GENEL - 08 Nisan 2017 Cumartesi 16:58

Osmaniye’de karbonmonoksit gazından zehirlenen işçiler toprağa verildi

A
A
A
Osmaniye’de karbonmonoksit gazından zehirlenen işçiler toprağa verildi

Osmaniye OSB’de faaliyet gösteren bir fabrikada meydana gelen karbonmonoksit gazı sızıntısı nedeniyle hayatını kaybeden Osmaniye’li 2 işçi, son yolculuğuna uğurlandı.

Osmaniye OSB’de faaliyet gösteren bir fabrikada meydana gelen karbonmonoksit gazı sızıntısı nedeniyle hayatını kaybeden Osmaniye’li 2 işçi, son yolculuğuna uğurlandı.


Baştuğ Metalurji Sanayi A.Ş.’de karbon silosunda bakım yapan işçilerden Mustafa Köprü ve Murat Güçlüler ile makine mühendisi Mustafa Özsoy karbonmonoksit gazına maruz kalarak hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden işçiler Mustafa Köprü ve Murat Güçlüler için Osmaniye Belediyesi Asri Mezarlığında tören düzenlendi. Düzenlenen törenin ardından işçiler son yolculuğuna uğurlandı.


Törene Osmaniye Valisi Kerem Al, AK Parti Osmaniye Milletvekilleri Suat Önal, Mücahit Durmuşoğlu, MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Jandarma Albay Metin Düz, işçilerin akrabaları ve mesai arkadaşları katıldı.


Makine Mühendisi Mustafa Özsoy ise Hatay’ın Erzin ilçesinde saat 17.00’da toprağa verilecek.


Öte yandan, meydana gelen olayda 3 işçi hayatını kaybederken 12 işçi ise yaralanmıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan “Bağ Küllemesi Hastalıkları” yüzde 90 verim kaybına yol açabilir Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından arazi kontrolleri kapsamında üzüm bağlarında, külleme, mildiyö, ölükol ve salkım güvesinde ilaçlama dönemleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Tescilli cimin üzümünün bağlarında “Bağ Küllemesi Hastalıkları” ile mücadelenin yapılmaması durumunda yüzde 90 verim kaybı yaşanacağı belirtildi. Bağ Küllemesi, asmanın yaprak, sap, sürgün, salkım gibi tüm yeşil aksamında gelişerek zarar oluşturan önemli bir hastalıktır. Hastalık, iklim şartlarının uygun gittiği ve mücadelesinin doğru yapılmadığı yıllarda yüzde 90’a varan ürün kayıplarına neden oluyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Selahattin Albayrak, konu hakkında üreticileri bilgilendirerek şu uyarılarda bulundu; ‘Hastalığın yapraktaki Belirtileri’ “Hastalık başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı-açık yeşil renk açılmalarına neden olur. İleriki dönemde yaprak parlaklığını ve esnekliğini kaybeder, kalınlaşır, gevrekleşir ve kenardan içe doğru kıvrılır. Hastalığın bulunduğu kısımlarda grimsi-beyaz tozlu bir görünüm oluşur. ‘Hastalığın sürgünlerdeki belirtileri’ Sürgünler üzerinde başlangıçta siyaha yakın koyu renkli lekeler oluşur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna doğru kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir. ‘Hastalığın tanelerdeki belirtileri’ Hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır ve gelişemez. Hastalık tanelerde meyve sapı istikametinde çatlamaya neden olur. Taneler ben düşme dönemine kadar hastalığa duyarlıdır. ‘Mücadelesi ve kültürel önlemler’ Hastalıklı çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetişme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapılarak asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanmalıdır. ‘Kimyasal mücadele’ 1. İlaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta olduğu dönemde, 2. İlaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde, 3. İlaçlama: Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemde, 4. ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalık gelişimi ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.”