ÇEVRE - 14 Aralık 2025 Pazar 20:04

Turşuların başrol oyuncusu lahananın hasadına devam ediliyor

A
A
A
Turşuların başrol oyuncusu lahananın hasadına devam ediliyor

Kış sezonunun gözde sebzeleri arasında yer alan ve turşusu başta olmak üzere çorbası, dolması, salatasıyla lezzet kültürlerinde önemli bir yere sahip olan beyaz lahananın Sakarya’da hasadına devam ediliyor. Tarladan 40 liraya çıkan ürün ise tezgahlarda 200 liradan alıcı buluyor.


Sakarya’nın verimli topraklarında yetiştirilen beyaz lahana, tarlalarda hummalı bir çalışmayla toplanıyor. Yağmur, çamur, sıcak soğuk demeden bin bir emekle toplanan lahanalar, hem iç piyasaya gönderiliyor hem de turşuluk olarak değerlendirilmek üzere hazırlanıyor. Bu seneki verimden memnuniyet duyan üreticiler, kışın habercisi olan sebzeyi 7’den 70’e herkesin yiyebileceğini dile getirdi. Erenler ilçesine bağlı Büyükesence Mahallesi’nin muhtarı ve burada üreticilik yapan Sadettin Duman, tarladan tanesi yaklaşık 50 liraya çıkan lahananın ise Pazar ve marketlerde yaklaşık 200 liraya satıldığını aktardı.



"Tarladan 40-50 liraya alınan lahana pazarda 200 lira insan üzülüyor"


Büyükesence Mahallesi’nin muhtarı ve üreticilik yapan Sadettin Duman, "Mahallemizde 5 bin dönü arazisinin yaklaşık 2 bin dönümünde lahana var. Totale bakacak olursak Sakarya’da yaklaşık 3 bin 500 dönüm lahana ekilmiş durumda. Hasat devam ediyor. Lahana kış sebzesidir ve ekimlerini Temmuz 15 ile Ağustos’un 15’ine kadar devam eder. Lahanadan sarma, turşu ve yemek yapılır. Lahana dışında diğer ürünlerde de geçerlidir su olmadan olmaz. Bin bir emekle toplanıyor çapa, kesim bakımın yanı sıra yağmur ve çamur demeden çalışıyoruz. Artı hava şartları da çok önemli kaliteli olması için. Lahanalar tane olarak satılır ve pazarcılar 40-50 bandında bir fiyatla alıyor ancak pazarda ise 150-200 liraya satılıyor biz bunu görünce şaşırıyoruz. Tarladan 40-50 liraya alınan lahana pazarda 200 lira insan üzülüyor. Ama her mahsul genelde böyle oluyor. Tarlada, köylüde ucuz, pazarda pahalı. Üreticiyi de düşünmek lazım. Toptancı, aracı da kazanıyor ama bu kadar fark olmaması lazım. Bu ürünün hasadı büyük bıçaklarla yapılıyor. Yağmur, çamur demeden çalışıyoruz hatta kar yağarken bile çalıştığımız oldu. Günlerimiz hep yağmurlu geçiyor bizimde yağmurluklarımız var onları giyerek çalışmaya devam ediyoruz" dedi.



