KÜLTÜR SANAT - 13 Kasım 2024 Çarşamba 08:46

Kenevir ekimi ile kaybolmaya yüz tutan el sanatları yeniden gün yüzüne çıktı

A
A
A
Kenevir ekimi ile kaybolmaya yüz tutan el sanatları yeniden gün yüzüne çıktı

Kenevir ekiminin 2019 yılında serbest kalması Rizeli kadınlar için gelir kapısı olurken, şehrin unutulmaya yüz tutan el sanatları da yeniden gün yüzüne çıktı.


Rize Valiliği himayesinde hayata geçirilen ‘Topraktan Tezgaha Kenevir İpinin Serüveni Projesi’ çerçevesinde Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve Azal Kültür Sanat ve Turizm Derneği tarafından Rize’nin Çayeli ilçesinde kurulan feretiko atölyesi ile yöre kadınları unutulmaya yüz tutmuş desenleri nakış nakış işleyerek hem aile ekonomisine katkıda bulunuyor hem de kültürlerini gün yüzüne çıkarıyor. Çataklıhoca Mahallesi’ndeki eski köy okulunun tadilatılyla triko atölyesine dönen binada çalışan kadınlar sandıklarda kalan desenleri, kültürü ve yörenin tarzını yeniden günümüze uyarlıyor. Hırka, çarık, peşkir, çanta gibi ürünlerin çıkartıldığı atölyede sandıktan çıkan 100 yıllık kenevir ipleriyle ceketler de yapılıyor. Yöre kadınları kendi elleriyle diktikleri bir ceketi bir zamanlar Rize’nin geçim kaynağı olan kenevirin ekimini yeniden serbest bırakan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da hediye etti.


DOKAP projesi çerçevesinde kurdukları atölye ile tamamen yöre kadınlarına istihdam sağlamak ve yöresel el sanatlarını gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Azal Kültür Sanat ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yücel Bayraktar, “Projemize 2021 yılında başladık. DOKAP projesi ile tamamen kadınlarımıza istihdam sağlamak, yöresel el sanatlarımızı gün yüzüne çıkarmak amacıyla başlamış olduğumuz projemizle üretimlere başladık. Projemizi Çataklıhoca’daki okulumuzu tadilat yaparak yeniden hayata geçirdik. Kumaşlar üretip, kıyafetler ve özel tek tasarımlar yaptık. Aynı zamanda yöremize ait yöresel desenlerimizi de tezgah üzerinde uygulayarak örtüler, masa örtüleri ve kıyafetler tasarladık” dedi.



“Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarımızı yeniden gün yüzüne çıkarmayı hedefledik”


2019 yılının Ocak ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "İnşallah Tarım Bakanlığımız bir çalışmanın içerisine giriyor ve bu adımları atacağız. Yeniden bunu üreteceğiz" açıklamalarının ardından harekete geçtiklerini kaydeden Bayraktar, “Yöremizin kadınlarına istihdam sağlayıp kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarımızı yeniden gün yüzüne çıkarmayı hedefledik. Kenevir ipliği 2019 yılında serbest bırakıldıktan sonra Reyhan hocamızın tarlasında proje kapsamında başlatmış olduğumuz kenevir ekimini gerçekleştirdik. Eylül ayında hasat yaptık, hasat yaptıktan sonra kenevir bitkimizi elde ettik. Sonrasında lif haline getirdik ve lifleri de eski usullerle eğerek iplik haline getirdik. İplik haline getirdiğimiz ürünlerimizi elde dokuma tezgahlarında dokuyarak kumaş haline getirdik ve tasarım haline getirdik” ifadelerini kullandı.



“Tek ve özel tasarımlar yaptık”


Kenevir ipinden birçok ürün üretildiğinin altını çizen Bayraktar, “Birçok ürün çıkıyor, yöremizin yöresel desenlerini kullanarak yine peşkirler falan öğrettik. Bizim en büyük amacımız kumaş haline getirmek. Çünkü kumaşımız yöremizden kaynaklı ter çekme özelliğine sahip olması, bakteri üretmemesi, doğal klima olarak adlandırılması açısından değerli. Özel tasarımlar, gömlek, ceket, kadın kıyafetleri ve tek ve özel tasarımlar yaptık” şeklinde konuştu.



