ÇEVRE - 10 Temmuz 2023 Pazartesi 21:41

Vali Sonel: “Ordu’da 47 vatandaş güvenli alanlara yerleştirildi”

A
A
A
Vali Sonel: “Ordu’da 47 vatandaş güvenli alanlara yerleştirildi”

Ordu Valisi Tuncay Sonel, ilde etkili olan sel ve heyelanlardan 351 iş yeri, 32 konut ve 35 aracın etkilendiğini, riskli 13 konuttan toplam 47 vatandaşın tahliye edildiğini açıkladı.


Ordu genelinde 8 Temmuz akşam saatlerinde başlayan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Altınordu ilçesinde 92, Fatsa ilçesinde 120 ve Perşembe ilçesinde 130 kilogram yağış düşen Ordu ili genelinde çok sayıda su baskınları, sel ve heyelanlar yaşanırken, ekipler riskli noktalarda önlem aldı. Ordu Valisi Tuncay Sonel, yaptığı açıklamada şiddetli yağışların başladığı günden itibaren çalışmaların devam ettiğini söyledi. Vali Sonel, “Bugün 3’üncü gün Cumhurbaşkanımızın riyasetinde İçişleri Bakanımızın talimatları ile bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız, dün AFAD Başkanımız buradaydı. Devletimizin bütün imkanları ile Ordu Büyükşehir Belediyemiz ve 19 ilçemiz ile milletimizle el ele selin ve heyelanın yaralarını kısa sürede Allah’ın izniyle sarmaya çalıştık. Ordu genelinde Altınordu ilçemize metrekareye 92 kilogram, Fatsa’ya 120 ve Perşembe ilçemize de 130 kilogram yağış düştü. Allah’a şükür can kaybı yok, 3 vatandaşımızı AFAD’dan arkadaşlarımız kurtardı, sağlık durumları gayet iyi” dedi.



“Ordu’da 351 iş yeri, 32 konut, 35 araç sel ve heyelandan etkilendi”


Hasar gören ev, iş yeri ve araçlar için hasar tespit çalışmalarının başladığını ifade eden Vali Sonel, “Ordu’da 351 iş yeri, 32 konut, 35 araç sel ve heyelandan etkilendi. Hemen hasar tespit komisyonlarımız ilk gün sabah saat 05.00 itibarıyla kurmuş olduk ve esnaflarımız, işyerleri dolaşıldı. Onların zararları tespit edildi. Devletimiz güçlü, devletimizin şefkat ve sıcaklığını göstermeye gayret ediyoruz. yağışların olduğu ilk günden itibaren tüm ekiplerimiz ile beraber sahadayız. Ordu-Samsun Karayolu Altınordu geçişinde sahil yolunda heyelandan dolayı çok ciddi bir tehlike vardı ve kapanmıştı, güzel bir çalışma ile orası ulaşıma açıldı. Ordu-Giresun Sahil Yolu Gülyalı geçişinde de heyelan vardı ve orada da güzel bir çalışma yapıldı ve hattımız açık. Karadeniz-Akdeniz Yolu’nda da heyelanlar meydana geldi ve risk almayarak trafiği kapattık, Gölköy ilçesi üzerinden verdik. Aksama yok ancak işimizi sağlam yapmamız lazım. Şimdi de oranın açılması için çalışıyoruz. Büyük bir felaket ki her köprü başına iş makineleri koyduk ve hep birlikte sel ve heyelanın zararlarını en az şekilde gidermek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.



“47 vatandaş güvenli alanlara yerleştirildi”


Vali Tuncay Sonel, şu ifadelere yer verdi:


“Ordu genelinde Altınordu risk altında olan 3 evden 12 vatandaşımız, Fatsa ilçemizde de risk altında olan 10 evde 35 vatandaşımız olmak üzere 47 vatandaşımız AFAD ekiplerimiz tarafından güvenli yerlere yerleştirildiler. Risk altında olan evleri tahliye ediyoruz ki Allah muhafaza bir sıkıntı yaşamayalım.”


