SAĞLIK - 09 Ağustos 2018 Perşembe 10:35

Sıcak havalarda gıda zehirlenmesine karşı alınması gereken önlemler

A
A
A
Sıcak havalarda gıda zehirlenmesine karşı alınması gereken önlemler

İç Hastalıkları ve Fitoterapi Bilim Uzmanı Dr.

İç Hastalıkları ve Fitoterapi Bilim Uzmanı Dr. Mehmet Emin Erdem, sıcak havada gıdalarda hızla üreyen mikroorganizmaların gıda zehirlenmesine yol açabildiğini söyledi.


Sıcak havalarda gıda zehirlenmesinin daha çok yaşandığını belirten Samsun Büyük Anadolu Hastanelerinden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Emin Erdem, “Gıda zehirlenmesine maruz kalmamanız için daha dikkatli olmanız gerekiyor. Aşırı sıcak havaların yaşandığı ve özellikle yemek alışkanlıklarının değiştiği şu günlerde gıdalarda artan mikroorganizmalar gıda zehirlenmesine neden olabiliyor. Yiyeceklerdeki bakterilerin fazla ve hızlı yayılması nedeniyle gıda zehirlenmesi riski daha yüksek olmaktadır. Örnek vermek gerekirse, açıkta satılan dondurmalar, yaş pastalar dış etkenlere maruz kaldığından çok risklidir. Dolapta saklanmayarak, açıkta kalan tüm yiyecekler de risklidir. Pişirilen yiyecekler tekrar tekrar ısıtılmamalıdır. Meyve ve sebzeler bol suyla güzelce yıkanmalı, besini hazırlayan kişinin el ve tırnak temizliği de iyi olmalıdır. Gıda zehirlenmelerine karşı özellikle yaz aylarında kadınlar günde 2-2,5 lt, erkekler ise günde 2,5-3 lt su içmeliler. Sıcak yaz günlerinde su içeriğinin diğer meyvelere göre daha yüksek olduğu karpuz ve kavun gibi meyveleri tercih edilmelidir. Zehirlenmelerinin çoğunda 24-48 saat içinde zehirlenmeden kaynaklanan belirtiler hafifler ya da ortadan kalkar. Kusma ve ishal şikayetlerinin başlamasını takiben 24 saat içinde kesinlikle bulantı ve ishali önleyici ilaç kullanılmaması gerekir. Bu tablo, vücudun toksinlere karşı verdiği tepkidir. Bunun yanında mutlaka bir uzman doktor desteği alınmalı, ilaç kullanımlarına dikkat edilmelidir" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Motosikletle otele dönen turistlere arkadan gelen motosiklet böyle çarptı: 3 yaralı Antalya’nın Manavgat ilçesinde kiraladıkları motosiklet ile kaldıkları otele dönmekte olan Alman turistler, arkalarından gelen motosikletin çarpması sonucu yaralandı. Güvenlik kamerasına yansıyan kazada arkadan gelerek turistlerin bulunduğu motosiklete çarpan motosikletin sürücüsü de ağır yaralandı. Kaza, Sorgun Boğaz mevkiinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre Sorgun bölgesinde bir otelde tatil yapmakta olan Alman turistler Marlon Sky Wedder (20) ve Florıan Hılverz (18) kiraladıkları motosiklet ile Manavgat’a gezmeye gitti. Akşam otelin kapısına gelerek, otele dönmek için bekledikleri sırada Marlon Sky Wedder’in kullandığı 07 BFC 775 plakalı motosiklete, aynı istikamette seyir halindeki Ahmet Nalbant’ın (22) kullandığı 07 BAN 641 plakalı motosiklet arkadan çarptı. Güvenlik kameralarına saniye saniyesine yansıyan ve ortalığın savaş alanına döndüğü kazada motosiklet sürücüsü Marlon Sky Wedder (20) ile aynı motosiklette yolcu olarak bulunan Florıan Hılverz (18) ve diğer motosiklet sürücüsü Ahmet Nalbant yaralandı. Yaralılar 112 sağlık ekiplerinin olay yerindeki müdahalesinin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırılırken 22 yaşındaki Ahmet Nalbant’ın hayati tehlikesinin olduğu bildirildi. Kazanın olduğu esnada her iki motosikletin de karşı yönden gelmekte olan otomobilin altında kalmaktan son anda kurtuldukları görüldü. Yetersiz ehliyet, gizli plakadan ceza Arkadan çarpan motosiklet sürücüsüne Manavgat İlçe Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri tarafından yetersiz ehliyetten 6 bin 439 TL, motosikletin plakasını okunmayacak şekilde kapatmaktan 2 bin 647 TL olmak üzere toplam 9 bin 86 TL para cezası uygulandı