EKONOMİ - 16 Şubat 2026 Pazartesi 16:24

Akça: "Fındıkta tekelci yapının manipülasyonu bitmek üzere"

A
A
A
Akça: "Fındıkta tekelci yapının manipülasyonu bitmek üzere"

Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, serbest piyasadaki fındık fiyatlarına tepki göstererek, "Almış olduğumuz duyumlar ve bize gelen bilgiler doğrultusunda tekelci firma, manipülasyon süresini uzatabilmek için kendi depolarında ‘sigorta’ olarak tuttuğu fındığı bile üretime sokmuş durumda" dedi.


2025 yılı fındık hasadı sonrası Ordu’da serbest piyasada 350 lira seviyesine ulaşan fındık, güncel olarak 230-240 liradan işlem görüyor. Serbest piyasadaki fındık fiyatlarının 230-240 TL bandında seyretmesinin ticaret kuralları ve piyasa gerçeklerine uygun olmadığını belirten Akça, "Dünyada tüm ürünlerin fiyatı yükselirken fındığın düşmesi normal değil. Bunun asıl sebebi ekonomik olarak çok güçlü bir yapının piyasaya yön vermesi ve bazı bürokratik avantajlardan yararlanması" diye konuştu.



"350 TL’ye çıkan fiyat yanlış algıyla bir anda geriye çekildi"


Akça, kısa sürede oluşan yanlış algının fiyatları 350 TL seviyesine taşıdığını, sonrasında ise tekelci yapının devreye girerek piyasayı baskıladığını ifade etti. Akça, "Enflasyonlarını sahneye koydular ve fiyatları hızla aşağı çektiler. Bu süreçte hem üretici hem de tüccar çok büyük sıkıntıya girdi. Tekelci firma geçen hafta 50 randımana karşılık 280 TL fiyat açıkladı. Depo ve ürün maliyeti 320-350 TL civarında olan tüccar bu fiyata satarsa büyük zarar eder. Bu nedenle piyasada satış olmadı, hareketlilik de görülmedi. Buna rağmen şuanda piyasada fındık 240 TL seviyesinde" ifadelerine yer verdi.



"Depolardaki ‘sigorta’ fındığını üretime soktular"


Piyasadaki manipülasyonunun sürdürülebilmesi için tekelci firmanın kendi depo stoklarını bile üretime sürdüğünü duyduklarını kaydeden Akça, "Tekelci firma bu manipülasyonun süresini uzatabilmek için kendi depolarında tuttuğu sigorta olarak depolarında tuttuğu fındığı bile üretime sokmuş durumda. Zannediyorum o sigorta olarak tuttuğu fındık da depolarında bitmek üzere ki geçen hafta 280 lira bir fiyat açıkladı. İhtiyaca binaen önümüzdeki günlerde yüksek bir fiyatın oluşabileceğini düşünüyorum. Temennimiz, piyasanın üretici lehine toparlanmasıdır" şeklinde konuştu.



Akça: "Fındıkta tekelci yapının manipülasyonu bitmek üzere"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Türkiye ile Burundi arasında çok sektörlü iş birliği görüşmesi Sağlık Turizmi Konfederasyonu (SATKOF) ve Uluslararası Sanayi ve Ticaret Konfederasyonu (USTKON) Genel Başkanı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut liderliğindeki heyet, Burundi Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Didace Ntureka’yı ziyaret ederek, kapsamlı bir istişare toplantısı gerçekleştirdi. Görüşmede sağlık turizmi, geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında bilgi paylaşımı, jeotermal sağlık yatırımları, medikal ticaret ve lojistik altyapı başlıkları ele alındı. Toplantıda ayrıca Burundi’nin sahip olduğu maden kaynakları potansiyeli de gündeme gelirken, özellikle nikel başta olmak üzere stratejik minerallerin sürdürülebilir şekilde değerlendirilmesi konusunda yatırım ve teknoloji iş birliği modelleri üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. İki ülke arasında doğrudan uçuşların artırılmasının ticaret hacmi ve iş dünyası hareketliliği açısından önemine dikkat çekilen görüşmede Büyükelçi Ntureka, "Burundi ile Türkiye arasındaki ilişkileri ekonomik ve ticari alanlarda daha ileri taşımak istiyoruz. Türkiye’nin sağlık ve yatırım alanındaki deneyimi bizim için kıymetlidir" dedi. SATKOF ve USTKON Genel Başkanı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ise Afrika ile kurulan temasların karşılıklı güvene dayalı iş birliği açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Burundi ile sağlık, yatırım ve doğal kaynaklar alanında sürdürülebilir iş birlikleri geliştirmeyi arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı. Ziyaretin Türkiye ile Burundi arasında çok sektörlü ve karşılıklı kazanım esasına dayalı iş birliği perspektifinin güçlenmesine katkı sağlayan yapıcı bir diplomatik temas olduğu kaydedildi.
Bitlis ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda BEÜ zirvede Üniversiteler arası spor organizasyonlarının en prestijli mücadelelerinden biri olan ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) büyük bir başarıya imza atarak zirveye yerleşti. Üniversiteler arası Muay Thai Türkiye Şampiyonası, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 280 sporcunun katıldığı organizasyonda 61 üniversite şampiyonluk için mücadele etti. Üç gün süren ve büyük heyecana sahne olan müsabakalarda kadın ve erkek sporcular ringde ter dökerken, dereceye giren isimler kupa ve madalyalarla ödüllendirildi. BEÜ’lü sporcular, erkekler 71 kilo kategorisinde ve kadınlar 48 kilo kategorisinde Türkiye şampiyonluğu elde ederek üniversitelerine büyük gurur yaşattı. Ayrıca erkekler Wai Kru kategorisinde kazanılan Türkiye üçüncülüğü de üniversitenin başarısını taçlandırdı. Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, elde edilen derecelerle üniversitenin spor alanındaki iddiasını bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, "Öğrencilerimizin disiplinli çalışmaları ve azimleri şampiyonada alınan sonuçlara doğrudan yansımıştır. Hem akademik hem de sportif alanda gösterdikleri başarı bizleri son derece gururlandırmaktadır. Üniversitemizi en iyi şekilde temsil eden sporcularımızı ve emeği geçen antrenörlerimizi yürekten kutluyorum. Bitlis Eren Üniversitesi olarak spora ve sporcuya desteğimiz artarak devam edecektir" ifadelerini kullandı.