“Bir yeleğimizi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a hediye ettik”


Proje kapsamında eğitim veren Giyim Öğretmeni Mukaddes Kuk ise, sandıklarda 100 yılı aşkın süredir saklanan kenevir ipleriyle özel tasarım ürünler üretildiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da bu yıllanmış iplerden yapılan özel tasarım el dokuması bir yelek hediye edildiğini ifade etti. Kuk, “Bu proje kapsamında tezgahtan çıkan kumaşlar çeşitli kıyafetlere, kostümlere dönüştürülüyor. Bu kostümler Halk Eğitimi Merkezi Talip Kahraman El Sanatları Atölyesi Konfeksiyon Atölyesi’nde öğrenciler tarafından tasarlanıp üretiliyor. Mesela kumaşımızın mukavemeti çok fazla. Yıllarca ipliğimizi de kumaşımızı da saklayabiliyoruz. Örneğin sandıklardan çıkan 100 küsur senelik iplikler var. Bu ipliklerden de özel tasarımlar yaptık. Yaptığımız özel tasarım yeleklerimiz yine sandıktan çıkma bir iplikten üretildi. Tezgahta dokundu ve el dikimi ile üretildi. Hatta özel tasarım olan el dokuması bir yeleğimizi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a hediye ettik” şeklinde konuştu.



