ÇEVRE - 04 Ekim 2022 Salı 11:31

Lezzetiyle büyüleyen bal kabağının sofralara yolculuğu başladı

A
A
A
Lezzetiyle büyüleyen bal kabağının sofralara yolculuğu başladı

Sakarya’da lezzetiyle yiyenleri büyüleyen ve sofraları süslemek üzere römorklara yüklenen coğrafi işarete sahip bal kabağı, satış noktalarında yerini almaya başladı.

Sakarya’da lezzetiyle yiyenleri büyüleyen ve sofraları süslemek üzere römorklara yüklenen coğrafi işarete sahip bal kabağı, satış noktalarında yerini almaya başladı.


Türkiye’de kabak denilince ilk akla gelen ve ‘kabak tatlısı’nın da coğrafi işaret tescili bulunan Sakarya’da bin bir zahmetle ekimi yapıldıktan sonra hasadına başlanılan balkabaklarının tarlalardan sofralara yolculukları başladı. Ekimi özenle seçilmiş çekirdeklerden Nisan ayında yapılan balkabakları yaklaşık 6 aylık sürecin ardından hasat ediliyor. Lezzetiyle yiyenleri büyüleyen ve sofraları süslemek üzere römorklara yüklenen coğrafi işarete sahip bal kabağı, satış noktalarında yerini almaya başladı. Bu doğrultuda da depolardan pazar tezgahları ve restoranlara gönderilen kabaklar, usta ellerde tatlandırılıp sofralara servis ediliyor.



“Elektrik kesildiğinde içindeki kırmızılığı odayı aydınlatır”


Kabak üreticisi Şahin Karalı, “Adapazarı denince dünyada kabak gelir akıllara bu kabak çok meşhurdur ve ekimi, Nisan ayının başında başlar. Biz sabredemeyiz ve Ağustos ayının başında hasada başlarız. Bizde toprağa gümüş ek, altın topla o kadar güzel coğrafyamız var. Çalışan insan çok güzel mahsul yetiştirir. Elektrik kesildiğinde içindeki kırmızılığı adeta odayı aydınlatır ve Adapazarı kabağı denilince bu gelir akıllara” dedi.



“Ben yemeyeceğim diyen insanın canı ister o kadar güzeldir”


Toprakların veriminden ve kabağın lezzetinden söz eden Karalı, “Buranın verimi düşmez ortalama 3 ton yapar, fiyat olarak bu sene çiftçinin yüzü gülüyor 5 liraya kilosunu toptan veriyoruz. Alıcıda 6-7 liradan verebilir. Adapazarı kabağı sofraları süslüyor ve bunun çeşitleri var; unlu kabak, cevizli kabak, pirinçli kabak ile normal olarak yapılır. Bunun birde hamur tatlısı vardır, yiyenin ömrü uzar. Ben yemeyeceğim diyen insanın canı ister o kadar güzeldir. Tohumu satın almayız biz, kendi tohumlarımız. Bu kabağın nesli değişmedi hiçbir zamanda değişmez. Mükemmel bir aroması ve çok güzel yemesi var” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Panama bandıralı gemide 500 milyon liralık kokain ele geçirildi Panama bandıralı gemiye yapılan operasyonda piyasa değeri yaklaşık 500 milyon Türk lirası olan 106 kilogram kokain ele geçirildi. Edinilen bilgiye göre, Panama çıkışlı bir gemide uyuşturucu madde bulunduğuna dair istihbari bilgiler üzerine İstanbul MİT Bölge Başkanlığı ve Jandarma birimleri harekete geçti. Söz konusu gemi, Türkiye karasularına giriş yaptıktan sonra Kocaeli açıklarında, İstanbul istikametine seyir halindeyken Sahil Güvenlik unsurları tarafından durduruldu. Sahil Güvenlik botları refakatinde Ambarlı Limanı’na çekilen gemide, narkotik dedektör köpeklerinin de katılımıyla kapsamlı bir adli arama yapıldı. Konteynerler içerisinde gizlenmiş halde bulunan 106 kilogram kokain, güvenlik güçlerince imha edilmek üzere muhafaza altına alındı. Bakan Gürlek: "Baronların kökünü kazıyacağız" Operasyona ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek, uyuşturucuyla mücadelede "Sıfır Tolerans" vurgusu yaptı. Bakan Gürlek, şu ifadeleri kullandı: "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü iradesiyle ortaya koyduğu ’Zehir Tacirlerine Karşı Sıfır Tolerans’ ilkemiz doğrultusunda; sokaklarımızı bu illetten temizlemeye, baronların kökünü kazımaya kararlıyız. Bu başarılı operasyonda emeği geçen Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığımıza, İstanbul İl Jandarma Komutanlığımıza, Sahil Güvenlik Komutanlığımıza, MİT Başkanlığımıza ve tüm kamu görevlilerimize teşekkür ediyorum. Zehir tacirlerine dünyayı dar edeceğiz!" dedi. Adli süreç devam ediyor Uluslararası uyuşturucu imal ve ticaretiyle mücadele kapsamında gerçekleştirilen operasyonun ardından, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli tahkikatın çok yönlü ve titizlikle sürdürüldüğü bildirildi. Ele geçirilen uyuşturucunun miktarı ve piyasa değeri, son dönemde deniz yoluyla yapılan kaçakçılığa vurulan en büyük darbelerden biri olarak kayıtlara geçti.