EĞİTİM - 14 Şubat 2020 Cuma 12:31

OMÜ’den Brüksel’e çıkarma

A
A
A
OMÜ’den Brüksel’e çıkarma

Ondokuz Mayıs Üniversitesiyle (OMÜ) Rektörü Prof.

Ondokuz Mayıs Üniversitesiyle (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Belçika’nın başkenti Brüksel’de üniversite iş birliği görüşmelerinde bulundu.


Uluslararası İş Birliği Protokolü”ne imza atan Belçika Benelüks Üniversitesi (European University Of Benelux), OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yılmaz’ı ağırladı. Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Benelüks Üniversitesine Dekan Prof. Dr. Metin Yılmaz’ın eşliğinde resmî ziyarette bulunan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Brüksel Havaalanı’nda sıcak bir şekilde karşılandı.


Rektör Bilgiç ve Dekan Yılmaz, ziyaretin ilk etabında, Benelüks Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mohamed El Sayed, Eğitim Direktörü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Essam Serry ve bazı fakülte dekanlarının katılımıyla ilk tanışma toplantısının ardından yüksek lisans tez savunması sonrası kabul törenine iştirak etti.



“Avrupa’da doğru din eğitimi için İlahiyat Fakültesi desteğe hazır”


İş birliği ağını büyütmeye yönelik ziyaretin bir sonraki gününde tertip edilen ve lisansüstü öğrencileri ile akademisyenlerin bulunduğu toplantıda, açılış konuşmasını OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç yaptı. Rektör Bilgiç konuşmasında, eğitim alanındaki iş birlikteliğinin önemi üzerinde durarak, “Avrupa’da yaşayan genelde tüm Müslüman ve özelde ise Türk öğrencilerinin yüksek din öğretimine dair yaşadıkları sorunların giderilmesi noktasında katkı sunmayı arzu ediyoruz. Batıdaki Müslüman karşıtlığı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan radikalizm ve ırkçılığın gençliği tehdit etmesi, gençleri kendi iradeleri dışında terör örgütlerine katılmak durumunda bırakıyor. Yanlış din öğretimi bu aşırılıkları tetikliyor, bizler de bu minvalde böylesine büyük bir sorunun şeffaf, denetlenebilir bir eğitim ile çözülebileceğine ve bu yaklaşımın dünya barışına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Nitekim OMÜ İlahiyat Fakültesi bu konuda katkı sağlayacak altyapıya fazlasıyla sahip, dolayısıyla bunun için desteğe hazır olduğumuzu vurgulamak isterim” dedi.



OMÜ’nün desteği büyük memnuniyet oluşturdu


Benelüks Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mohamed El Sayed ise Avrupa’nın İngiltere, Almanya, Hollanda, Belçika gibi birçok ülkesinde ve bazı Arap ülkelerinde şubelerinin olduğunu belirterek, sadece Avrupa’ da bin 600 Müslüman öğrenciye ilahiyat eğitimi verdiklerine dikkat çekti. Bu noktada OMÜ’nün güçlü bir üniversite olduğunu ziyaretleriyle bizzat müşahede ettiklerini belirten Rektör El Sayed, OMÜ’nün ve İlahiyat Fakültesinin desteklerine ihtiyaç duyduklarını, bu hususta büyük beklentileri olduğuna işaret ederek söz konusu destekten memnuniyet duyacaklarını kaydetti.


Tunus Zeytuni Üniversitesi Rektörü ise bu üçlü anlaşma sayesinde çok büyük iş birlikteliğinin ortaya çıkacağını ve kendilerinin de bu hususta hazır olduklarını söyledi.



Rektör Bilgiç, Türk öğrenci temsilcileriyle görüştü


Toplantı sonrası soru-cevap kısmında lisans ve lisansüstü öğrencilerinin yaşadığı sorunlar dile getirildi ve konuşmacılar yöneltilen soruları cevapladı. Toplantının devamında Hollanda, Almanya ve Belçika’dan gelen Türk öğrenci temsilcilerinin yoğun görüşme talebi üzerine Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve Dekan Prof. Dr. Metin Yılmaz, temsilci Türk öğrenciler ile bir araya geldi. Yapılan bu özel görüşme sonrası, Avrupa genelinde din eğitimine dair yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri konuşuldu. Belçika hükümeti adına toplantıda hazır bulunan görevli de hem toplantı kısmında hem de özel görüşmelerde hükümet olarak beklentilerinden ve radikalizme karşı alınması gereken önlemlerden bahsetti.



Avrupa Parlamentosu ziyaret edildi


Rektör Bilgiç ve Dekan Yılmaz toplantı bitiminde, basın mensuplarının talebi üzerine açıklamalarda bulunurken, Benelüks Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mohamed El Sayed; Rektör Bilgiç ve Prof. Dr. Metin Yılmaz’a plaket takdiminde bulundu. Öte yandan Rektör Bilgiç ve Dekan Yılmaz’ın Brüksel gezisi, akabinde Avrupa Parlamentosu ziyaretiyle devam etti ve ikili burada incelemelerde bulundu. Ziyaretin son ayağı olan veda toplantısında ise kısa ve uzun vadede yapılması gereken iş birliktelikleri ve genel konular ele alındı.


