EKONOMİ - 30 Ağustos 2019 Cuma 17:13

ÇAYKUR’un uyguladığı kontenjan üreticiyi kızdırdı

A
A
A
ÇAYKUR’un uyguladığı kontenjan üreticiyi kızdırdı

ÇAYKUR’un 3.

ÇAYKUR’un 3. sürgüde uyguladığı dönüm başına 50 kilogramlık kontenjan üreticilerin tepkisine neden oldu.


Çay üretiminde 3. sürgü yaş çay alımı geçtiğimiz Salı günü başladı. Alımın başlamasıyla çay üreticileri de çaylıklarına girmeye başladı. ÇAYKUR’un sürgünün başlamasının üzerinden henüz 1 hafta bile geçmeden uygulamaya başladığı kontenjan uygulaması ise çaylıklarına giren üreticileri kızdırdı. Üreticiler, 3. sürgüde çayın kademeli olarak geldiğini ve ÇAYKUR’un bu uygulamasına anlam veremediklerini dile getirdi. Çay üreticisi Bayram Dinç, üreticinin çaylığa girmesi için başlatılan kampanyaların ardından uygulanan kontenjanın kendilerini düşündürdüğünü dile getirdi. Dinç, “3. sürgü yaş çay sezonu Salı günü başladı, Perşembe günü ben çay getirdim. İlk defa böyle bir şey yaşıyoruz. 400 kilogram çay getirdim, 50 kilogram kontenjan var dedi, 250 kilogramını aldı, 150 kilogramını buraya sermek zorunda kaldım. Hem genel müdürlük bize diyor ki kaliteye önem veriyoruz, getiriyoruz işte. Kampanyalar yaptılar ‘Hayde çaya bakalım’ diye. Sen çayı almıyorsun, fabrikalar boş, niye almıyorsun? Ben belki çayımı taze satacağım, devlete katkıda bulunacağım, izdiham da yok. Bu Türkiye Cumhuriyeti anayasasına aykırı olan bir şeydir. Geldik 3. sürgüne rahat bir çay satacağız, fabrikalar boş, alım yerleri boş, alamayız diyorlar. Kanunu olmayan bir çayda fabrikalar boş iken ÇAYKUR kafasına göre 50 kilogramdan çay alırım diyorsa ben o zaman haksızım” ifadelerini kullandı.


Bir başka çay müstahsili Osman Deniz Uzun, topladıkları çay ÇAYKUR’a satılamadığı için zarar gördüğünün altını çizerek, “3. sürgüde neden kota koyuyor, ben böyle bir şeyle karşılaşmadım. 13 yıl oldu emekli olup memleketime döneli. 3. sürgüde böyle bir durumla karşılaşmadık. Satamıyoruz çayı. Bize diyorlar erken toplayın, işte çay burada. Bu çayda bir tane odun yok. Çayı neden almıyorsun sen? Neden 50 kilogram kontenjan koyuyorsun. Böyle çay topladığımız zaman neden almıyorsun çayı, neden yansın çay” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Türk Mutfağı Haftası’nda Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirası, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. Türk mutfağının kendine özgü niteliklerine dikkat çekilecek etkinliklerde, Türk mutfağı ve kültürü hakkında bilgi verilecek. Türk Mutfağı Haftası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı” temasıyla program ve sergi düzenlenecek. Etkinlikte Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve atıksız kültürel mirasını vurgulayan ve Türk mutfağının zenginliğini aktaran bir video gösterilecek. 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin iklim yelpazesinin ve coğrafi çeşitliliğinin Türk mutfağının zenginliğine katkıları ile Türk misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulanacak. Türk mutfağında sadece yemeklerin değil aynı zamanda kültürün, geleneğin ve duygudaşlığın da paylaşıldığı yerli ve yabancı konukların dikkatine sunulacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinin zengin mutfak kültürü ve özgün nitelikleri konuklarla paylaşılacak. Etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda hazırlanan sergi ve dijital deneyim alanlarında Türkiye’nin Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar farklı coğrafi bölgelerinin sahip olduğu doğal ve kültürel miras ile tarımsal çeşitlilik beş duyuya hitap edecek şekilde sunulacak. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerinin mutfak zenginliği ve sofra kültürleri hakkında bilgi verilecek, çeşitli bölgelere ait mutfak araç gereçleri, el emeği dokuma işleri ve sofra sunumları görülebilecek. Ait oldukları yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer oluşturan coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak. Kurulacak dijital ekranlarda Türk mutfağının hikâyesi, tarihi gelişimi ve bölgelerin kendine has dokuları izlenebilecek. 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek sergide Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliği, hazırlanma ve tüketme aşamalarındaki birlikte üretme kültürü, toplumsal dayanışma, kaynaşma ve paylaşma dinamikleri öne çıkarılacak.