Kenevir ekimi ile kaybolmaya yüz tutan el sanatları yeniden gün yüzüne çıktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Fidan: "Savaşın yayılma riski bizi endişelendiriyor" Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Savaşın yayılma riski bizi endişelendiriyor. Özellikle ABD’ye belli konuların net bir şekilde anlatılması gerekiyor. İsrail’i durduracak aktör Amerika. Çünkü olası senaryolara göre etkilenecek ülkeler Körfez, Türkiye, Avrupa ülkeleri. İran’ın yeni liderliği fırsat olabilir" dedi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bir televizyonda katıldığı canlı yayınında ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ve bölgedeki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Fidan, "Savaş İran’la sınırlı kalmıyor, bölgenin tamamına yayılıyor. İran’ın stratejisi bölgedeki ülkelerin enerji altyapılarına saldırmak oldu. Savaşın süresi de, şekli de değişebilir. Savaşın daha kötüye gitmemesi için çalışmalarımızı yapıyoruz. Körfez ülkeleri savaş çıkmasın diye çok uğraştı. Saldırıdan 1 saat öncesine kadar çabalar sürdü. İran’ın ayrım yapmadan bu ülkelere saldırması bence çok yanlış bir strateji. İran ’Ben batacaksam bölgedeki ülkeleri de batırırım’ anlayışı yürüttü" diye konuştu. "İsrail’i durduracak aktör Amerika" 30 Ocak tarihinde savaşı bir süre engellediklerini ifade eden Bakan Fidan, "30 Ocak’ta savaşı bir süre engelledik. Amerikalılar ve İranlılara bir görüşme mimarisi çizdik. Müzakereler sürseydi bir sonuca ulaşılabilirdi. İsrail, ABD’ye muazzam bir baskı yaptı. 28 Şubat itibarıyla da savaş başladı. Kurumlar arasında yoğun bir koordinasyon faaliyeti içindeyiz. Kendimizle ilgili bütün senaryoları masaya yatırıyoruz, tüm kriz senaryolarını gözetiyoruz. Savaşın cephesi iki taraflı genişleyebilir. Saldırılarda sadece askeri üsler değil, enerji alt yapıları da hedefte. Savaşın yayılma riski bizi endişelendiriyor. Özellikle ABD’ye belli konuların net bir şekilde anlatılması gerekiyor. İsrail’i durduracak aktör Amerika. Çünkü olası senaryolara göre etkilenecek ülkeler Körfez, Türkiye, Avrupa ülkeleri. İran’ın yeni liderliği fırsat olabilir. İran’daki yeni liderlik belki savaşı durduracak iradeyi gösterir. Çünkü savaşın uzaması verilecek her tavizden daha kötü zarar verir" şeklinde konuştu. "Önceliğimiz savaşı durdurmak" Savaş bölgesindeki vatandaşların durumunu takipte olduklarını vurgulayan Bakan Fidan, "Vatandaşlarımızın durumunu anbean takipteyiz. Körfez’deki büyükelçilerimiz teyakkuz halinde. Körfez’e kısa dönemli giden vatandaşlarımızın dönüşlerinde sıkıntılar var. Bölgede çok yoğun bir hava trafiği var. İran’ın Körfez ülkelerine gönderdiği füzeler var. Daha yavaş giden dronlar var. Yani hava sahası tamamıyla silahlı dron ve uçaklarla kaplı durumda. Bu operasyonel yoğunluğun azalması sonucunda trafiğin açılacağını düşünüyorum. Türkiye bu sıkıntılı dönemde de bölgemizde bir umut kaynağı. Politikamız bizi sıkıntılardan korudu. Önceliğimiz savaşı durdurmak" dedi.
Burdur Burdur’da kazada ağır yaralanan motosiklet sürücüsünden acı haber Burdur’da plakasını bandana ile gizleyerek polisin ‘dur’ ihtarına uymayan ve girdiği ters yönde otomobille çarpışması sonucu ağır yaralanan motosiklet sürücüsü, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Kaza, dün saat 11.00 sıralarında Bahçelievler Mahallesi Şehit Kalmaz Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, devriye görevindeki polis ekipleri, plakasını bandana ile kapatan bir motosiklet sürücüsüne ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan Eyüp Rahman Özdemir (20), motosikletiyle kaçmaya başladı. Yaklaşık 10 dakika süren kovalamacanın ardından izini kaybettirmek için ters yöne giren Özdemir’in motosikleti, karşı yönden gelen İ.H. idaresindeki 15 LC 424 plakalı otomobille kafa kafaya çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle yola savrulan genç sürücü ağır yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından ambulansla Burdur Devlet Hastanesi’ne kaldırılan genç tedavi altına alındı. Eyüp Rahman Özdemir, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak bugün hayatını kaybetti. Öte yandan sürücüye ’dur’ ihtarına uymamak suçundan 200 bin TL, ters şeritte seyretmekten 90 bin TL, plakayı gizlemekten 46 bin TL, ehliyetsiz araç kullanmaktan 40 bin TL, ruhsat sahibine 40 bin TL, kask takmamaktan ise 5 bin TL olmak üzere toplamda yaklaşık 400 bin lira idari para cezası uygulandığı öğrenildi. Kazaya karışan motosiklet ise 60 gün süreyle trafikten men edildi.
İstanbul Ziraat Türkiye Kupası: RAMS Başakşehir: 2 - Trabzonspor: 4 (Maç sonucu) Ziraat Türkiye Kupası A Grubu 4. ve son hafta maçında Trabzonspor, deplasmanda karşılaştığı RAMS Başakşehir’i 4-2’lik skorla mağlup ederek grup ikincisi olarak çeyrek finale yükseldi. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 46. dakikada Umut Güneş’in pasında Nuno da Costa’nın altıpasın sağ tarafından yakın köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlara gitti. 1-1 51. dakikada Shomurodov’un pasında topla buluşan Fayzullayev’in ceza sahası içi sağ çaprazdan yaptığı vuruşta kaleci Onuralp Çevikkan meşin yuvarlağı kurtardı. 66. dakikada Nuno da Costa’nın pasında ceza sahası içi sağ çaprazda topla buluşan Brnic’in sol ayağıyla uzak köşeye yaptığı vuruşta direğe de çarpan top ağlarla buluştu. 