Oldukça verimli geçen bu ziyaretin OMÜ ve ilahiyat fakültesi adına yeni açılımlara vesile olması bekleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan Doğan: “19 Mayıs ruhunu doyasıya yaşadık” Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Milli Mücadele’nin kenti Samsun’umuzda 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızın 105’inci yılını doyasıya yaşadık” dedi. 19 Mayıs kutlamalarını değerlendiren Başkan Doğan, “Güneşin doğduğu şehir Samsun’umuzun dört bir yanını Türk Bayraklarıyla donatarak, tramvaylardan billboardlara her detayda 19 Mayıs ruhunu yansıttık” diye konuştu. ”Samsun kurtuluşa giden yolda önemli bir şehir” diyen Doğan, şöyle devam etti: “19 Mayıs 1919’da ilk adımın atıldığı şehir. Bu nedenle her 19 Mayıs tarihinde gözlerin ilk çevrildiği yerlerden biri aynı zamanda. Bizde bu nedenle bu yılda şehrimizin tüm dinamikleriyle birlikte dolu dolu bir program hazırladık. Çok güzel, coşkulu ve milli duyguları en üst seviyede yaşadığımız bir gün oldu. İlk adımın şehrine yakışır bir 19 Mayıs yaşadık. Güneşin doğduğu şehir, Milli Mücadele’nin kenti Samsun’umuzda; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Bugün benim doğum günüm’ dediği 19 Mayıs’ı hemşehrilerimizle bir arada kutladık. Samsun’da yanmaya başlayan kurtuluş meşalesinin, Anadolu’da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının yıl dönümünü hep birlikte ellerimizde Türk bayraklarımız ile büyük bir coşku ve heyecanla Samsun’umuzun dört bir köşesinde hissettik.” Samsun’u gençlerle daha ileri taşıyacaklarını belirten Doğan, “Bizler; milli ve manevi değerleriyle, içerisinde barındırdığı mozaikleriyle, örnek bir şehir hayata geçirmek, Samsun’umuzu Türkiye Yüzyılı’nın parlayan yıldızı yapmak için yola çıktık. Bunu gençlerimizle, yaşlılarımızla, kadınımızla, erkeğimizle, gönlü Samsun için gönlü Türkiye için atan her bir ferdimizle bir ahenk içerisinde başaracağımızın da bilincindeyiz. Gençlerimiz bizim hem bugünlerimiz hem de kıymetli yarınlarımız. Bugünlerimizi birlikte tasarlayarak daha güzel yarınlar oluşturabiliriz. 19 Mayıs ruhunu şehrimizin dört bir köşesinde doyasıya hissettik, tramvaylarımızı giydirdik, spor etkinlikleri, konserler, sergiler, gösteriler ve birbirinden farklı etkinlikler ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, güneşin doğduğu şehir Samsun’da büyük bir coşku ile kutladık. Bu vesileyle bir kez daha 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyorum” ifadelerini kullandı.
Kocaeli 3. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi gerçekleşti Toplumsal Araştırmalar Merkezi (TAM) tarafından, 17-19 Mayıs 2024 tarihleri arasında Antalya’nın Kaş ilçesinde 3. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi düzenlendi. Kongrenin açılış konuşmaları, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İdil Sayımer, Prof. Dr. Cem Pekman ile Okan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Poyraz Gürson tarafından gerçekleştirildi. Kongrede iki günde yüz yüze ve online oturumlarda 76 bilim insanı tarafından sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında toplam 56 bildiri sunuldu. Kongre’de Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden Doç.Dr. Aysel Çetinkaya, Doç.Dr. Z. Benan Dondurucu, Doç.Dr. Gamze Cılızoğlu ve Arş. Gör. Ahmet Talha Ağca da bildirilerini sundu. Kongreye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Toplumsal Araştırmalar Merkezi Genel Direktörü ve Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da kongreye Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Pakistan ve Kazakistan gibi pek çok ülkeden bilim insanının katıldığını belirtti. Prof. Dr. Yılmaz, kapanış konuşmasında, “Kongremiz kapsamında bu sene, farklı ülkelerden 76 bilim insanı, ekonomi, iletişim, eğitim, felsefe, işletme, psikoloji gibi farklı alanlarda 56 bildiri sundu. Emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür ediyorum. Umuyorum ki bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirmekte olduğumuz kongremiz, ülkemiz için ve yeni yetişmekte olan akademisyenler için bir ekol olur. Toplumsal Araştırmalar Merkezi olarak, Türkçe’nin bilim dili olması ve bilimsel alana katkı sunabilme doğrultusunda arzu ettiğimiz hedeflerimize ulaşırız” ifadelerini kullandı. 19 Mayıs Pazar günü ise Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 105. yılı münasebetiyle usta yönetmen ve Kocaeli Üniversitesi öğretim görevlisi ve yönetmen Hacı Mehmet Duranoğlu’nun katılımıyla Atatürk: Bir Liderin Doğuşu” başlıklı belgesel söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşinin ardından kongre kapanış programı dahilinde Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri tarafından 19 Mayıs Gençlik konseri verildi.