EĞİTİM - 08 Aralık 2025 Pazartesi 16:22

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ne bir TÜBİTAK desteği daha

A
A
A
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ne bir TÜBİTAK desteği daha

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Tolga Altan’ın yürütücülüğünü üstlendiği ’Fotopolimerizasyon Tabanlı 3B Yazıcı Teknolojisiyle Katı Oksit Yakıt Pili Cam-Seramik Sızdırmazlık Elemanlarının Geliştirilmesi’ başlıklı proje, TÜBİTAK 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Habip Gökay Korkmaz’ın araştırmacı, Prof. Dr. Bora Timurkutluk’un ise danışman olarak yer aldığı proje kapsamında, katı oksit yakıt pili sistemlerinde kritik öneme sahip cam-seramik sızdırmazlık elemanlarının; geleneksel üretim yöntemlerine alternatif olarak fotopolimerizasyon tabanlı eklemeli imalat teknolojileriyle üretilmesi hedefleniyor. Bu yenilikçi yaklaşımla üretim süresinin azaltılması, atık malzeme miktarının düşürülmesi ve istenilen geometrilerin yüksek doğruluk ve hassasiyetle üretilebilmesi amaçlanıyor. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, projeye ilişkin yaptığı açıklamada; "Üniversitemizin bilimsel üretkenliğini ortaya koyan bu projenin TÜBİTAK 3501 programı kapsamında desteklenmesi bizleri gururlandırdı. Enerji teknolojileri alanına önemli katkılar sunacak bu çalışmada görev alan akademisyenlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum" ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Sarıcakaya’da iyi tarım desteği Eskişehir Valiliği’nin katkılarıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ’İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi’ kapsamında, Sarıcakaya İlçesi’nde sertifika töreni düzenlendi. Gerçekleştirilen törende 28 çiftçiye iyi tarım sertifikası, biyoteknik mücadele için sarı ve mavi yapışkan tuzak ile biyolojik preparat teslim edildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, "İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi, Tarım ve Orman Bakanlığınca 2012 yılından bu yana sürdürülen bir proje olup, Eskişehir bu projeye 2015 yılında dahil oldu. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü daha önceki yıllarda kiraz, kuru soğan, patates, çörekotu, anason, yaprağı yenen sebzeler ve domates üreten üreticilere İyi Tarım Uygulamaları konusunda demonstrasyon çalışmaları gerçekleştirdi" ifadeleri yer aldı. "Sarıcakaya’da 21 bin 565 ton ürün elde edilmiştir" Açıklamanın devamında, "Sarıcakaya’da 2025 yılında bin 900 dekar örtü altında olmak üzere, toplam 2 bin 230 dekar alanda domates yetiştirilmiş ve 21 bin 565 ton ürün elde edilmiştir. İlçe ekonomisi yönünden büyük öneme sahip bu ürünün değişen pazar ihtiyaçlarına göre üretilmesi bu yüzden çok önemlidir. Artan tüketici bilinciyle birlikte gıda perakendecileri üreticilerden bir gıda güvenirliliği sertifikası olan iyi tarım uygulamaları sertifikasını talep etmeye başlamıştır. İyi tarım uygulamaları sertifikası güvenilir gıdanın yanı sıra, sürdürülebilir bir üretim ve üretim yaparken çevrenin, insan ve hayvan refah ve sağlığının korunduğunu ifade eder" diye belirtildi.
Kayseri Başkan Büyükkılıç’ın 2027 ‘Kültür Başkentliği’ önergesi meclisten tam destek aldı Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın öncülüğünde hazırlanan ve Kayseri’nin ‘2027 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ unvanına adaylığını içeren önerge, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Büyükşehir Belediyesi 2025 Aralık Ayı Meclis Toplantısı’nda kentin geleceğine yönelik önemli bir adımı duyurdu. Başkan Büyükkılıç, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından yürütülen kültürel projeler kapsamında Kayseri’nin ‘2027 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ unvanına aday olması için resmi başvurunun gerçekleştirildiğini açıkladı. TÜRKSOY’un 1993 yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye tarafından kurulduğunu hatırlatan Büyükkılıç, teşkilatın Türk kültürünü koruma, yaşatma ve uluslararası düzeyde tanıtma amacıyla önemli çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Kayseri’nin bu süreçte güçlü bir aday olduğunu dile getiren Büyükkılıç, kültür başkentliği unvanının şehrin tanıtımına, kültürel diplomasiye, sanat etkinliklerine ve turizm hareketliliğine büyük katkı sağlayacağına dikkat çekti. "Kayseri’mizin bunu hak ettiğine inanıyoruz" Meclis’te konuşan Başkan Büyükkılıç, projenin taşıdığı öneme vurgu yaparak, "Şehrimizi ilgilendiren önemli bir proje. Kayseri’mizin bunu hak ettiğine ve gerekli çalışmaları el birliğiyle yapmanın doğru olacağına inanıyoruz" dedi. Büyükkılıç, süreç ve önerge ile ilgili şunları söyledi: "Sürecin etkin ve koordineli şekilde takip edilmesi, gerekli kurumlarla temasların gerçekleştirilmesi ve sürecin yönetilmesi amacıyla, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı’nın veya yetkilendireceği kişinin, adaylık sürecine ilişkin tüm iş ve işlemleri yürütmekle görevlendirilmesine, süreç kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin gerekli kurumsal ve idari desteğin sağlanmasına, sürecin Kayseri’nin yararına sonuçlanması için Belediye Meclisi’nin tüm üyeleri tarafından destek verilmesine, Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi’nce karar verilmesini arz ve teklif ederiz." Meclis oy birliği ile kabul etti Büyükkılıç, yarın saat 14.00’te siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve basın mensuplarının davet edileceği geniş katılımlı bir bilgilendirme toplantısı düzenleneceğini belirterek, "Şehrimiz, el ele vermek suretiyle 2027 başkentliğini hak edecektir. Desteklerinize şimdiden teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Başkan Büyükkılıç’ın yanı sıra Özgür Özer, Orhan Say, Ramazan Aylanç, Davut Umsu ve Osman Koç tarafından sunulan önerge, meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, aldığı bu kararla kültürel zenginliklerini uluslararası platformda daha güçlü bir şekilde ifade etmeye hazırlanırken, proje şehirde heyecanla karşılandı.