SAĞLIK - 18 Aralık 2019 Çarşamba 10:16

Vakit hayattır, erken müdahale hayat kurtarır

A
A
A
Vakit hayattır, erken müdahale hayat kurtarır

Kardiyoloji Uzmanı Doç.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, kalp krizi belirtilerinin çok iyi bilinmesi gerektiğini dikkat çekti. Karakaş, göğüs ağrısı, kol, omuz, sırt ağrısı, terleme, fenalık hissinin yanı sıra bazen bir karın ağrısı veya nefes darlığının kalp krizine işaret edebileceği konusunda uyararak, "Vakit hayattır, erken müdahale hayat kurtarır" dedi.



“Her 40 saniyede bir kişi kalp krizi geçiriyor”


Türkiye’de her yıl 125 bin yeni kalp krizi vakasının bildirildiğini dile getiren Medical Park Ordu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, “Kalbimiz daha biz annemizin karnındayken çalışmaya başlar ve hayatımız boyunca durmadan dinlenmeden çalışır. Her bir dakika neredeyse vücudumuzdaki tüm kanı tüm organlarımıza pompalar. Tabii, bu yoğun çalışmada kendisinin de enerjiye ve pompaladığı kanla beslenmeye ihtiyacı vardır. Bir nedenle kalbin kendisinin beslenemediği zaman kalp krizi meydana gelir. Bunun da en sık nedeni kalbin kendisini besleyen damarların tıkanmasıdır. Ülkemizde her 40 saniyede bir kişi kalp krizi geçirmektedir. Yani 40 dakika süresince 60 kişi kalp krizi geçirmekte ve maalesef bunların önemli bir kısmı hastaneye bile yetişemeden kaybedilmektedir" şeklinde konuştu.



Bu belirtilere dikkat


Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, kalp krizinde ilk saatlerin çok önemli olduğunu dile getirerek gecikilen her dakikanın hayati riski arttırdığını belirtti. Kalp krizi belirtilerini çok iyi tanımak gerektiğini söyleyen Dr. Karakaş, “Şiddetli göğüs ağrısı, nefes darlığı terleme, kola, omza, boyna yayılan ağrı, fenalık hissi, ölüm korkusu, bulantı, karın ağrısı kalp krizi belirtileri olabilir. Ağrı sadece kola değil sağ kola, sırta her iki kola bile yayılabilir. Sadece karın ağrısı olabilir. Hatta yaşı ileri hastalarda, şeker hastalarında belirtiler çok hafif bile olabilir. Normalden farklı bir rahatsızlık hissini dikkate almalıyız. ‘Çok yedim, soda içeyim geçer, bir ağrı kesici alayım, bir uyuyayım, sabah olsun doktora giderim’ dememek lazım. Şüphe varsa mutlaka tıbbi yardıma başvurmak gerekir. Unutmayalım vakit hayattır. Erken müdahale hayat kurtarır. Kalp krizi geçirdikten sonra tekrar kalp krizi geçirme riskimiz mevcuttur o yüzden doktorların tavsiyelerine uyalım ilaçlarımızı doktorlarımızın önerisi olmadan kesmeyelim. Kalbimizi önemseyelim" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da geniş çaplı asayiş uygulaması Bursa’da polis ekiplerince gerçekleştirilen asayiş ve kumar uygulamalarında 1 aranan şahıs yakalanırken, kumar oynatılan iş yerine adli işlem yapıldı. Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde geniş çaplı asayiş uygulaması gerçekleştirildi. Yapılan sabit asayiş uygulamasında 182 araç kontrol edilirken, 254 şahsın sorgulaması yapıldı. Uygulamada 1 aranan şahıs yakalandı. Osmangazi ilçesi Emek bölgesinde 5 ayrı noktada yapılan sabit asayiş uygulamasında ise 78 araç kontrol edilirken, 214 şahıs sorgulandı. Ahlak Büro Amirliği koordinesinde Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinde yapılan kumar uygulamasında 10 iş yeri denetlendi. Denetimlerde 1 iş yerinde kumar oynandığı tespit edilerek iş yeri sorumlusu hakkında "Kumar Oynamak İçin Yer ve İmkan Sağlamak" suçundan adli işlem yapıldı. Kumar oynayan şahıslara idari yaptırım uygulandı. Ayrıca 1 iş yerinde 4207 Sayılı Kanuna muhalefet, 2 iş yerinin ruhsatsız olduğu tespit edildi. Ruhsatsız iş yerlerinden biri zabıta ekiplerince mühürlendi. Uygulamada 225 şahsın UYAP sorgulaması yapıldı. Ahlak Büro Amirliği koordinesinde Osmangazi ilçesinde yapılan umuma açık iş yeri uygulamasında ise 149 şahsın sorgulaması yapılırken, denetlenen 5 iş yerinden 2’sinde çalışan toplam 3 şahsın SGK kaydının olmadığı tespit edildi. Polis ekiplerinin kent genelindeki asayiş uygulamalarının kararlılıkla sürdürüleceği bildirildi.
Mersin Okul müdürünü vuran öğrenci ile babası tutuklandı Mersin’in Anamur ilçesinde okul müdürünü vuran 12 yaşındaki öğrenci ile azmettirme suçundan gözaltına alınan babası çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Olay, dün sabah saat: 08.30 sıralarında ilçeye bağlı Çarıklar Mahallesi’ndeki Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulu’nun bahçesinde meydana geldi. İddiaya göre, M.K. (12), okulun önünde oturan okul müdürü Ender Kara’ya (39) doğru hızla gelerek tüfekle ateş etti. Haber verilmesi üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Kara, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri ise çocuğu okulda gözaltına aldı. Olayda kullanılan ruhsatsız tüfeğe el konulurken baba Y.K. de (55) Anamur Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alındı. Baba ve oğlunun savcılıkta ifadesi alınmasının ardından tasarlayarak, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs ve azmettirme suçlarından nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Şüpheli baba azmettirme, oğlu ise öldürmeye teşebbüs suçlarından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Valilik olayla ilgili açıklama yapmıştı Mersin Valiliği olayla ilgili yaptığı açıklamada; "İlimiz Anamur İlçesi Çarıklar Mahallesinde bulunan Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulunda, 22.12.2025 günü saat: 08.30 sıralarında M.K. isimli öğrenci, okul bahçesinde, Okul Müdürü E.K.’yı tüfek ile karın bölgesinden yaralamıştır. Yaralanan Okul Müdürü E.K. derhal hastaneye kaldırılmış olup, tedavisi devam etmektedir. Olayı gerçekleştiren öğrenci gözaltına alınmış, konuya ilişkin adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denilmişti. Öteyandan Mersin’deki bir hastaneye sevk edilen okul müdürünün tedavisinin yoğun bakım servisinde sürdüğü bildirildi.