ÇEVRE - 09 Ekim 2024 Çarşamba 10:22

Rize’de yıllık ortalama metrekareye 2 bin 309 kg yağış düştü

A
A
A
Rize’de yıllık ortalama metrekareye 2 bin 309 kg yağış düştü

Yağmurun başkenti olarak bilinen Rize’de yıllık ortalama metrekareye 2 bin 309 kg yağış düştüğü belirlendi.


13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’ın başkanlığında ve 81 ilin valisinde katılımıyla gerçekleşen İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) değerlendirme toplantısına Rize heyeti video konferans yöntemiyle katıldı. Toplantıya Rize’den Vali İhsan Selim Baydaş, Belediye Başkanı Rahmi Metin’in yanı sıra Vali Yardımcısı Murat Öztürk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Serkan Savaş, AFAD İl Müdürü Mehmet Salih Avcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Hüseyin Sarı, DSİ Rize Şube Müdürü Kasım Kazdal ve Karayolları Rize Şube Müdürü Burak Şara ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayberk Kaya katıldı.


Gerçekleşen video konferans sonrasında Vali Baydaş başkanlığında devam edilen toplantıda İRAP’a ilişkin çalışmalar, sorunlar ve öneriler ele alınarak değerlendirildi. Rize özelindeki sorunlar ile çözüm önerileri üzerinde durulduğu toplantının sonrasında yapılan açıklamada afet risklerinin azaltılma yönteminin afetlerin neden olduğu riskleri analiz ederek yönetme sürecine dayandığının altı çizildi.



“Yıllık ortalama yağış miktarı metrekareye 2 bin 309 kg”


Yapılan açıklamada Rize’de metrekareye ortalama 2 bin 309 kilogram yağışın meydana geldiğine vurgu yapılarak “2021-2026 yıllarını kapsayan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) doğrultusunda, ilimiz coğrafi yapısı ve iklim koşulları göz önünde bulundurularak kapsamlı çalışmalar yürütülmektedir. Rize, Türkiye’nin en fazla yağış alan ili olup, yıllık ortalama yağış miktarı metrekareye 2 bin 309 kg’dır. Ayrıca 3 bin 600 sürekli akışı olan dere ve yaklaşık 6 bin adet kuru dere havzası bulunmaktadır. Bu doğal yapı, sel, heyelan ve taşkın gibi afetlere karşı bölgeyi hassas hale getirmektedir” ifadelerine yer verilerek geçmişten bugüne bin 255 alan afete maruz bölge ilan edildiği açıklandı.


Afetle mücadele kapsamında çalışmaların devam ettiğinin hatırlatıldığı açıklamanın devamında “İlimizdeki afet risklerini minimize etmek amacıyla çeşitli haritalar oluşturulmuş, kaya ıslahı, istinat duvarları, drenaj sistemleri gibi altyapı çalışmaları ile dere yataklarının temizliği ve ıslahı sürdürülmektedir. Afet risklerini azaltma çalışmalarında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Devlet Su İşleri’ne (DSİ) 8 ekskavatör tahsis edilmiş, ayrıca Rize Belediyesi ve İl Özel İdaresi’ne kanal temizleme ve diğer altyapı çalışmaları için çeşitli ekipmanlar alınmıştır. 2024 yılının Ocak ayından bugüne, il genelinde 1 milyon 80 bin metreküplük dere yatağı temizliği ve 200 bin metreküplük düzenleme çalışması gerçekleştirilmiştir. Erken uyarı sistemlerinin (Meteoroloji, DSİ ve AFAD) kurulumu ile afetlere karşı hazırlıklı olmayı amaçlamaktayız. Aynı zamanda toplumun tüm kesimlerini kapsayan eğitim ve bilinçlendirme kampanyaları düzenlenmektedir. Afet öncesinde yapılan her 1 birimlik yatırımın, afet sonrasında 48 birimlik tasarruf sağladığı unutulmamalıdır” ifadelerine yer verildi.



Rize’de yıllık ortalama metrekareye 2 bin 309 kg yağış düştü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik AK Partili belediye başkanları ilçelerin talepleri bakanlıklara taşıdı Bilecik’te görev yapan AK Partili belediye başkanları ve parti yönetimi, ilçelerin ihtiyaçlarını ve projelerini Ankara’da ilgili bakanlıklara iletmek amacıyla kapsamlı bir ziyaret programı gerçekleştirdi. AK Parti Bilecik İl Başkanı Serkan Yıldırım ile birlikte Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin ve Dodurga Belediye Başkanı Selim Tuna Ankara’da bir dizi önemli görüşmede bulundu. Heyet ziyaretleri kapsamında Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider ile bir araya geldi. Gerçekleşen görüşmelerde Bilecik genelinde ve ilçelerde yürütülen çalışmalar, devam eden projeler ve ihtiyaç duyulan yatırımlar detaylı şekilde ele alındı. Özellikle tarım alanındaki projeler, çiftçilerin desteklenmesi, kırsal kalkınma çalışmaları ve üretimin artırılmasına yönelik konuların görüşüldüğü toplantıda, ilçelerde sağlık alanında yapılabilecek yatırımlar ve hizmetlerin geliştirilmesine yönelik talepler de gündeme getirildi. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ile yapılan görüşmede ise ilçelerde gençlere yönelik spor tesisleri, gençlik merkezleri ve sportif altyapının güçlendirilmesine yönelik projeler ele alındı. Heyet, gençlerin sporla daha fazla buluşması ve ilçelerde spor yatırımlarının artırılması konusunda taleplerini Bakan Bak’a iletti. Heyet ayrıca AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir’i de ziyaret ederek ilçelerde yürütülen çalışmalar ve planlanan projeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Bilecik Bilecik’te 200 sporcunun katıldığı Korfbol Grup Müsabakaları tamamlandı Bilecik’te yaklaşık 200 sporcunun katıldığı Okul Spor Faaliyetleri Korfbol Gençler ve Yıldızlar grup müsabakaları tamamlandı. Bilecik İstasyon Spor Salonu’nda düzenlenen Okul Spor Faaliyetleri Korfbol Gençler ve Yıldızlar (Kız-Erkek) Grup Müsabakaları, 7 ilden 12 okul takımının katılımıyla gerçekleştirildi. Yaklaşık 200 sporcunun mücadele ettiği organizasyonda takımlar Türkiye Şampiyonası’na katılabilmek için kıyasıya mücadele etti. Müsabakalar sonunda gençler kategorisinde İstanbul Hayrullah Kefeoğlu Anadolu Lisesi ile Eskişehir Özel Yeniyol Anadolu Lisesi, yıldızlar kategorisinde ise Eskişehir Özel Yeniyol Ortaokulu ile İstanbul İstek Özel Uluğbey Ortaokulu başarılı olarak Antalya’da düzenlenecek Türkiye Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı. Organizasyonda sporcuların sergilediği performans izleyicilerden büyük beğeni toplarken, müsabakalar fair-play ruhu içerisinde tamamlandı. Bilecik Gençlik ve Spor İl Müdürü Ramazan Demir, organizasyonun başarıyla tamamlandığını belirterek, "İlimizde düzenlenen bu önemli organizasyonda farklı illerden gelen sporcularımızın centilmence mücadele etmesi bizleri memnun etti. Sporcularımızın elde ettiği başarıların artarak devam etmesini temenni ediyor, Türkiye Şampiyonası’na katılmaya hak kazanan tüm takımlarımıza başarılar diliyorum" dedi.