Turşuların başrol oyuncusu lahananın hasadına devam ediliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Plastik atıklar çiçek açtı: Çevreye duyarlı sanat Samsun’da "Alışveriş ve Dayanışma Şenliği" düzenlendi. Şenlikte stant açan emekli mimar Yeşim Soysal, atık plastik şişeleri çiçek, gelin tacı ve çeşitli aksesuarlara dönüştürerek hem çevre kirliliğine dikkat çekiyor hem de çocuklarda doğa bilinci oluşturmayı amaçlıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen Alışveriş ve Dayanışma Şenliği’nde 210 kadın stant açtı. Çarşıda yer alan stantlardan birinde çalışmalarını sergileyen 60 yaşındaki emekli mimar Yeşim Soysal, atık plastik şişeleri çiçeklere, gelin taçlarına ve çeşitli aksesuarlara dönüştürdüğünü söyledi. Doğanın kirlenmesinin kendisini derinden üzdüğünü ifade eden Soysal, "Plastik şişeleri çiçeklere, gelin taçlarına ve çeşitli aksesuarlara dönüştürüyorum. Doğanın kirlenmesi beni çok üzüyor. Özellikle çocuklara doğayı temiz tutma bilincinin aşılanması için farkındalık oluşturmaya çalışıyorum. Bana ulaşan ya da topladığım atık şişeleri çeşitli objelere dönüştürüyorum. Doğada plastik bin yıldan fazla yaşayabiliyor. Çöp olarak kalacağına güzel objeler olarak evlerimizde yer almasını tercih etmez miyiz? Bu bilinci yaşatmaya çalışıyorum" dedi. "Sağlık sorunuyla birlikte plastik sanatla buluştu" Bu çalışmalara bir sağlık problemi sonrası başladığını dile getiren Soysal, "Bir dönem sağlık sorunu yaşadım ve yerimden kalkamıyordum. Eşim bana pet şişelerle su getiriyordu, yanımda şişeler birikmeye başladı. Bunların bir şeye dönüşmesi gerektiğini düşündüm. Atılıp gitmelerine üzülüyordum. Elime alıp şekil vermeye başladım ve zamanla geliştirdim. Boyadığımda şişelerin saydamlığı kayboluyordu, Türkiye’de uygun bir boya bulamadım. Boyasını da kendim ürettim. Bu noktaya gelmek yaklaşık 2 yılımı aldı. Okullarda resim ve teknik öğretmenlerine bu çalışmanın ders olarak verilmesini isterim. Çocuklarda doğa bilinci oluşmasına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum" diye konuştu. "200 farklı ürün ziyaretçilerle buluşuyor" "Kadın El Emeği Çarşısı" hakkında bilgi veren Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hicran Karadoğan Kınık ise, "7 yıldır kadın emeğine yönelik festivaller düzenliyoruz. ‘2026 yılına merhaba’ temasıyla, özellikle Samsun’da farklı alanlarda üretim yapan kadınların ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla bu etkinliği gerçekleştirdik. Yaklaşık 210 kadının el emeği bu festivalde yer alıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi bu yıl bize ev sahipliği yaptı. Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği, Karadeniz İleri Kadın Platformu Derneği ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile birlikte yerel STK’larımız da stantlarda yer aldı. Gıdadan anahtarlığa kadar yaklaşık 200 farklı ürün ziyaretçilerle buluşuyor" ifadelerini kullandı. 4 gün sürecek olan festival, Samsun halkını kadın emeğiyle üretilen ürünlerle buluşturmaya devam edecek.
Eskişehir ESOGÜ Hastanesi’nde ‘Bebek Dostu Hastane Eğitimi’ verildi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde "Bebek Dostu Hastane Eğitimi" düzenlendi. Eğitim Hemşiresi Emine Çetin Atay tarafından planlanan ve Hastane Sağlık Hizmetleri Müdür Yardımcısı Nihal Baysal’ın da katılımıyla gerçekleştirilen programının açılışında konuşan ESOGÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özge Aydemir, emzirme değerlendirmeyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Konuşmacılardan Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Genel Jinekoloji ve Obstetrik Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melih Velipaşaoğlu danışmanlık becerileri ve memelerle ilgili sorunlar; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Dinleyici anne sütünün önemi; Hemşire Esra Batur emzirme öyküsünün alınması ve bebek dostu uygulamalar; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özge Sürmeli Onay özel durumlarda beslenme; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gonca Kılıç Yıldırım mama kodu; Uzm. Hemşire Ezgi Ayvaz emzirilemeyen bebek (süt sağma) ve kanguru bakımı; Hemşire Aysel Bayraktar emzirmenin nasıl olduğu, emzirmeyi destekleyen uygulamalar ve anne sağlığı; Ebe Günay Nazlı gebelik ve emzirmede annelere sürekli destek; Ebe İrem Rahmi doğum süreci ve emzirme; Hemşire Hülya Kalkan emzirilen bebeğin izlenmesi konularında bilgilendirmede bulundular.