EĞİTİM - 30 Kasım 2024 Cumartesi 17:39

YÖK Başkanı Özvar: "Anadolu’daki üniversitelerimizi destekleyeceğiz"

A
A
A
YÖK Başkanı Özvar: "Anadolu’daki üniversitelerimizi destekleyeceğiz"

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar; "Anadolu’daki üniversitelerimizi destekleyeceğiz" dedi.


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin 2024-2025 Akademik Yılı açılış töreni ile 2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı için Niğde’ye gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Çalışmalar hakkında Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu ve Merkez Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu’dan bilgi alan Özvar, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin önemli mesafeler kat ettiğini ifade etti. Özvar; "1992 yılında kurulan üniversitemizin geçen zamanda çok önemli mesafeler aldığını görmüş olduk. Üniversitemiz bildiğiniz üzere Yüksek Öğretim Kurulu tarafından bilim adamları çerçevesinde desteklenen üniversitelerimizden bir tanesi. Hidrojen ve yakıt pili alanında fevkalade önemli çalışmaları bulunan hocalarımızın bir araya geldiği bir üniversite. Bu bakımdan Türkiye’de ilgili alanda yapılan akademik yayınlar açısından büyük üniversitelerde rekabet edebilecek bir seviyeye ulaştığını görmüş olmaktan dolayı hepimiz çok memnunuz" dedi.


Anadolu üniversitelerinin bulundukları şehirlerin ekonomik ve sosyal gelişmesine önemli katkılar yaptığına değinen Özvar, Yükseköğretim Kurulu olarak Anadolu üniversitelerini destekleme devam edeceklerini söyleyerek, "Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi bu bölgede sanayi, dijital ve akıllı tarım teknolojileri alanında bir mükemmeliyet merkezi doğurabilecek bir kapasiteye sahip. Üniversite hocalarımızın çalışmalarına Yükseköğretim Kurulu olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Üniversitelerimiz ve hocalarımız desteklendikçe gerek üniversitelerimiz, gerek yüksek öğretim kurumlarımız ülkemizin, bölgesel kalkınmasında hep beraber roller oynamakta ve şehirlerimizin kalkınmasına katkılar vermektedir. Bu bakımdan Anadolu’daki üniversitelerimizi desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.



