EKONOMİ - 09 Aralık 2020 Çarşamba 14:03

Hibe desteğiyle modern tesisini kuran bir firma 5 ülkeye deri ihraç ediyor

A
A
A
Hibe desteğiyle modern tesisini kuran bir firma 5 ülkeye deri ihraç ediyor

Türkiye´de deri üretiminde önemli bir yere sahip olan Niğde’nin Bor ilçesinde faaliyet gösteren işletmeler geleneksel yöntemlerden modern tesislere Kırsal Kalkınma destekleri ile geçiyor.

Türkiye´de deri üretiminde önemli bir yere sahip olan Niğde’nin Bor ilçesinde faaliyet gösteren işletmeler geleneksel yöntemlerden modern tesislere Kırsal Kalkınma destekleri ile geçiyor.


4 kuşaktır geleneksel yöntemlerle Niğde’nin Bor ilçesinde deri üreten bir firma, Tarım ve Orman Bakanlığının 13. Etap Kırsal Kalkınma Desteği kapsamında aldığı 550 Bin Liralık hibe destekle modern tesisini kurdu.


İhtiyaç duyulan makinelerin tesise kazandırılması ile ürün kalitesini ve üretim kapasitesini artıran firma şimdi 5 ülkeye deri ihraç ediyor.


Geleneksel yöntemlerle 1 ton derinin satışa hazır hale gelmesi 1 ay sürerken kurulan modern tesiste 200 ton deri aynı sürede hazırlanabiliyor.


Üretim kapasitenin artmasının yanı sıra modern tesislerde üretilen derilerde geleneksel yönteme göre ürün kaybı yaşanmıyor ve kanserojen madde içermeyen daha sağlıklı ürünler elde ediliyor.


Çanta, kemer ve ayakkabıya dönüştürülmek üzere hazır hale gelen deriler, artan ürün kalitesi ve üretim kapasitesi nedeniyle iç pazarda ünlü markaların tercihi olurken, İspanya, Ukrayna, Yunanistan, Belarus, Bulgaristan ve Çin’e ihraç ediliyor.


Tesisi ziyaret edip incelemelerde bulunan Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asım Baş Kırsal Kalkınma Hibe Programı ile tarımsal sanayi yönündeki yatırımların desteklendiğini ve amacın işletmelerin piyasa şartlarına ayak uydurmasını sağlamak olduğunu söyledi.


Asım Baş, "Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Destekleri 13. etaptan hibe desteği ile 1 Milyon 100 Bin Liralık projenin 550 Bin Lirasını hibe olarak verdik. Derinin ayakkabı ve çanta haline gelmeden önceki son aşamasındaki serüvenine şahitlik ettik. Zamana ve çağa ayak uydurmak gerekiyor bunda da devlet desteği çok önemli. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak uzun süredir tarımsal sanayi yönündeki yatırımları destekliyoruz. Bunlardaki temel amacımızda işletmelerin gerek piyasa şartlarına ayak uydurmasını sağlamak gerekse ekonomik finansman desteği sağlamak, pazarlamasına yardımcı olabilmek ve ürettiğimiz ürünleri katma değeri yüksek bir hale getirip ihracata hazır, ihracat pazarı oluşturabilecek standardı yakalamak" dedi.


İşletme sahibi Mevlüt Anıl ise geleneksel yöntemle deri üretiminden modern tesise geçişle ihracat ağının yükseldiğini iç pazarda da bir çok ünlü markanın derilerini firmalarından aldığını söyledi.


Anıl, "4. nesildir bu mesleği sürdürmekteyiz. Eski çalışma şartlarında çalışma alanları çok kısıtlıydı ve teknoloji bu kadar gelişmiş değildi. Derileri güneş ışığında dışarıda, soğukta kurutmak zorundaydılar ama şuanda fabrika içerisinde asarak yada yardımcı makinelerle derileri kurutabiliyoruz. Devlet desteğini alarak ihtiyaç duyduğumuz makineleri fabrikamıza kazandırdık. Kırsal kalkınma desteğiyle yapmış olduğumuz yatırım hem yerli üretime bir destek oldu yerli imalatçımız kazandı, dövizimiz dışarıya gitmedi" dedi.


