ÇEVRE - 11 Ağustos 2025 Pazartesi 12:47

Başkan Doğan: "Daha hızlı Samsun hedefi ile önemli dokunuşlar yapıyoruz"

A
A
A
Başkan Doğan: "Daha hızlı Samsun hedefi ile önemli dokunuşlar yapıyoruz"

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Recep Tayip Erdoğan Bulvarı ve Kenan Şara Köprülü Kavaşağı’ndaki çalışmaları yerinde inceledi. Daha güçlü ulaşım altyapısı vurgusu yapan Başkan Doğan, kent içi ulaşıma ‘Daha Hızlı Samsun’ hedefi ile önemli dokunuşlar yaptıklarını söyledi.



"Daha Hızlı Samsun" vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Samsun Büyükşehir Belediyesi kent içi ulaşımda önemli düzenlemeleri hayata geçiriyor. Bu kapsamda Recep Tayip Erdoğan Bulvarı ve Kenan Şara Köprülü Kavaşağı’ndaki çalışmalar devam ediyor. Kentin iki önemli ulaşım arterinde devam eden çalışmaları Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan yerinde inceledi, ekiplerden son duruma ilişkin bilgi aldı.



Kenan Şara Köprülü Kavşağı modernize ediliyor


İlk olarak Kenan Şara Köprülü Kavşağı’ndaki çalışmaları inceleyen Başkan Doğan, "Ulaşım altyapımızı güçlendirmek, şehir içi trafik akışını hızlandırmak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çalışmalarımızın sürdüğü önemli güzergahlardan biri Kenan Şara Köprülü Kavşağı. Burada kavşağın deniz bandı yönündeki bağlantı noktasını modernize ediyoruz. Bu çalışma ile Atakum yönünden gelen ve Baruthane, Kalkancı ve Karasamsun gibi yoğun nüfuslu mahallelere giden araçların ulaşımı kolaylaşacak. Yine bu mahallelerden İlkadım yönüne geçişler de daha hızlı ve konforlu hale gelecek. Projede yayalar için de çeşitli düzenlemeler yapılıyor. Özel gereksinimli bireylerimiz ve hemşehrilerimiz için asansör sistemi kuruluyor. Ekiplerimiz yoğun bir şekilde mesaisini sürdürüyor. En kısa sürede çalışmaları tamamlayarak yolu daha modern daha hızlı ve güvenli bir şekilde hizmete sunacağız" dedi.



"Sadece bugüne değil geleceğe de yatırım"


Recep Tayip Erdoğan Bulvarı’ndaki incelemelerinin ardından da değerlendirme yapan Başkan Doğan, "Samsun’un en yoğun kullanılan ana arterlerinden biri olan Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nda önemli bir düzenlemeyi hayata geçiriyoruz. Sadece bugünün ihtiyaçlarına değil gelecekte artması öngörülen trafik yoğunluğuna da çözüm üretecek bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Alaçam Caddesi kesişiminde köprülü kavşak, alt geçit inşası, AFAD Kavşağı’nda ise köprülü kavşak ve üst geçit inşa ediyoruz. Mevcutta 2 gidiş – 2 geliş olan bulvarı da 3 gidiş – 3 geliş olmak üzere toplam 6 şeride çıkarıyoruz. Proje ile trafikte harcanan süre minimuma inecek, kalite ve konfor artacak. 31 Aralık itibariyle çalışmalarımızı tamamlamayı planlıyoruz. Yeni yıla daha hızlı Samsun hedefine biraz daha yaklaşmış gireceğiz. Şimdiden tüm Samsun’umuza ve hemşehrilerimize hayırlı olsun" diye konuştu.



"Mağduriyet yaşanmaması adına önemlerimizi alıyoruz"


Çalışmalar süresince vatandaşlara da gösterilen özveri için teşekkür eden Başkan Doğan, "Şehrin trafik yükünü çeken iki önemli arterde yürütülen çalışmalar sırasında hemşehrilerimize gösterdikleri anlayış için özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bizler de süreçten onların en az etkilenmesi adına gerekli tüm önlemleri aldık; almaya devam ediyoruz. Alternatif güzergahlar oluşturuldu. Okul dönemi başladığında artacak trafik yükünü dikkate alarak gerekli tüm tedbirleri alıyor, çalışmalarımızı hayata geçiriyoruz. Hemşehrilerimizin içi rahat olsun, bu süreci en az trafikle geçirmek adına elimizden geleni yapıyoruz. Projeler tamamlandığında ise şehrimizdeki trafiğin nefes aldığına birlikte tanıklık edip daha keyifli bir seyir keyfini birlikte yaşayacağız. Hemşehrilerime bir kez daha bu süreçteki anlayışları için teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.



