GÜNDEM - 01 Kasım 2024 Cuma 10:37

Hayallerinin peşinden koşan kadın, 67 yaşında öğrenci oldu

A
A
A

Osmaniye’de çocukken evlerinin arkasında yapılan arkeolojik kazıdan ve okuduğu kitaptan etkilenerek arkeolog olmak isteyen Aysun Dalmış 67 yaşında azmedip, çok çalışarak Arkeoloji bölümünü kazanarak hayalini gerçeğe dönüştürdü.

Mersin’de yaşayan 3 çocuk annesi Aysun Dalmış, ilkokul, ortaokulu ve sağlık lisesini bitirdikten sonra eğitimine maddi imkansızlıklar nedeni ile devam edemedi. Liseyi bitirdikten sonra evlenen ve hemşire olarak göreve başlayan Aysun Dalmış 3 çocuk sahibi oldu. Evlendikten sonra arkeolog olma hayalini aklından hiç çıkarmayan Dalmış, zamanının çoğunu çalışarak, çocuklarına ve evine ayırdığı için hayali olan bölümü okuyamadı. Emekli olduktan sonra bir süre daha çalışan 67 yaşındaki Aysun Dalmış, çocukken tanıştığı ve Türk olduğu için gurur duyduğu Halit Çambel gibi arkeolog olmak için ders çalışmaya başladı. İlk senesinde girdiği sınavda arkeoloji bölümünü kazanamayan Dalmış, ikinci senesinde Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji bölümünü kazanarak çocukluk hayalini gerçekleştirdi. Şimdi hayallerinin peşinde koşan Dalmış, kazılara katılmayı planlıyor.

Hayallerinin peşinden koşan kadın, 67 yaşında öğrenci oldu

Çocukluğundan itibaren arkeolojiye merak duyduğunu belirten diyen Aysun Dalmış, ’’Mersin’de oturuyorum 3 tane çocuğum var. İlkokuldayken sokakta Halet Çambel’i görmüştüm. Ben onun Amerikalı biri olduğunu sanıyordum, arkeolog olduğunu biliyordum. Sonradan öğrendim Türk’müş çok böyle imrenerek bakmıştım, onun gibi olmak istiyorum demiştim. Kendimce ama işte maddi şart buna el vermedi. Daha sonra Tanrıların Arabaları diye bir kitap okudum, daha da çok etkilendim. Çocukken Kadirli’de oturuyordum, evimizin arkasında Ulu Cami vardı. Orada yer yer kazılar yapılıyordu. Arkeologlar geliyordu. Onları gidip o duvarların arkasından izlerdik ne yapıyorlar, ne ediyorlar diye. Hep merak ederdik nasıl yapıyorlar diye. Onlar da hep çocukluğumdan kalma hayallerimdi. Bu arada evlendim, çocuklardı, okullardı, maddi sorunlardı derken kendi hayalimin peşinde koşamadım. Sonra bunlardan kurtulduktan sonra dedim ki, evet şimdi üniversite sınavına giriyorsun ve arkeoloji bölümüne gidiyorsun. İlk sene girdim, çalışmadan girdim, kazanamadım. Hırs yaptım, oturdum, sabahın köründe kalkıp akşama kadar internetten bir ders çalıştım ve kazandım. Eğer bu senede kazanamasaydım, kesin dershaneye gidecektim, yine bu bölüme girecektim’’ diye konuştu.

Hayallerinin peşinden koşan kadın, 67 yaşında öğrenci oldu

’’Bu bölümü bitirirsem en büyük hayalimi gerçekleştireceğim’’

Arkeolojik kazılara katılmayı hedeflediğini söyleyen Aysun Dalmış, ’’Çevremdekiler, herkes beni teşvik ettiler. Git dediler, okumanın yaşı yok, çocuklarım da çok destek oldular ve bu bölümü bitireceğim. Ne olacağım bitirdikten sonra? Aslında benim amacım akademisyen olarak kalmaktı. Ama yaştan dolayı olmuyor. Sadece kazılara katılmayı düşünüyorum sürekli. Sağlık şartlarım herhangi bir sorun olmadığı sürece bundan sonra sürekli kazılarda yer almayı istiyorum. En güzeli, en önemlisi de benim için hayalimi gerçekleştirmiş olacağım’’ dedi.