Vali Sonel: “Ordu’da 47 vatandaş güvenli alanlara yerleştirildi”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da 70 yıldır ilmek atan emekli öğretmenin azmi örnek oluyor Kütahya’da yaşayan 78 yaşındaki kadın, tam 70 yıldır örgü örerek hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de çevresine örnek olmaya devam ediyor. İlkokul yıllarında annesinin teşvikiyle başladığı örgü serüveni, yıllar içinde bir yaşam biçimine dönüşen yaşlı kadın, üretmenin ve çalışmanın yaşla sınırlı olmadığını gösteriyor. Kütahya’da 78 yaşındaki Ayşe Gültekin, örgüyle tanışmasını şu sözlerle anlattı: "İlkokul çağından itibaren örgü örmeye başladım. Bu biraz da annemin gayretiyle oldu. Annem ‘boş durmayacaksınız, mutlaka elinizde bir işiniz olacak’ derdi. Okullarda da el işi dersleri vardı, öğretmenlerimiz bizi teşvik etti." Meslek hayatına ilkokul öğretmeni olarak başlayan Gültekin, köyde başladığı görevine şehirde devam etti. Uzun yıllar aynı okulda görev yaparak dört mezun veren Gültekin, öğretmenliği süresince sadece akademik değil, sanatsal faaliyetlerde de aktif rol aldı. Halk oyunlarından koroya, çeşitli derslerden sosyal etkinliklere kadar birçok alanda öğrencilerine rehberlik etti. El işine olan ilgisinin annesinden miras kaldığını belirten Gültekin, yaptığı çalışmaların birebir kopya olmadığını özellikle vurgulayarak, "Benim için önemli olan gördüğümü aynen yapmak değil, onu kendime göre uyarlamak. A kitabından, B kitabından aldığımı birleştirir, kendime özgü hale getiririm" dedi. Kendi gelinliğini dikti, çocuklarına çeyiz hazırladı Yıllar boyunca sadece örgü değil, dikiş ve işleme de yapan Gültekin, kendi gelinliğini diktiğini, çocuklarının kıyafetlerini eski giysilerden dönüştürdüğünü ve çeyizlerini de kendi emeğiyle hazırladığını söyledi. Gültekin, ürettiği ürünlerle hem ekonomik katkı sağladığını hem de bundan büyük keyif aldığını dile getirdi. "Bir çorap örüp sattığımda, o parayla tekrar bir çorap alabiliyorsam bu benim için kârdır" diyen Gültekin, üretmenin sadece maddi değil manevi bir kazanç da sunduğunu söyledi. "Örgü bir sanat ve sabır işidir" Örgülerinde hikâyeler de barındırdığını belirten Ayşe Gültekin, bazı perdelerinde av sahneleri, yardımlaşma temaları gibi figürler işlediğini ifade etti. Bugün üretmeye devam eden Gültekin, sabah erken saatlerde kalkarak çalışmalarını sürdürüyor. Gençlere önemli mesajlar veren Gültekin, "Dışarıda çalışıyorum deyip evde boş durmasınlar. Evde de üretmeye devam etsinler. Bu hem insanın zihnini dinlendirir hem de aile bütçesine katkı sağlar" dedi. Ayşe Gültekin, azmi, üretkenliği ve paylaşımcı yaklaşımıyla herkese ilham vermeye devam ediyor.
Rize Rize’de vahşi çöp depolama sahası vatandaşları canından bezdirdi Rize’nin Fındıklı ilçesinde vahşi çöp depolama sahası, yayılan koku ve pis görüntüsüyle mahalle sakinlerinin tepkisini çekiyor. Fındıklı ilçesi Aksu Mahallesi’nde yapılan vahşi çöp depolama, vatandaşların tepkisine neden oldu. Moloz yığınları, evsel atıklar, plastik atıklar ve doğaya zarar veren atıklarla dolu alanın yaydığı koku ve pis görüntü herkesi canından bezdirdi. CHP’li Fındıklı Belediyesi tarafından da vahşi depolama yapıldığını dile getiren mahalle halkı, bu durumun bir an önce son bulmasını istedi. Mahallelerine çöp almak için gelen Fındıklı Belediyesine ait çöp kamyonlarının alana giriş yaptığını gördüklerini ancak durumu ifade ettiklerinde "Çöp dökülmüyor" cevabı aldıklarını dile getiren Erkan Karadeniz, "Genelde buraya geceleri geliniyor. Gündüz de burayı koku sarıyor. Gündüz hiç kimse burada pencere açamıyor. Ne yaz ne de kışın hava alamıyoruz. Gece gelip buraya döküyorlar. Bir şey dediğin zaman ’Yasaktır kimse dökmüyor’ deniliyor ama gece arabalar giriyor, sesleri