2-1 69. dakikada Mustafa Eskihellaç, topla birlikte ceza yayı üzerine kadar ilerleyip yaptığı vuruşta kaleci Doğan Alemdar’ın solundan meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 2-2 79. dakikada savunmanın arkasına atılan pasta topla buluşan Ozan Tufan, Ba’nın müdahalesiyle yerde kaldı. Mücadelenin hakemi penaltı noktasını gösterip, Ba’yı kırmızı kartla direkt oyun alanı dışına gönderdi. VAR’ın uyarısıyla hakem Ozan Ergün pozisyonun ceza alanı dışında olduğu işaret ederek, oyunun serbest vuruşla devam edeceğini işaret etti. 84. dakikada savunmada Berat Özdemir’in hatasında araya giren Onuachu, ceza sahasına girip sol köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 3-2 85. dakikada santra kullandıktan sonra kaleci Doğan Alemdar, topu uzaklaştırmak isterken Ozan Tufan ayağını uzattı ve ona çarpan top ağlara gitti. 2-4 Stat: Başakşehir Fatih Terim Hakemler: Ozan Ergün, Murat Tuğberk Curbay, Anıl Usta RAMS Başakşehir: Doğan Alemdar, Onur Bulut (Ömer Ali Şahiner dk. 59), Duarte, Ba, Operi, Umut Güneş (Onur Ergün dk. 83), Kemen (Berat Özdemir dk. 83), Fayzullayev, Shomurodov, Brnic (Yusuf Sarı dk. 72), Nuno da Costa (Selke dk. 72) Yedekler: Volkan Babacan, Crespo, Hamza Güreler, Kaluzinski, Ebosele Teknik Direktör: Nuri Şahin Trabzonspor: Onuralp Çevikkan, Pina, Savic, Batagov, Mustafa Eskihellaç, Bouchouari (Salih Malkoçoğlu dk. 90+1), Okay Yokuşlu (Oulai dk. 65), Augusto (Zubkov dk. 65), Muçi, Nwakaeme (Ozan Tufan dk. 75), Umut Nayir (Onuachu dk. 65) Yedekler: Ahmet Doğan Yıldırım, Erol Can Çolak, Onuralp Çakıroğlu, Taha Emre İnce Teknik Direktör: Fatih Tekke Goller: Nuno da Costa (dk. 46), Brnic (dk. 66) (RAMS Başakşehir), Augusto (dk. 6), Mustafa Eskihellaç (dk. 69), Onuachu (dk. 84), Ozan Tufan (dk. 85) (Trabzonspor) Kırmızı kart: Ba (dk. 79) (RAMS Başakşehir) Sarı kartlar: Shomurodov, (RAMS Başakşehir), Savic, Nwakaeme (Trabzonspor)
Ankara RTÜK Başkanı Daniş: "Yoğun şiddet teması içeren yapımların toplum ve çocuklar üzerindeki etkilerini yakından takip ediyoruz" Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Mehmet Daniş, "Organize suç, mafya ve yoğun şiddet teması içeren yapımların toplum ve çocuklar üzerindeki etkilerini yakından takip ediyoruz. Görsel medyada suçun estetize edilmesi ya da suç karakterlerinin rol model haline getirilmesinin doğurabileceği risklerin farkındayız" dedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) çocukların suça sürüklenmesine yol açan nedenlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu toplandı. Toplantıya RTÜK Başkanı Mehmet Daniş ile RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler de katıldı. Daniş, toplantıda yaptığı açıklamada çocukların zararlı içeriklerden korunmasının en temel görev alanlarından biri olduğunu ve RTÜK olarak çalışmaları hız kesmeden sürdürdüklerini belirtti. Daniş ayrıca, şiddeti özendirici, suç örgütlerini veya suç unsurlarını meşrulaştıran yapımları titizlikle takip ettiklerini söyledi. "Çocukların zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebilecek içerikleri titizlikle denetlemekteyiz" Dijitalleşmenin hız kazandığı günlerde medya içeriklerinin yalnızca bilgi ve eğlence aracı olmaktan çıkarak, çocukların davranış biçimlerini etkilediğini belirten Daniş, "RTÜK olarak görüş ve çalışmalarımızı paylaşmak bizler için oldukça kıymetlidir. Çocukların zararlı içeriklerden korunması, yayıncılık politikalarının en temel sorumluluk alanlarından biri haline gelmiştir. 6112 sayılı Kanun kapsamında yayın hizmetlerini, özellikle çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini olumsuz etkileyebilecek içerikleri titizlikle denetlemekteyiz. Organize suç, mafya ve yoğun şiddet teması içeren yapımların toplum ve çocuklar üzerindeki etkilerini yakından takip ediyoruz. Görsel medyada suçun estetize edilmesi ya da suç karakterlerinin rol model haline getirilmesinin doğurabileceği risklerin farkındayız. Bu nedenle yalnızca ihlal sonrası yaptırım uygulayan bir anlayış yerine, yayıncı kuruluşlarla sürekli diyalog içerisinde önleyici bir yaklaşım benimsiyoruz. Akıllı İşaretler Sistemi ile aile denetimini güçlendirmekte; yayın saatlerine ilişkin koruyucu düzenlemeler ise çocukların zararlı içeriklere maruz kalmasını azaltmayı hedeflemektedir" ifadelerini kullandı. "Denetim kapasitemizi sürekli geliştiriyoruz" Dijital yayıncılık alanındaki çalışmalarla yayın mekanizmalarını sürekli ele aldıklarını ifade eden Daniş, "RTÜK olarak dijital yayıncılık alanındaki düzenleme ve denetim kapasitemizi sürekli geliştiriyoruz. Ancak yalnızca denetim mekanizmalarının yeterli olmadığı bilinciyle hareket ediyoruz. Bu kapsamda yürüttüğümüz medya okuryazarlığı faaliyetleriyle çocuklarımızın ve gençlerimizin izledikleri içerikleri eleştirel bakış açısıyla değerlendirebilmelerini amaçlıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içerisinde bilinçli medya kullanımının yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Çocukların güvenli bir medya ortamında büyümesi; kamu kurumlarının, yayıncıların, ailelerin ve toplumun tüm kesimlerinin ortak sorumluluğudur. RTÜK olarak bu sorumluluğun bilinciyle hem düzenleyici hem de rehberlik edici rolümüzü kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz" dedi. Gençlerin yüzde 89,2’si sosyal medya hesabına sahip ‘Türkiye’de Gençlerin Medya Kullanımı ve Dijital Okuryazarlık Araştırması 2025’ sonuçları da toplantıda ele alındı. Yapılan araştırmaya göre gençlerin yüzde 89,2’sinin sosyal medya hesabına sahip olduğu, yüzde 82,3 oranında ailelerin çocuklarının tüm sosyal medya hesaplarını bilmediği, yüzde 82,4’ünün haber kaynağı olarak sosyal medyayı kullandığı belirtildi. Ayrıca her 10 gençten yaklaşık 6’sının dijital okuryazarlık düzeyinin yüksek seviyede olduğu vurgulandı.