Müslüm Balko 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Arıcı makamını çocuklara emanet etti Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, Koçarlı’daki çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusuna ortak oldu. Bayram dolayısıyla koltuğunu Koçarlı’nın miniklerine emanet eden Başkan Arıcı, makamında bir araya geldiği çocukların talimatınıysa tek tek not etti. Koçarlı Belediye Başkanı Arıcı, Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri sonrasında çocukları makamında ağırladı. Çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayan Başkan Arıcı, önemli ziyaretçilerine makamını teslim ederek talimatlarını aldı. Başkanlık makamını devralan miniklerin bazıları bulundukları mahallelerde park, halı saha ve sosyal alanların yapılması talimatını verirken bazı çocuklarınsa ilçede ünlü mağazaların açılması yönündeki talepleri gülümsetti. Temsili Makam koltuğuna oturma töreninde çocuklar tarafından verilen talimatları dikkatle dinleyen Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, yaptığı açıklamada, "Her biri geleceğimiz olan ve bu koltukların yarınlardaki sahibi çocuklarımızın talimatlarını yerine getirmek için ekip arkadaşlarımıza gerekli bilgileri verdik. Evlatlarımızın ilçemizin geleceğine yönelik çok güzel hayalleri var. Umuyorum ki hayalleri gerçekleşecektir. Koçarlı Belediyesi olarak bizimde amacımız ilçemizi daha modern, çağdaş, her türlü kültürel ve sosyal alanların bulunduğu bir kent haline getirmektir. Görev süremiz boyunca bunun için canla başla çalışmayı sürdüreceğiz. Tüm çocuklarımızın 23 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyor, geleceğimize ışık tutan talimatlarıyla ilçemizin gelişimine sağladıkları katkı için evlatlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Niğde Bakan Yumaklı: "Sigortası olmayan, ÇKS’ye kayıtlı üreticinin masrafı karşılanacak" Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Niğde’de zirai dondan etkilenen elma bahçesinde incelemelerde bulunurken, "Sigortası olmayan, ÇKS’ye kayıtlı üreticinin masrafı karşılanacak" dedi. Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Niğde’ye gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, merkeze bağlı Ovacık köyünde zirai dondan etkilenen elma bahçesinde incelemede bulunarak üreticilerden zirai donun etkilerine ilişkin bilgi aldı. Bakan Yumaklı inceleme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada Nisan ayında son 30 yılın en şiddetli sıcaklık düşüşünün yaşandığını söyledi. Bakanlığın zirai dondan zarar görmeyi engelleyecek ekipmanların maliyetlerinin yüzde 50’sini karşıladığını söyleyen Bakan Yumkalı iklim değişikliğinin etkilerine de işaret etti. "Son 30 yılın en düşük sıcaklığa sahip Nisan ayını yaşadık" Zirai donun etkilerinin hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Bakan Yumaklı; "Meteorolojinin bize vermiş olduğu bazı uyarılar vardı biz de bu uyarılara istinaden Tarım Orman Bakanlığı olarak bütün ekiplerimizi sahaya çıkarmıştık. Özellikle donla mücadele konusunda üreticilerimizin ne yapması gerektiğini, alınabilecek olan tedbirlerin alınması konusunda birlikte bir mücadele çalışmasını başlatmıştık. Ancak, hepinizin malumu, - 14, -15’ler, hatta -19 dereceyi gören yerler oldu. Belli bir sıcaklık düşüşünden sonra maalesef mevcut teknolojilerin de yapabileceği herhangi bir şey yok. Dolayısıyla zarar görmüş olduk. İklim değişikliğinin etkisi artık sizin tarımı nasıl yaptığınızla değil, hangi tedbirleri aldığınızla ilgili. Son 30 yılın en düşük sıcaklığa sahip Nisan ayını yaşadık. Şimdi arkadaşlarımız yoğun bir şekilde hasar tespitleri yapıyorlar. İl müdürlerimiz, daire başkanlarımızın tamamı şu anda sahada. Bu hasar tespiti olan bir süreç. Bu süreç tamamlandığında, meyve gruplarında, sigortalı olanların ürünlerin hasar tespitlerini ve ödemelerini TARSİM yapacak. Ancak istediğimiz ölçüde sigorta oranı olmadığı için ve don hadisesinden de birçok mağduriyet söz konusu olduğu için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olup da sigortası olmayanların da hasar tespitlerinin ardından don hadisesi olduğu zamana kadar nasıl bir harcama yapmışsa, o masrafları da devletimiz karşılamış olacak. Her ürün için ne harcanmışsa bunlar hesaplanacak. Ortalama bütün ürünlerin o harcama miktarını tespit edecek şekilde bunun üzerinden işlem yapmış olacağız" ifadelerini kullandı.