EKONOMİ - 15 Ekim 2021 Cuma 19:12

İki yılda şehre 1 milyon 750 bin liralık katkı sağladı

A
A
A
İki yılda şehre 1 milyon 750 bin liralık katkı sağladı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen 54 Katılımcılı Arıcılık Projesinde 2021 yılı üretim sezonu sona erdi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen 54 Katılımcılı Arıcılık Projesinde 2021 yılı üretim sezonu sona erdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından genç arıcıların yüzde 75 oranında hibe ile desteklendiği projenin ikinci yılında 21 ton bal üretimi sağlanırken bin 700 adet ana arı üretimi gerçekleştirildi.


Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve 2020 yılında Marmara Birliği tarafından ödüle layık görülen 54 Katılımcılı Arıcılık Projesinin ikinci üretim sezonu sona erdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen hibeler ile gerçekleştirilen arı sütü, arı zehri, polen, propolis, ana arı, suni oğul ve bal üretimleri ikinci yılında da yüzleri güldürdü. Eğitim, üretim ve satış olmak üzere üç aşamadan oluşan projenin ikinci yılında 21 ton bal üretilirken yaklaşık 400 kilogram da polen ve propolis üretimi gerçekleştirildi.



21 ton bal üretimi gerçekleştirildi


Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığınca yapılan açıklamada, “Arıcılık alanında Sakarya’yı Türkiye’de model haline getirmek için yola çıktığımız 54 Katılımcılı Arıcılık Projesinin ikinci yılında gerçekleştirilen üretimler memnuniyet verici. Büyükşehir Belediyesi olarak daha çok genç arıcıları geçerek verdiğimiz yüzde 75’lik hibeler sonucunda Sakarya arıcılığını en üst noktaya taşımanın gayreti içerisindeyiz. Vermiş olduğumuz hibeler sonucunda 2021 yılı üretim sezonunda yaklaşık 21 ton bal üretiminin yanı sıra, 2 bin 530 adet ana arı üretimi, 27.5 kilogram arı sütü, yaklaşık 400 kilogram polen ve propolis üretimi gerçekleştirilirken suni oğul üretimlerinde de aktif kovan sayısı 536’ya ulaştı” denildi.



Katma değer sağlayan ürünler şehre kazandırıldı


Açıklamanın devamında ise, “Proje sayesinde bal üretiminin yanı sıra arı sütü, propolis, arı zehri gibi arı ürünlerinin üretimi gerçekleştirilerek katma değer sağlayan ürünler şehrimize kazandırılmış oldu. Sınırlarımızı aşarak Türkiye’de ses getiren 54 Katılımcılı Arıcılık Projemiz ayrıca 2020 yılında Marmara Belediyeler Birliği tarafından da Altın Karınca Ödülüne layık görülerek ne kadar değerli bir çalışma olduğunu bizlere göstermişti. Gelecek dönemlerde de Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmaları yakından takip edeceğiz. 2021 yılında çeşitli ilçelerimizde üreticilerimize eğitimler vererek sertifikalarını takdim ettik. Üretimlerin artarak devam etmesi noktasında destek ve eğitimlere devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir Kapadokya’nın lezzetleri ‘Kapadokya’da Bahar Sofraları’ etkinliğinde görücüye çıktı Kapadokya bölgesinin önemli organizasyonlarından biri olan ’Kapadokya Gastronomi Festivali’ bu yıl ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ adı altında Kapadokya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı. İlki 2022 yılında yapıldığında Kapadokya bölgesinde gastronomi rüzgarını başlatan festival; yine insan, tarih ve doğa temaları üzerinden yürütülüyor. Tarih boyunca kadim topraklarda yaşamış çeşitli kültür ve inançlara sahip insanların baharın gelişini, şifa, bolluk ve bereket beklentileriyle anlamlandırarak kutladıkları Hıdırellez’in geleneksel lezzetleri öne çıkartılıyor. Katılımcılar doğanın uyanışı ile insanın yeşeren umutlarının bütünleştiği, mevsimsellik ve yerelliğin ön planda tutulduğu Kapadokya’da Bahar Sofraları etkinliği ile gastronomi alanında kanaat önderleri Kapadokya’nın gastronomi mirası ile tanışma imkânı buldu. Nevşehir Valiliği himayesinde Kapadokya Üniversitesi, Ürgüp Kaymakamlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) ve Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) iş birliği ile düzenlenen festival, Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü ile Kapadokya bölgesinin değerli şeflerinin öncülüğünde hazırlanan ve ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ sloganı ile sunulan öğle yemeği ile başladı. Kapadokya Üniversitesi Gastronomi bölümü mutfağında hazırlanan ve bölgeye özgü birbirinden farlı tatların bir araya getirildiği festivalde, özellikle küllü mısırlı ısırgan çorbası ve tatlı su balığından yapılan fava tabağı dikkat çekti. Kapadokya yöresinde yetişen bitkilerden yapılan yemeklerin ön plana çıktığı etkinlikte katılımcılara, taze otlu, asma yapraklı, bölgeye özgü bulgur pilavı ile sunulan kuzu yahninin yanı sıra, bazlama üzerinde karamelize edilmiş soğan ile sunulan kuzu ciğeri ve bölgede yetişen otlarla yapılan gözlemeler ikram edildi. Tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Saniye Gezer, bölgede yenilenebilir otlardan bir araya getirdiği su ritüeli hazırladı. Bölge özgü yemeklerin sunumunun yapıldığı festivalde konuşan Anadolu Halk Mutfakları Araştırmacısı ve Program Yapımcısı Adnan Şahin, "Kapadokya’da bu yıl 3.’sü yapılan bu festivalin gecikmiş bir festival olduğunu düşünüyorum. Bölgenin gastronomik zenginliğinin öne çıkması konusunda çok önemli bir çalışma" dedi. Akademisyen şef ve TV yapımcısı Asuman Kerkez de yenilen yemeğin damağa imza atması gerektiğini söyledi. Kerkez, "Bu festival gerçekten çok önemli, belki de yüz yıllar önceki reçeteleri burada tatma ve deneyimleme şansınız oluyor. Kapadokya’yı çok seviyoruz. Her sene buraya keyifle geliyoruz. Eskiyle yeniyi bir araya getirmeyi çok iyi başarıyorlar. İçeride birbirinden güzel nefis şeyler tattık. Özellikle tatlı su balığından yapılan bir fava tabağı var. O tabak benim favorimdi. Bunun üzerine yetiğin hiçbir şey o tadı değiştiremedi. Yemek böyledir, damağınıza imza atar. Yıllar sonra bile hatırlarsınız" ifadelerini kullandı.