EKONOMİ - 05 Şubat 2026 Perşembe 14:29

Yusuf Ziya Alim: "2025 yılında 160 bin ton kuru çay olarak üretim yapıldı"

A
A
A
Yusuf Ziya Alim: "2025 yılında 160 bin ton kuru çay olarak üretim yapıldı"

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, geçtiğimiz 2025 yılında 160 bin ton kuru çay olarak üretim yapıldığını belirterek "Yıl sonunda 31 Aralık itibariyle 131 bin 750 ton kuru çay satışı oldu" dedi.


Rize Aktif Gazeteciler Derneği’nde basın ile biraya gelen Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, 2025 yılı yaş çay sezonunu değerlendirdi. Son 20 yılın 2’inci kez en fazla çayını aldıklarını kaydeden Alim "Geçtiğimiz yıl aslında güzel bir yıl geçirdik. Son 20 yılın 2. en büyük çayını almış olduk. 2022 yılında 860 bin ton yaş çay almıştık, 2025 yılında da 823 bin ton yaş çay aldık. 160 bin ton da kuru çay olarak üretim yapıldı. Yıl sonunda, 31 Aralık itibariyle 131 bin 750 ton kuru çay satışı oldu. 105 bin ton stok ile 2026 yılına girdik. Bir ay içerisinde de 10 bin ton civarında kuru çay satışımız oldu. İnşallah Mayıs ayı başlangıcında 50 bin ton seviyelerine stoklarımızı düşürmüş olacağız. 2026 yılında da inşallah aynı heves ve heyecanla güzel bir şekilde kampanyaya giriyor olacağız. Hazırlıklarımız devam ediyor. Didi satışımız 31 Aralık itibariyle 153 milyon litre oldu. Bugün itibariyle bile Didi’de 20-30 milyon litre satış yapılmış durumda. İnşallah bu seneki hedefimiz daha da yukarıya çıkarmak" ifadelerini kullandı.


2026 yaş çay sezonu için hazırlıkların sürdürdüğünü dile getiren Genel Müdür Alim, bu yıl yağan karın çayın kalitesi açısından çok önemli olduğuna da vurgu yaparak "Yeni dönem için kampanyanın hazırlıkları başladı. İnşallah bu yıl sağlıklı bir şekilde kampanyamızı açıp üretimimizi yapacağız. Sonuçta bilimsel olan bir veriler var. Kar toprağa yağdığı zaman toprağın havalanmasını sağlar. Bu bizim söylemimiz değil. Veya karın yağmasından kendimize çıkaracağımız bir pay olayı yok. Çayın kalitesinin, sağlıklı olmasının, toprağın havalanıyor olmasının herkes tarafından çok açık net bir şekilde ne anlama geldiği bilinir. O anlamda da bu yıl birkaç kez kar yağdı, inşallah bir kere daha yağacaktır. Bununla beraber çayın hem kalitesi, hem verimi daha da iyi olacaktır" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Özel’in Kurban Bayramı mesajı Bozdoğan Belediye Başkanı Mustafa Galip Özel, Kurban Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda birlik, beraberlik ve dayanışma vurgusu yaptı. Başkan Özel, bayramların toplumsal bağları güçlendiren özel günler olduğunu ifade ederek tüm vatandaşların Kurban Bayramı’nı kutladı. Başkan Mustafa Galip Özel mesajında, paylaşmanın ve dayanışmanın en güzel şekilde yaşandığı bir Kurban Bayramı’na daha ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Bayramların kırgınlıkların geride bırakıldığı, sevgi, saygı ve hoşgörünün büyüdüğü özel zamanlar olduğuna dikkat çeken Başkan Özel, büyüklerin ziyaret edildiği, küçüklerin sevindirildiği bu günlerin toplumsal birlik açısından önemli olduğunu vurguladı. Başkan Özel açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Paylaşmanın, dayanışmanın ve birlik olmanın en güzel şekilde yaşandığı Kurban Bayramı’na bir kez daha ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bayramlar; kırgınlıkların geride bırakıldığı, sevginin, saygının ve dayanışmanın büyüdüğü özel günlerdir. Büyüklerimizi ziyaret ettiğimiz, küçüklerimizi sevindirdiğimiz bu güzel günlerin ilçemize, ülkemize ve tüm vatandaşlarımıza huzur getirmesini diliyorum" Mesajının sonunda tüm vatandaşların bayramını kutlayan Başkan Özel, "Başta kıymetli Bozdoğanlı vatandaşlarım olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramı’nı gönülden kutluyor, sağlık, huzur ve bereket dolu nice bayramlar diliyorum" ifadelerini kullandı.
İstanbul İstanbul’da kaçak kurbanlık operasyonu: Kaçak 126 kurbanlık yakalandı, sürücülere ceza yağdı İstanbul’da TEM Otoyolu’nda gerçekleştirilen denetimlerde kaçak 126 adet kurbanlık hayvan ele geçirilirken, sürücülere toplam 626 bin 189 TL para cezası uygulandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerince Kurban Bayramı’nda kaçak hayvan sevkini engellemek amacıyla TEM Otoyolu Kuzey Yol Kavacık katılımındaki uygulama noktasında geniş çaplı denetim gerçekleştirildi. 18-26 Mayıs tarihleri arasında yapılan denetimlerde, şüphe üzerine durdurulan kamyonetler tek tek arandı. Araç sürücüleri ve içerisindeki şahıslar aşağı indirilerek, kimlik kontrolü yapıldı. Kamyonetlerin kasalarında yapılan incelemelerde yurda kaçak yollarla sokulduğu ya da sevk belgesi bulunmadığı belirlenen 100 adet küçükbaş ve 26 adet büyükbaş kurbanlık hayvan tespit edildi. Kaçak kurbanlıklar polis ekiplerince muhafaza altına alınırken, evrakları eksik olan ve kaçak sevkiyat yapan sürücülere 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında toplam 626 bin 189 TL idari para cezası uygulandı. Operasyonda el konulan 126 kurbanlık, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, halk sağlığını korumak ve kaçakçılığın önüne geçmek için denetimlerin aralıksız sürdürüleceği bildirildi.