YÖK Başkanı Özvar: "Anadolu’daki üniversitelerimizi destekleyeceğiz"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TİKA, Moğolistan’da küçük işletmelere desteğini sürdürüyor Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Moğolistan’da El Birliği Derneği iş birliğiyle kurduğu Helal Mantı ve Erişte Üretim Atölyesi, kadın istihdamına doğrudan katkı sağlıyor. Moğolistan’da yerel üretimi artırmak, küçük işletmeleri desteklemek ve ülkedeki Müslüman halkın helal gıdaya erişimini kolaylaştırmak için El Birliği Derneği’ne ait binanın giriş katındaki 80 metrekarelik alan yenilenerek, Helal Mantı ve Erişte Üretim Atölyesi kuruldu. TİKA’nın gerekli ekipmanları temin ettiği günlük 100 kilogram üretim kapasiteli atölyede üretilen helal mantı ve erişteler, soğuk zincir yöntemiyle marketlerde satışa sunulmaya başlandı. Atölyenen açılışı ise Türkiye’nin Ulanbator Büyükelçisi Başak Genç Yüksel, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz, TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanı Dr. Ali Özgün Öztürk, TİKA Ulanbator Koordinatörü Ali Muslu, Moğolistan Büyük Meclis Milletveili Zulfikar Sarkıt, Nalayh Belediyesi Kamu İdaresi Müdürü Ariunbulag Gangaa, El Birliği Derneği Başkanı Janbota Tiyanah, dernek üyeleri ve yerel halkın katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye-Moğolistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Milletvekili Sarkıt, törende yaptığı konuşmada TİKA’nın Moğolistan’da 900’den fazla projeye imza attığını ve tüm projelerin insan odaklı sürdürülebilirlik anlayışıyla hayata geçirildiğini vurguladı. Açılışı yapılan projenin üretimi teşvik ettiğini, istihdam sağladığını ve sivil toplum kuruluşlarının kalkınmasına da katkı sunduğunu belirten Sarkıt, emeği geçenlere teşekkür etti. Büyükelçi Yüksel, açılışta yaptığı konuşmada TİKA projelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, söz konusu projenin üretim ve kadın istihdamına katkı sağladığını söyledi. TİKA Başkan Yardımcısı Yorulmaz ise, konuşmasında TİKA’nın Moğolistan’da gerçekleştirdiği faaliyetlere değindi. Projenin El Birliği Derneğinin talebi doğrultusunda hayata geçirildiğini belirten Yorulmaz, atölyenin ihtiyaç sahibi kadınlara istihdam sağlayacağını, hem bireysel ekonomiye hem de ülke ekonomisine katkı sunacağını vurguladı. Yorulmaz, bu tür projelerin gerçekleştirilmesi için iş birliğini esirgemeyen Moğol yetkililere şükranlarını beyan etti. Moğolistan hükümeti tarafından da teşvik edilen helal sertifikalı gıda üretimi, ülkenin ihracat gelişimi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Hijyenik standartlara uygun olarak faaliyet gösterecek bu atölye, Moğolistan’daki ilk helal sertifikalı mantı ve erişte üretim tesisi olma özelliğini taşıyor. Açılış töreni, katılımcılara atölyede üretilen mantının ikram edilmesiyle sona erdi. TİKA, kadın girişimciliğini desteklemek ve yerel üretimi teşvik etmek amacıyla 2021 ve 2022 yıllarında Selenge ve Darhan vilayetlerinde Moğol mantısı ve sebze konserve tesisleri kurarak benzer projelere öncülük etmişti.
Erzurum Sıfır atıkta yarıştılar, ödülleri kaptılar Erzurum Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen Geleneksel Sıfır Atık Yarışması’nda başarılı olan öğrencilere ödülleri törenle verildi. Bilim Erzurum’da yapılan ödül törenine Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halis Hasar, AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu, Erzurum Emniyet Müdürü Kadir Yırtar ve diğer davetliler katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen sadece bir ödül törenini icra etmediklerini ifade ederek, "Bugün burada bir farkındalık inşa ediyoruz. Bir zihniyet değişiminin, bir çevre seferberliğinin, gelecek kuşaklara olan borcumuzu ödemeye yönelik bir yürüyüşün ilk adımlarını yeniden atıyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki, doğayı korumak sadece bir tercih değil, bir mecburiyettir. Bugün çocuklarımızın çevre konularındaki bilinç düzeyini gördükçe, geleceğe dair umutlarımız yeşeriyor. Okullarda yapılan projeler, öğrencilerimizin hazırladığı sunumlar, geri dönüşüm temalı tasarımlar bizleri hayran bırakıyor. Gençlerimiz bu işe yüreğini koymuşsa, biz bu yolda kararlılıkla yürürüz" dedi. "Erzurum için, çevre için, gelecek için durmadan çalışacağız" Çevreciliğin, sadece bir belediye hizmeti olmadığını ifade eden Başkan Sekmen, "Aynı zamanda bir medeniyet meselesidir. Bizim ecdadımız toprağı kutsal bilmiş, ağacı can yoldaşı saymış, suyu kana kana içmek yerine kana kana korumuştur. ’Yediğin senin olsun, yedirmediğin toprak olsun’ diyen bir anlayışın çocuklarıyız. Bu topraklarda doğaya saygı, inancın bir gereğidir. Biz doğaya hükmetmeye değil, onunla uyum içinde yaşamaya geldik. Bugün burada bu yarışmaya katılan her bir öğrencimiz, aslında geleceğe bir mektup yazmaktadır. O mektupta şu yazmaktadır: ’Biz, yaşanabilir bir dünya istiyoruz.’ Bu sese kulak vermek, bize düşen en büyük vazifedir. Ben bu vesileyle yarışmaya katılan tüm öğrencilerimize, onları teşvik eden öğretmenlerimize, velilerimize ve projeye katkı sunan tüm paydaşlarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Bu yarışmanın sonucunda dereceye girenler elbette olacak, ama bana göre bugün burada bulunan herkes kazanandır. Çünkü çevre için atılan her adım, insanlık için atılmış bir adımdır. Sözlerime burada son verirken bir atasözümüzü hatırlatmak istiyorum: ’Su testisi su yolunda kırılır.’ Biz bu yolda su taşıyanlardan olalım. Gönlümüzü bu işe koyduk mu, Allah da yardım eder, millet de yanında durur. Erzurum için, çevre için, gelecek için durmadan çalışacağız. Bu aziz şehri doğasıyla, havasıyla, suyuyla, tarihiyle ve insanıyla koruyarak geleceğe taşıyacağız" diye konuştu. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halis Hasar ve AK Parti Erzurum İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu da temiz ve sürdürülebilir bir çevre için çağrıda bulundu. Konuşmaların ardından Sıfır Atık Yarışması’nda dereceye giren öğrenciler açıklandı ve ödülleri takdim edildi.