GÜNDEM - 25 Ekim 2024 Cuma 11:09

Üniversite öğrencisi termiyeden glütensiz kek üretti

A
A
A
Üniversite öğrencisi termiyeden glütensiz kek üretti

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü 3. sınıf öğrencisi Sinem Gökal çölyak hastaları için glütensiz kek üretti.


TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteği alan “Glütensiz Kek” projesi ile ilgili bilgi veren Gıda Mühendisliği bölümü öğrencisi Sinem Gökal, “Termiye”, “Tirmis” gibi çeşitli isimlerle bilinen baklagilin, mineral, vitamin, lif ve protein açısından zengin olmasının yanı sıra güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu ifade etti. Gökal; "Termiye, Konya, Antalya, Burdur ve Isparta’da daha çok biliniyor. Niğde’de çok fazla bilinmiyor. O yüzden bizim de ilgimizi çekti ve hocamızla araştırmalar yaptık. Termiyeyi Türkiye’de en çok tüketilen besinlerden biri olan keke ilave etmeye karar verdik. Glüten hastaları için üretmeyi tercih ettik. Çünkü onların besin alacağı gıdalar çok az. Kekte buğday unu yerine termiye unu kullandık gayet güzel oldu. Termiye zaten yüzde 47 oranında protein içeriyor. O yüzden glüten hastalarının protein ihtiyaçlarını karşılayacak bir kek ortaya çıkmış oldu" dedi.



"Çölyak hastalarına tüketilebilir besinler yapmaya çalışıyoruz"


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dr. Mehmet Yetişen ise; proje sayesinde çok fazla bilinmeyen termiyenin kullanım alanını genişlettiklerini kaydederek; "TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteği kapsamında 2023 Yılı 2. Dönem Çağrı kapsamında projemiz kabul gördü. Birkaç denemeden sonra projemizde hedeflediğimiz gibi çölyak hastalarına tüketilebilir bir kek ürününün ortaya çıkmasını sağlamaya çalıştık. Aslında amacımız bir tanıtım da yapmaktı. Termiye, atıştırmalık gıdalarda kullanılmış ve biz de keke uyarlamaya çalıştık. Literatür taramalarında termiyenin bisküvi gibi bazı atıştırmalıklarda kullanıldığını ama kek yapımında kullanılmadığını gördük ve projeyi hayata geçirmeye karar verdik" ifadelerini kullandı.


Yetişen ayrıca, gıda mühendisleri olarak ürünler kaliteli, tüketilebilir, enerji ve besin değerleri yüksek hale getirmek için çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.



Üniversite öğrencisi termiyeden glütensiz kek üretti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli Acil Durum Hastanesinde son hazırlıklar tamamlanıyor Denizli’de inşaat çalışmaları tamamlanan 500 Yataklı Acil Durum Hastanesi’nde ameliyathane, poliklinik ve servis odalarındaki tıbbi malzemelerin yerleştirilme çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. Modern yapısı ve ileri teknoloji tıbbi cihazlarla Denizli’de sağlık hizmetlerinin sunumunda önemli bir yeri olacak olan, 47 bin metrekare kapalı alana sahip 104 yoğun bakım yatağı ile birlikte toplam 500 yatak kapasitesine sahip Acil Durum Hastanesi’nde; 106 poliklinik, 14 ameliyathane, anjiyografi ünitesi, MR, BT, mamografi, röntgen, USG ve kemik dansitometri gibi ileri teknoloji tıbbi cihazlarımız bulunuyor. Hastanede son teknolojik tıbbi cihazlarla donatılan ameliyathaneler, ferah ve geniş poliklinik alanları, hasta ve yakınlarının konforu düşünülerek tasarlanan servis odalarında da hummalı çalışmalar devam ediyor. Birimlerde kapsamlı temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri devam ederken, bir yandan da tıbbi cihazların kurulumu yapılıyor. Poliklinik ve servis odalarında hasta yatağı, televizyon, buzdolabı gibi araç ve gereçler yerleştiriliyor. Hastanede yürütülen son çalışmalarla ilgili açıklamada bulunan Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk Acil Durum Hastanesi’nin Denizli için önemli bir sağlık yatırımı olduğunu vurgulayarak, hastanedeki mefruşat yerleşimi ve cihaz kurulumlarının büyük bir hızla devam ettiğini söyledi. Son hazırlıkların tamamlandığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Öztürk, "Ameliyathanelerimizden polikliniklerimize kadar hastanemiz en güncel standartlara uygun şekilde donatılıyor. Ekiplerimiz gece gündüz hastanemizi Denizli halkımızın hizmetine sunmak için çalışıyor. Yakın zamanda hastanemizin kapılarını vatandaşlarımıza açacağız" dedi.