ÇEVRE - 03 Kasım 2025 Pazartesi 09:02

Karadeniz’de muz ve mango yetişiyor

A
A
A
Karadeniz’de muz ve mango yetişiyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde hayata geçirilen tarımsal yenilik projeleriyle, Karadeniz’in iklim şartlarında yetişmesi zor görülen muz, mango ve ejder meyvesi gibi tropikal ürünler, özel seralarda başarıyla yetiştiriliyor.


Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar ile Karadeniz Bölgesi’nde muz, mango ve ejder meyvesi gibi tropikal meyveler, seralarda yetiştiriliyor. Tarımın kendi çemberinde önemli bir bilim olduğunu, bu veriler ile hareket edildiğinde her şeyin üretiminin mümkün olduğunu ortaya koymayı hedefleyen çalışmalar ile farklı bölgelerin iklimi Karadeniz Bölgesi’ne taşınmış oluyor.



"Tarımda her şeyin üretimi mümkün"


Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ethem Gözkonan, tropikal sera projesiyle üreticilere örnek bir model sunduklarını belirterek, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’in vizyonu doğrultusunda üreticilerin farkındalığını artırmak için birçok proje yürütüyoruz. Tropikal seramızda muzla birlikte 16 farklı tropikal meyve yetiştiriyoruz. Kontrollü şartlar altında bu meyvelerin Karadeniz’de üretilebileceğini göstermek istedik" dedi.



"Tarım bilimle yapılır"


Tarımın bilimsel temellere dayanması gerektiğine dikkat çeken Gözkonan, "Amacımız ticari bir faaliyet yürütmek değil; doğru üretim teknikleriyle her ürünün her bölgede yetişebileceğini göstermekti. Tarım kendi içinde önemli bir bilimdir. Bu farkındalığı üreticilerimiz de görsün diye seramızı zaman zaman ziyarete açıyoruz" diye konuştu.



"Akdeniz iklimini Karadeniz’e taşıyoruz"


Seralarda iklim şartlarının kontrollü şekilde sağlandığını vurgulayan Gözkonan, "Muz, Karadeniz iklimiyle tam uyumlu değil. Bu nedenle ışık, sıcaklık ve nemi kontrol altında tutarak Akdeniz Bölgesi iklimini buraya taşıyoruz. Tarım çok detaylı bir bilimdir, rastgele yapılacak bir iş değildir. Biz burada bilimsel yöntemlerle muzun yanı sıra mango ve ejder meyvesi gibi ürünler de yetiştiriyoruz" ifadelerini kullandı.



Karadeniz’de muz ve mango yetişiyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Kar yağışı Erzurum’u felç etti, okullar tatil, kar kalınlığı 50 santimetreyi geçti, bin 167 köy yolu ulaşıma kapalı Erzurum’da dün geceden bu yana etkili olan kuvvetli kar yağışı şehri felç etti. Kar kalınlığı 50 santimetreyi geçerken yüzlerce köye ulaşım sağlanamıyor, okullar tatil edildi. Kentte vatandaşlar güne 50 santimetreyi geçen karla uyandı. Valiliğin okulları tatil etmesi trafiği rahatlatırken, vatandaşlar araçlarını park ettikleri yerlerden çıkarmakta zorluk yaşadı. Bin 167 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu ve ekiplerin karla mücadelelerinin sürdüğü açıklandı. Çığ, buzlanma ve don uyarısı Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, bölge genelinde havanın çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı geçeceği, yağışların sabah saatlerinde yer kuvvetli olacağı, buzlanma ve don olayı görüleceğinin tahmin edildiğini açıkladı. Uzmanlar çığ, buzlanma ve don olayı uyarısında bulunarak, "Bölgemiz genelinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" ifadelerini kullandı. "Dikkatli ve tedbirli olun" Bölge genelinde yüksek kar örtüsü bulunan eğimli ve dik yamaçlarda çığ tehlikesi bulunduğundan yetkililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği açıklandı. Kuvvetli yağış uyarısı da yapan uzmanlar, bölge genelinde kar yağışının sabah saatlerinde yer yer yoğun kar şeklinde yağması beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don ile tipi şeklinde kar yağışı gibi) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği hatırlatıldı.
Manisa Ramazan ayında manevi eğitime yoğun ilgi Manisa’nın Alaşehir ilçesinde Halk Eğitimi Merkezi tarafından açılan Kur’an-ı Kerim Kursu büyük ilgi gördü. 21 kursiyer kadın hem Kur’an alfabesini hem de tecvitli okuma eğitimi alıyor. Manisa’nın Alaşehir ilçesinde Ramazan ayının manevi atmosferi eğitimle buluştu. Alaşehir Halk Eğitimi Merkezi tarafından mahalle sakinlerinin talebi üzerine açılan Kur’an-ı Kerim kursuna 21 kursiyer katıldı. Ramazan boyunca devam edecek kursta hem Kur’an alfabesi hem de tecvitli okuma eğitimi veriliyor. Mahalle halkının yoğun ilgi gösterdiği kurs, Ramazan ayı süresince düzenli olarak devam edecek. Kursiyerler, Kur’an alfabesini öğrenmenin yanı sıra tecvit kurallarına uygun şekilde Kur’an-ı Kerim okumayı öğreniyor. Eğitimler, Kur’an-ı Kerim Tecvit Dersi Usta Öğreticisi Ayşe Bafalı tarafından veriliyor. Kurs süresince mukabele yapılarak hatim indirilmesi hedefleniyor. Kursiyerler, böyle bir imkanın sunulmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Kur’an alfabesini öğrendik, şimdi Kur’an-ı Kerim okumaya başladık. Ramazan ayı boyunca okuyarak hatim yapacağız. Kursa gelmekten çok mutluyuz" ifadelerini kullandı. Usta Öğretici Ayşe Bafalı, Ramazan ayının manevi iklimini birlikte değerlendirdiklerini belirterek, "Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde Kur’an-ı Kerim dersi veriyoruz. Ramazan ayı boyunca öğrencilerimizle birlikte mukabele yaparak hatm-i şerif gerçekleştireceğiz. Bu imkânı sağlayan başta müdürümüz olmak üzere tüm personele teşekkür ediyoruz" dedi. Mahalle sakinlerinin talebi doğrultusunda kursu açtıklarını belirten Alaşehir Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Orhan Aktaş ise Ramazan ayı boyunca mukabele derslerinin devam edeceğini, 21 kursiyerin eğitim aldığını ifade etti. Kursiyerlerin hem alfabeyi öğrenmesinin hem de Kur’an-ı Kerim okumaya başlamasının sevindirici olduğunu belirten Aktaş, ilerleyen süreçte de benzer kursların sürdürüleceğini kaydetti. (SC-