EKONOMİ - 28 Ağustos 2023 Pazartesi 12:17

TMO Ordu’da fındık alımlarına başladı: İlk fındık 90 liradan satıldı

A
A
A
TMO Ordu’da fındık alımlarına başladı: İlk fındık 90 liradan satıldı

Toprak Mahsulleri Ofisi’nce (TMO) Ordu’da yeni sezon fındık alımına başlandı. 55 randıman gelen ilk fındık 90 liradan alınırken, üreticiler fiyattan memnun olduklarını belirtti.


TMO tarafından Ordu’da yeni sezon fındık alımına bugün başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından hazırlıklarını tamamlayan TMO, Gülyalı ilçesinde depo kiraladı. Sistem üzerinden randevu oluşturan üreticiler, fındıklarını TMO alım noktasına götürdü. TMO görevlileri de ilk olarak fındık çuvallarından numune aldı, ardından yapılan incelemede, nem oranı kurtaran ve şartlara uygun olarak getirilen fındıklar depolara konuldu.


TMO, önceden randevu alan üreticilerden Giresun kalite fındığın kilogramını 84, levant kaliteyi 82,5 ve sivri kaliteyi 80 liradan alırken ilginin yoğun olduğu görüldü. TMO’nun Ordu’daki deposunda 55 randıman gelen ilk fındık ise 90 liradan alındı.



“Üreticilerimizin fiyattan memnun olduğunu görüyoruz”


Ordu Valisi Muammer Erol, TMO’nun Ordu’da 3 noktada alım yaptığını söyledi. Alımlardaki fiyatlardan vatandaşların memnun olduğunu ifade eden Vali Erol, “İnşallah bizde arkadaşlarımızın bir yıllık elinin emeği, gözünün nuru meşakkat ile ürettikleri ürünleri fındıkların paralarını inşallah hayırlı işlere harcasınlar, bereketli olsun” dedi.



“Serbest piyasanın ilerleyen günlerde TMO’nun üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz”


Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan fındık fiyatlarının bugün itibarıyla hayata geçtiğini söyledi. Soydan, Serbest piyasanın şuanda TMO’nun altında seyrettiğini ancak ilerleyen günlerde fiyatların artacağını belirterek, “Serbest piyasanın TMO’nun üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Üreticilerimiz bu sene fındığına çok iyi baktılar. Verimi arttırmak için de ellerinden geleni yapıyorlar” şeklinde konuştu.



“55 randıman gelen fındığım 90 liradan satıldı”


TMO’ya ilk fındığını teslim eden Zeki Sezer isimli üretici, “Her yıl fındığımı TMO’ya teslim ediyorum. Bu yıl 55 randıman geldi ve fiyatı 90 liraya tekabül ediyor. Buna sebep olanlara başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere teşekkür ediyorum, memnunuz” diye konuştu.


Ali Eyigün isimli üretici de 1,5 ton fındığını TMO’ya getirdiğini, fiyatlardan ve süreçten memnun olduğunu söyledi.



TMO Ordu’da fındık alımlarına başladı: İlk fındık 90 liradan satıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Milli Eğitim Bakanı Tekin’den Aydın’da ’Demokrasi ve Însan’ dersi Bir dizi program ve etkinlik için Aydın’a gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’nde düzenlenen özel programda Aydın’daki bir grup öğrenciye ‘Demokrasi ve İnsan’ konulu ders verdi. Yıllar sonra öğrencilerin karşısına geçip ders veren Bakan Tekin, yaklaşık 1 saatlik gecikme ile başladığı programına öğrencilerden helallik isteyerek başladı. Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen programda Adnan Menderes Anadolu İmam Hatip Lisesi, Aydın Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Aydın Fen Lisesi ve Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi’nden seçilen öğrenciler ‘Demokrasi ve İnsan Dersi’ni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in anlatımı ile dinledi. Dersine; yasama, yürütme ve yargı sistemini anlatarak başlayan Bakan Tekin, Türkiye’de demokrasinin 1878’de başladığını ancak Adnan Menderes Dönemi’nde yaşananların demokrasiyle bağdaşmadığını belirterek, "Bizde demokrasi tartışması bize bu konuda akıl verenlerden çok önce 1878 de başlamıştır" dedi. "Nisan ayını Milli Egemenlik ve Demokrasi Ayı ilan ettik" Demokrasi ve milli egemenlik tarihi bakımından Nisan ayını önemsediklerini ve bu nedenle bu ayı ‘Milli Egemenlik ve Demokrasi Ayı’ ilan ettiklerini kaydeden Bakan Tekin, Demokrasi Müzesi’nde verdiği dersinde demokrasi şehidi Aydınlı Başvekil Adnan Menderes’in siyasi hayatı ve o dönemde yaşananlardan bazı kesitlere yer verdi. Adnan Menderes’in içinde siyasete başladığı CHP’nin takip ettiği politikayı, ülke çıkarları adına beğenmeyerek Celal Bayar ile Demokrat Parti’yi kurduğunu belirten Tekin, Türkiye’de birden fazla siyasi partinin katıldığı ilk seçimde açık oy kullanılıp gizli sayım yapılan günleri anlattı. 27 Mayıs 1960’da halkın iradesi yok sayılarak yapılan darbeden de kısaca söz eden Bakan Tekin, millet iradesi ve demokrasinin önemine değindi. Dersin sonunda Bakan Tekin, öğrencilerin sorularını cevapladı. Türkiye’deki eğitim sistemi ülkemizin dünyadaki durumu hakkında da bilgiler veren Tekin, artık beceri odaklı bir eğitime odaklanıldığını kaydetti. "350 bin sınıftan 750 bin sınıfa geldik" Türkiye’nin 2002 yılındaki sınıf sayısının 350 bin civarında, öğretmen sayısının 500 bin civarında olduğunu geride kalan süreçte bu sınıfların yaklaşık 150 binin deprem veya çeşitli nedenlerle yok olduğunu belirten Tekin, "Bugün gelinen noktada 750 bin sınıf 1 milyon 250 bin öğretmen ile eğitim devam ediyor" dedi. Bakan Tekin, "Eskiden bilgiyi erişmek için tek enstrüman okul idi. O zaman bizim sistem bunun üzerine kurulu idi. Artık bilgi vermek değil beceri temelli bilginin hayata dönüştürüldüğü bir sistem önem kazandı. Beceri odaklı eğitim müfredatına geçtik. Türkiye’de 75 bin okulumuz var. Kararları alırken aldığımız kararın yan etkilerini de düşünerek alıyoruz" dedi. Program sonunda Bakan Tekin’e Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi öğretmeni tarafından anlık olarak çizilen bir portre hediye edildi.