Modern tesislere geçişle derilerin daha sağlıklı ve kalitesinin arttığına da değinen Anıl, "Derileri dışarıda kuruttuğumuz zamanlarda güneş ışığından dolayı hem vermiş olduğumuz yağlar uçuyor aynı zamanda da derinin kalitesini düşürüyor, kanserojen maddeye sebep oluyordu biz bunun önüne geçmiş olduk. Artan kalitemiz sayesinde de ihracat ağımız genişledi. Şuanda İspanya, Ukrayna, Yunanistan, Bulgaristan, Çin pazarlarında derilerimiz satılmakta. Şu anda iç piyasada çok bilinen markalara deri tedarik ediyoruz hedefimiz yurt dışındaki ünlü markalara da tedarik sağlamak" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Başkan Ekinci, vatandaşlarla bayramlaştı Sorgun Belediye Başkanı Erkut Ekinci, Kurban Bayramının ikinci gününde kurum çalışanları, partililer ve vatandaşlarla bir araya geldi. Sorgun Belediye binasında bayramlaşma programında vatandaşlarla buluşan Başkan Ekinci, güncel konulara dair önemli açıklamalarda bulundu. Sorgun’un son 6-7 yıldır yapılan çalışmalarla beraber şehir görünümüne geldiğini belirten Ekinci, Bosna Hersek’te yapılan kültürel çalışmalara değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Her birimize hayırlı olsun, Bosna Hadzici Beldiyesi’nde Sorgun Parkı ve Kardeşlik Çeşmesini açmış bulunmaktayız. Hayırlı uğurlu olsun. Her birinizin hayrını da Cenabı Allah kabul etsin. Bizler Sorgun Belediyesi ile Hadzici Belediyesi bir kardeşlik oluşturdu. Bu kardeşlik neticesinde de orada her birimizin gururla söyleyeceği, gittiğimiz zaman da uğrak verebileceğimiz bir parkımızı inşa ettik. İnşallah Cenabı Allah nasip kısmet ederse o bölgeye Kınalı Hasan’ın ismini taşıyan bir yürüyüş yolu, bisiklet yolu da yapmayı planlıyoruz. Onunla ilgili görüşmelerimizi de bu gittiğimizde heyet olarak gerçekleştirdik." Başkan Ekinci ayrıca 6 yıldır ilçedeki pek çok noktada altyapı, içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon hattını tamamladığını ifade etti. "Cumhur İttifakının karşısında yer alanlar bizim üzerimizden Cumhur İttifakını yıpratmaya çalışıyor" Sorgun’da ve Türkiye’deki Cumhur İttifakı hususuna değinen Başkan Ekinci, "Sorgun’da Cumhur İttifakı; hem AK Parti hem de Milliyetçi Hareket Partisi bileşenleriyle belki de şimdiye kadar olmadığı kadar uyumlu bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Ama kendisini Cumhur İttifakı’nın karşısında gören bir güruh var. Sosyal medya yorumlarına bakın. Bunu çok ciddi bir şekilde hissedersiniz. Cumhur İttifakına itiraz eden yani AK Parti ve MHP birlikteliğinin oluşturduğu Cumhur İttifakının karşısında yer alan siyasi partileri tercih eden insanlar, bizim üzerimizden Cumhur İttifakını yıpratmaya çalışıyor. Konunun özeti budur" ifadelerini kullandı. "Yılmadan, yıkılmadan Sorgun için çalışmaya devam edeceğiz" Sorgun’un modern bir çehreye ulaştığını belirten Başkan Ekinci, "Şunu iyi ayırmak lazım. Belediye yatırımları, belediye hizmetleri ile genel siyaseti de birbirinden ayıran bir mantıkla hareket etmek lazım. Nihayetinde Sorgun her birimiz için hizmet noktasında yaptığımız çalışmalarla beraber aslında göz dolduran bölgesinde nihayetinde kendinden söz ettiren, geldiği noktada da gerçekten bir şehir görüntüsüne kavuşmuş olan bir ilçedir. Bu yatırımlar bizim öncülüğümüzde hem Milliyetçi Hareket Partisi hem AK Partili arkadaşlarımızın desteğiyle beraber ciddi manada göreceksiniz ki önümüzdeki dönemler bunun meyvelerini daha iyi göreceğiz, daha iyi alacağız. Çalışma arkadaşlarımla beraber 2019’dan bu zamana kadar ve bundan sonraki süreçte de hiç durmadan yılmadan yıkılmadan Sorgun için çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
İstanbul İstanbul’un fethi etkinlikleri çerçevesinde SOLOTÜRK İstanbul Boğazı’nda selamlama uçuşu yaptı Türk Hava Kuvvetleri’nin gösteri ekibi SOLOTÜRK, İstanbul’un fethi kutlamaları kapsamında İstanbul’da çevre tanımlama ve İstanbul Boğazı’nda selamlama uçuşu yaptı. Boğazda gerçekleştirilen uçuş nefes kesti.Türk Hava Kuvvetleri’nin gösteri ekibi SOLOTÜRK, İstanbul’un fethi kutlamaları kapsamında Yenikapı Meydanı’nda gösteri uçuşu gerçekleştirecek. SOLOTÜRK Kol Komutanı Pilot Yarbay Murat Bakıcı ve Hava Pilot Binbaşı M. Erhan Aydemir, Yenikapı Meydanı’nda vatandaşları nefes kesici şovlarla buluşturmaya hazırlanıyor. Gösteri uçuşu öncesi bugün Yenikapı Meydanı’nda Çevre Tanıma Uçuşu ve İstanbul Boğazı’nda selama uçuşu gerçekleştirdi. Masmavi deniz ve gökyüzüyle bütünleşen uçuş, nefes kesti. Yurt ve yurt dışında sayısız gösterilere imza atan F-16 gösteri ekibi SOLOTÜRK unutulmaz anlar yaşattı."SOLOTÜRK’ü gururlu bir şekilde izliyoruz"SOLOTÜRK gösterisini izlemeye gelen Coşkun Akboğa, gururlu olduğunu belirterek, "Geldik, gördük. Uzaktan geldik çocuklarım istediği için" dedi.Kaan Emre Gündoğan isimli vatandaş, "Burada bugün çok gururluyuz. Türk havacılığının, SOLOTÜRK’ü izlemeye geldik bugün. SOLOTÜRK’ü gururlu bir şekilde izliyoruz. Ülkemizin çeşitli yerlerinden izleyenleri var. Farklı illerden, farklı ilçelerden gelen vatandaşlarımız var. Çok gururlu bir şekilde SOLOTÜRK’ü izlemekteyiz" diye konuştu.Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emekli olduğunu belirten bir vatandaş ise, "Gururumuz, Türk Silahlı Kuvvetleri. Bende Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emekliyim. İzlemeye geldik, hem bugün izleyeceğim, hem yarın izleyeceğim. Ailecek Kartal’dan geldik" dedi.Öte yandan, SOLOTÜRK ekibi, 29 Mayıs 2026 tarihinde saat 18.00’de Yenikapı Meydanı’nda gösteri uçuşu icra edecek.