EKONOMİ - 17 Temmuz 2019 Çarşamba 11:14

Samsun, Türkiye’nin sebze ve meyve ambarı

A
A
A
Samsun, Türkiye’nin sebze ve meyve ambarı

Yeşilırmak ve Kızılırmak Nehirlerinin Karadeniz’e döküldüğü tarım şehri Samsun, sebze ve meyve üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyor.

Yeşilırmak ve Kızılırmak Nehirlerinin Karadeniz’e döküldüğü tarım şehri Samsun, sebze ve meyve üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyor.


Bafra ve Çarşamba gibi verimli ovalarına sahip olan Samsun, işlenen tarım alanı bakımından Türkiye’nin 16’ncı sırasında yer alıyor. Samsun’un 972 bin 459 hektar alanlık (ha) yüz ölçümünün yüzde 39’u işlenen tarım alanı olarak dikkat çekiyor. 375 bin 392 hektar alanlık işlenen tarım alanının yüzde 42,8’lik kısmı ekonomik olarak sulanabilirken, 160 bin 672 hektar alanlık ekonomik olarak sulanabilir alanın ise ancak yüzde 29,5’i sulanabiliyor.



Çeltik, soya, fındık, kivi ve tütün üretiminde ilk 5’te


Samsun, çeltik üretiminde 2’inci, soya üretiminde 3’üncü ve tütün üretiminde 5’inci sırada yer alıyor. Ayrıca Samsun kırmızı pancar ve lahana üretiminde Türkiye 1’incisi, biber ve turp üretiminde Türkiye 2’ncisi, patlıcan ve ıspanak üretiminde Türkiye 3’üncüsü ve barbunya üretiminde ise Türkiye 4’üncüsü olarak dikkat çekiyor. Meyve üretiminde de ilk sıralarda yer alan Samsun, fındık üretiminde Türkiye 3’üncüsü, kivi üretiminde Türkiye 5’incisi, armut üretiminde ise Türkiye 6’ncısı konumunda yer alıyor.


Samsun’da yılda 133 bin 221 bin ton çeltik, 7 bin 714 ton soya ve 6 bin 897 ton tütün üretiliyor. Ayrıca 3 bin 300 ton kırmızı pancar, 223 bin 50 ton lahana, 136 bin 786 ton biber, 13 bin 167 ton turp, 28 bin 455 ton patlıcan, 12 bin 632 ton ıspanak ve 6 bin 753 ton barbunya üretiliyor. Samsun’da yılda 66 bin 363 ton fındık, 5 bin 401 ton kivi ve 9 bin 361 ton armut üretiliyor.


TÜİK verilerine göre kırmızı pancarın Türkiye’deki, üretiminin yüzde 40,67’si Samsun’da üretiliyor. Lahananın yüzde 29,15’i ve barbunyanın da yüzde 7,67’si yine Samsun’da üretiliyor. Fındığın ülke genelinde 12,89’u, kivinin de 8,72’si Samsun’da üretiliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Uşak’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerle kutlandı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yurt genelinde olduğu gibi Uşak’ta da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Uşak Belediyesi Yöresel Ürünler Çarşısı önünde toplanan siyasi ve sivil toplum örgütleri, İsmetpaşa Caddesi’nde kortej yürüyüşü yaparak kent merkezindeki 15 Temmuz Şehitler Meydanı’na geldi. Topluluk alana polis aramasının ardından alınırken, güvenlik önlemleri üst seviyede tutuldu. Ellerine Türk bayrağı alan işçiler ve aileleri, çalınan şarkılara eşlik etti. Kutlamalara CHP Uşak Milletvekili Ali Karaoba, Belediye Başkanı Özkan Yalım ve CHP İl Başkanı Sevinç Soner Yazgan da katıldı. Alanda kutlamalar saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Burada konuşma yapan Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, tüm emekçilerin ve çalışanların 1 Mayıs İşçi ve Dayanışma Günü’nü kutlayarak, işçilere gerekli zamlar için uğraşacağını dile getirdi. Öte yandan Başkan Yalım’ın konuşmasının ardından CHP Uşak Milletvekili Ali Karaoba kürsüde tek kişinin konuşmasına tepki göstererek, partililerle alandan ayrılmak istedi. Karaoba, kendisini ikna etmeye çalışan sendika temsilcilerine, “Yalakalığa karşıyım. Bu benim partimin belediye başkanı da olsa karşıyım yalakalığa. Sendikalar konuşacaksa sendikalar konuşacak. Belediye başkanı konuşacaksa milletvekili de konuşacak. Bu herkes için geçerli” dedi. Yaşanan gerginliğin ardından tekrar miting alanına dönerek konuşma yapmak için sahneye çıkan Karaoba, herkesin 1 Mayıs’ını kutlayarak, “Bugün ben konuşmayacaktım burada. Bakın sendikaların bir özelliği vardır. Burada siyasi partiler konuşmaz. Bugün işçilerin günüdür, emekçilerin günüdür. Ancak bir kişi konuşuyorsa herkes konuşmalıdır. Tüm siyasi partilere konuşma hakkı verilmelidir. Herkes işçinin yanında ama çıkıp gerçek duygularını burada mutlaka paylaşmak zorundadırlar. Ben CHP milletvekili olarak, katıksız devrimci bir insan olarak her zaman işçinin yanındayım” diye konuştu. Konuşmaların ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Karaoba, “Burada Tertip Komitesi bir kişiye söz vererek diğerlerine vermemekle, ben bu işi protesto ediyorum. Böyle bir şey yok. Burada sorun bir kişinin konuşması, diğerinin konuşmaması, konuşan kişinin kişiliğiyle benim partiden, başka partiden olmasıyla ilişkili değildir. Buranın en büyük temsiliyeti, CHP’nin temsiliyeti İl Başkanımız Sevinç Yazgan’dadır. Benim il başkanımı eğer orada konuşturtmayacaksa, Uşak’ın tek CHP milletvekilini konuşturtmayacaksa bunu baştan söyleyecek. Bizim kızdığımız şey budur” ifadelerini kullandı. Kutlamalar halay çekilmesiyle son buldu.