GÜNDEM - 25 Ekim 2024 Cuma 11:09

Üniversite öğrencisi termiyeden glütensiz kek üretti

A
A
A
Üniversite öğrencisi termiyeden glütensiz kek üretti

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü 3. sınıf öğrencisi Sinem Gökal çölyak hastaları için glütensiz kek üretti.


TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteği alan “Glütensiz Kek” projesi ile ilgili bilgi veren Gıda Mühendisliği bölümü öğrencisi Sinem Gökal, “Termiye”, “Tirmis” gibi çeşitli isimlerle bilinen baklagilin, mineral, vitamin, lif ve protein açısından zengin olmasının yanı sıra güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu ifade etti. Gökal; "Termiye, Konya, Antalya, Burdur ve Isparta’da daha çok biliniyor. Niğde’de çok fazla bilinmiyor. O yüzden bizim de ilgimizi çekti ve hocamızla araştırmalar yaptık. Termiyeyi Türkiye’de en çok tüketilen besinlerden biri olan keke ilave etmeye karar verdik. Glüten hastaları için üretmeyi tercih ettik. Çünkü onların besin alacağı gıdalar çok az. Kekte buğday unu yerine termiye unu kullandık gayet güzel oldu. Termiye zaten yüzde 47 oranında protein içeriyor. O yüzden glüten hastalarının protein ihtiyaçlarını karşılayacak bir kek ortaya çıkmış oldu" dedi.



"Çölyak hastalarına tüketilebilir besinler yapmaya çalışıyoruz"


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dr. Mehmet Yetişen ise; proje sayesinde çok fazla bilinmeyen termiyenin kullanım alanını genişlettiklerini kaydederek; "TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteği kapsamında 2023 Yılı 2. Dönem Çağrı kapsamında projemiz kabul gördü. Birkaç denemeden sonra projemizde hedeflediğimiz gibi çölyak hastalarına tüketilebilir bir kek ürününün ortaya çıkmasını sağlamaya çalıştık. Aslında amacımız bir tanıtım da yapmaktı. Termiye, atıştırmalık gıdalarda kullanılmış ve biz de keke uyarlamaya çalıştık. Literatür taramalarında termiyenin bisküvi gibi bazı atıştırmalıklarda kullanıldığını ama kek yapımında kullanılmadığını gördük ve projeyi hayata geçirmeye karar verdik" ifadelerini kullandı.


Yetişen ayrıca, gıda mühendisleri olarak ürünler kaliteli, tüketilebilir, enerji ve besin değerleri yüksek hale getirmek için çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.



Üniversite öğrencisi termiyeden glütensiz kek üretti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da asayiş uygulaması: Aranan şahıslar yakalandı, uyuşturucu madde ele geçirildi Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde gerçekleştirilen geniş kapsamlı asayiş uygulamalarında aranan şahıslar yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi, çok sayıda araç ve iş yeri denetlendi. Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde 12 ayrı noktada yapılan sabit asayiş uygulamasında 291 araç sorgulandı. Uygulamada 504 şahıs sorgulanmış olup, yoklama kaçağı olduğu tespit edilen 2 aranan şahıs yakalandı. Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde Asayiş, Terörle Mücadele, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele, Çevik Kuvvet, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ve ilçe emniyet birimlerinin katılımıyla 24 farklı noktada sabit, hareketli yol ve umuma açık iş yeri uygulaması gerçekleştirildi. Yapılan yol uygulamalarında 2 bin 741 şahıs sorgulanırken 4 aranan şahıs yakalandı. Denetimler sırasında 1 şahıstan 0,41 gram kokain, 1 şahıstan ise 2,94 gram bonzai ele geçirilerek şüpheliler hakkında adli işlem yapıldı. Ayrıca 1 şahıstan havalı tabanca ele geçirilirken, şahıs hakkında idari işlem uygulandı. Uygulamalar kapsamında bin 230 araç sorgulandı, 1 araç trafikten men edilirken 17 araca toplam 115 bin 800 TL idari para cezası kesildi. Umuma açık iş yerlerine yönelik denetimlerde ise 12 iş yeri kontrol edildi, 129 şahıs sorgulandı ve herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadı. Denetimler sonucunda 1 iş yerinin ruhsatsız faaliyet gösterdiği tespit edilirken, 5 iş yerine idari para cezası uygulandı. Bursa Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin il genelinde huzur ve güvenliğin sağlanmasına yönelik denetim ve uygulamalarının aralıksız devam edeceği bildirildi.