geliyor. Uzaktan çöp arabasının girdiği görülüyor buraya. Gelince bu adam döküp de gidiyordur. Girişte çöp bidonları var, millette zannediyor ki çöp alınıyor. O çöp alındıktan sonra buraya giriliyor. Ondan sonra da hep koku oluyor, her taraf hastalık" ifadelerini kullandı. Fındıklı Belediyesi’ni göreve çağırdılar Ali Namlı adlı vatandaş da sorulduğunda "çevreciyim" diyenlerin çevreyi kirlettiğini dile getirerek, "Burada olan bitenler normal bir şey değil. Biz defalarca dile getirdiğimiz halde kimse umursamıyor. Bunlar çevreci ama çevreyi ne hale getirdiğini de görüyorsunuz. Fındıklı’nın canına okudular bunlar" dedi. Mahallelerine dökülen çöpün kaldırılması için Fındıklı Belediyesi’ni göreve çağıran mahalle sakinlerinden Taliha Karabina, "Buraya dökülen çöplerle alakalı ne söylesem az gelecek. Başka bir çözümü yok mu? Bu çöpün illa buraya dökülmesi mi lazım? Konserlere, her türlü şeye para var da bu çöpün kaldırılmasına mı para yok. Köpekler buradan yemek yiyorlar, çevre leş gibi kokuyor. Bu çok büyük bir yanlış. Bu yeşil çaylıkların, Kaçkar Dağları’nın altında bu görüntü olabilir mi?" şeklinde konuştu.
Manisa Şehzadeler Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi Şehzadeler Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı’nda 10 komisyon raporu kabul edilirken, 13 teklif ilgili komisyonlara havale edildi. Mecliste ayrıca başkan vekillikleri, encümen üyelikleri ve 2026 yılı komisyon üyeleri belirlendi. Şehzadeler Belediyesi Nisan Ayı Belediye Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Hakan Şimşek başkanlığında Kültür Sitesi Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda gündem maddeleri görüşülerek karara bağlanırken, önemli seçimler de yapıldı. Meclis toplantısında 10 komisyon raporu oylanarak kabul edilirken, gündemde yer alan 13 teklif ilgili komisyonlara havale edildi. Gündem maddeleri arasında yer alan 2025 yılı Faaliyet Raporu’nun görüşülmesi maddesi ise yapılan oylama sonucunda oy çokluğuyla kabul edildi. Gündem maddeleri arasında yer alan Meclis Başkan Vekilliği seçiminde yapılan oylama sonucunda Gökay Budak birinci başkan vekili, Halil Kırbaş ise ikinci başkan vekili olarak seçildi. Encümen üyelikleri için yapılan seçimde Cevdet Işık, Zerrin İşnel ve Müjgan Çınar encümen üyesi olarak belirlendi. Ayrıca 2026 yılı boyunca görev yapacak komisyon üyelerinin seçimleri de tamamlandı. Plan ve Bütçe, İmar, Hukuk, Eğitim, Tarım, Sosyal Hizmetler, Ekonomi, Bağımlılıkla Mücadele, Kadın ve Aile, Sağlık, Deprem ve Afet ile Sokak Hayvanları komisyonlarında görev alacak üyeler belirlenerek meclis çalışmaları için yeni dönem yapılanması oluşturuldu. Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Hakan Şimşek, belediyeciliğin sadece fiziki hizmetlerden ibaret olmadığını, sosyal dayanışmayı güçlendiren çalışmaların da büyük önem taşıdığını ifade etti. Ramazan ayı boyunca gerçekleştirilen iftar programları, sosyal yardımlar ve destekler hakkında bilgi veren Şimşek, park ve bahçelerden yol çalışmalarına, temizlik hizmetlerinden kırsal mahallelerde yürütülecek ova yolu projelerine kadar birçok alanda çalışmaların aralıksız sürdüğünü söyledi. Nisan ayı içerisinde kutlanacak olan önemli gün ve haftalara da değinen Şimşek, Kütüphaneler Haftası, Avukatlar Günü, Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluş yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak, 486. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin de kentin tanıtımına önemli katkı sağlayacağını belirtti. Şimşek, Şehzadeler’i daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek için tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte koordineli bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.