonu Başkanı Ayhan Doğrar ve Verimlilik Komisyonu Üyeleri Metin Okan, Enis Emre Boz, Özge Çerezci ve Aslı Öztürk katılım sağladı. 17 Meslek Grubu ve ayrıca Bilişim Komisyonu yetkilileri gerçekleştirilen toplantıda bir araya geldi. Verimlilik Komisyonu Üyesi İbrahim Onur Yıldırım’ın sunumu ile başlayan toplantıda, yapılması planlanan Verimlilik Çalıştayı ile ilgili detaylar ele alındı, çalıştayın amacı ve yol haritası görüşüldü. Toplantının devamında, DSO Meclis Üyesi Mehmet Akgün, verimlilik ve sektörlerdeki verimliliği artırmak adına gerçekleştirilebilecek olan önerileri ile ilgili paylaşımda bulundu. Katılımcılara hitap eden DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, “Verimlilik Komisyonumuzun yürüttüğü çalışmaları çok önemsiyoruz. Ancak yapılan işlerin sanayiciye aktarılması oldukça önemli. Bizlerin amacı buradaki çıktıların, yapılan çalışmaların sonuçlarının üyelere aktarılması. Üyelerimizin bu çalışmalardan faydalanmasını sağlamak istiyoruz. Denizli Sanayisini daha verimli hale getirmek için uğraşıyoruz. Tek gayemiz Denizli sanayisinin verimliliğinin artırılması.” dedi. Başkan Kasapoğlu, yürütülen çalışmalar için katılımcılara ve Verimlilik Komisyonu’na teşekkürlerini sundu. “İşi doğru yapmak değil, doğru işi yapmak istiyoruz” Verimlilik Komisyonu Başkanı Ayhan Doğrar ise “Doğru planlamalar, doğru adımlar ve doğru iş birlikleriyle yürütülen çalışmaların sonucunda karlılıklarımızı artıracağımızı düşünüyoruz. Komisyonlara doğru firmayı seçmenizi önemsiyoruz. Gerçekleştirmeyi planladığımız çalıştaydaki soru-cevaplarda çıkarılacak sonuçlarla eylem planının doğru hazırlanması önemli. İşi doğru yapmak değil, doğru işi yapmak istiyoruz” dedi.
Niğde 16 üniversite Niğde’de tanıtıldı Anadolu Üniversiteler Birliği (AÜB) üyesi 16 üniversitenin katılımıyla 11 ilde düzenlenen AÜB Üniversite Tanıtım Fuarı’nın üçüncüsü, Niğde Şehit Ömer Halisdemir Meydanı’nda gerçekleştirildi. AÜB üyesi 16 üniversitenin katılımıyla 11 ilde düzenlenen AÜB Üniversite Tanıtım Fuarı’nın üçüncüsü, Niğde Şehit Ömer Halisdemir Meydanı’nda düzenlendi. Programda yaptığı konuşmada üniversite hayatının gençler için hem akademik hem de sosyal becerilerin edinildiği kritik dönemi ifade ettiğini söyleyen Niğde Valisi Cahit Çelik, günümüzde üniversitelerin gençler için sosyal, ekonomik ve mesleki gelişim açısından farklı imkanlar sunduğunu belirtti. Vali Çelik, "Üniversite tercihi yapacak öğrencilerimize Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesini yakından tanımaları için çağrıda bulunmak istiyorum. Kamuoyunda bilgisi olduğu üzere üniversitemiz özellikle son yıllarda gerek öğrencilerimize sunduğu imkanlar gerekse elde ettiği başarılarla adından sıkça olumlu manada söz ettirmektedir. Üniversitemiz barınma sorunu olmayan bir üniversitedir bunun yanında üniversitemiz bünyesinde birçok yeni programın açılması ile de öne çıkmaktadır" dedi. Anadolu Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Gençlere dokunmak istiyoruz. Gençlerin gönlüne hitap etmek istiyoruz ve onların bundan sonraki yaşantılarında son derece önemli olan kariyerlerinin planlanması için katkı sağlamak istiyoruz ve bunu 11 farklı ilde gerçekleştiriyoruz. Biz biliyoruz öğrencilerimiz şu anda tatlı bir sınav stresi içerisindeler. Hem onların kariyerleri için katkı sağlamak, mesleki olarak kafalarındaki sorulara cevaplar bulmaya çalışıyoruz o nedenle ben öğrencilerimizin bu stantları ziyaret etmesini ve üniversitelerle ilgili bilgi sahibi olmalarını, kafasındaki mesleklerle ilgili detaylı bilgi almalarını canı gönülden istiyorum." Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ise Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin 3 yıldır Anadolu Üniversiteler Birliği mensubu olduğunu söylediği açıklamasında birlik üyesi üniversitelerle birlikte yükseköğretimde kalitenin daha da artırılarak sürdürülebilir kılınmasına dönük faaliyetler yürüttüklerini söyledi. Rektör Uslu, "Aday öğrencilerimizin sadece büyük metropollerde değil, Anadolu’da da gelişmiş ve nitelikli yükseköğretim kurumlarının olduğunu bilmeleri gerekiyor. Bu nedenle üniversite tercihi yapacak öğrencilerimizle bir araya gelmek ve onlara üniversitelerimizi tanıtmak oldukça önem arz ediyor" ifadelerine yer verdi. Üniversite Tanıtım Fuarı’nda Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi standıyla birlikte Abdullah Gül Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi tanıtım stantları yer aldı. 16 üniversitenin temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen Üniversite Tanıtım Fuarı gençlerin geleceklerini planlama sürecinde önemli rol oynuyor.