Başkan Doğan: "Daha hızlı Samsun hedefi ile önemli dokunuşlar yapıyoruz"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Dünden Kalanlar Konseri izleyenleri coşturdu Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Körfez Gönül Dostları Derneği Korosunun Reha Yurdakul Salonunda düzenlediği "Dünden Kalanlar Konseri" ilgi gürdü. Şefliğini Tuğrul Atatüre’nin yaptığı konseri izleyen yaklaşık 250 müziksever şarkılara eşlik etti. Reha Yurdakul Salonundaki konserin ilk bölümünde Muhayyerkurdi eserler seslendirilirken, ikinci bölümde de Osman Nihat Akın Besteleri ile Hicaz Makamı eserlere yer verildi. Konseri İlçe Milli Eğitim Müdürü Bora Zihni ile İYİ Parti önceki ilçe Başkanı Erdoğan Kahya ve yönetim Turgay Yıldız ve yaklaşık 250 müziksever izledi. İzleyiciler, konserin sonunda Şef Tuğrul Atatüre ile koro üyelerine teşekkür etti. Konseri beğendiğini kaydeden emekli müzik öğretmeni Cahit Baylav, "Bu akşam güzel bir konser izliyoruz. Bu tip konserlerin daha çok yapılmasını istiyoruz. Körfez Gönül Dostları topluluğu gerçekten güzel bir konser hazırlamış., Genellikle popüler eserler var. Çokta başarılı. Çok memnununum burada olduğuma. Çok teşekkür ederim" dedi. Ali Gültekin de, "Konseri izledik. Çok çok güzeldi. Ben çok keyif aldım. Hele saz heyeti, hocamız süper idi. Seyircilerde çok keyif aldı. Hepimiz söyledik. Çok keyif aldık" diye konuştu. Emekli öğretmen Eser Baylav ise, "Konser çok güzeldi. Gerçekten çok güzel hazırlanmışlar. Profesyoneller gibi buldum. Çok beğendin ben. Özenle seçilmiş parçalar. Sazlar solistler gerçekten çok güzeldi. Böyle bir programın, böyle çalışmaların Burhaniye’de olması takdire değer ve çok kıymetli" dedi.
Kütahya Kütahyalı Abdullah Dede’den çevreye örnek temizlik dersi Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde yaşayan 83 yaşındaki Abdullah Kulluk, ilerleyen yaşına rağmen sokakların temiz kalması için gösterdiği çabayla takdir topluyor. Durak Mahallesi İkbal Sokak üzerinde oturan Kulluk, adeta mahallesinin gönüllü temizlik işçisi oldu. Durak Mahallesi’nin sakinlerinden olan Abdullah Kulluk, yaşlılığına aldırmadan her sabah sokağa çıkarak çevresindeki temizliği bizzat üstleniyor. Kulluk’un günlük rutinleri arasında, özellikle sonbahar mevsiminde İkbal Sokak’a dökülen yapraklar ve çevreye atılan çöpleri toplamak bulunuyor. Mahalle sakinleri, 83 yaşındaki Abdullah Dede’nin bu özverili davranışını hayranlıkla izliyor. Elinde süpürgesi ve faraşıyla sokakları pırıl pırıl yapan Abdullah Kulluk, gençlere de çevre temizliği konusunda önemli bir ders veriyor. Temizliğin önemine dikkat çeken esnaflıktan emekli Abdullah Kulluk, "Bu yaşımda bile elimden geldiğince sokağımı temiz tutmaya çalışıyorum. Temizlik, Uzunçarşı’da esnaflıktan gelen bir alışkanlığım. Temiz çevre, sağlıklı yaşam demektir. Herkes kendi kapısının önünü temiz tutsa, tüm mahalle tertemiz olur" sözleriyle çevre bilincine vurgu yaptı. Komşulardan inşaat çalışanı İsmail Karaduman, " Yan tarafta inşaatta çalışıyoruz. Hacı amcayı da burada temizlik yaparken görüyoruz. Güzel bir hareket inşallah herkese örnek olur ve vatandaşlar da duyarlı olur bu konuda" dedi.
Kütahya Evliya Çelebi’nin kimliği ve göreviyle ilgili tarihi keşif Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Domaniç Hayme Ana Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Salih Aytemur, 2002 yılından bu yana sürdürdüğü "Geçmişten Günümüze Seyitömer ve Seyitömer Hazretleri" başlıklı tarihi araştırmaları kapsamında, dünyaca ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Uyvar’daki kimliği ve devlet görevine ilişkin daha önce tespit edilmemiş önemli bilgilere ulaştı. Dr. Aytemur, Osmanlı arşiv vesikalarına dayanan bu yeni keşifleri, III. Uluslararası Eskişehir Kongresinde bildiri olarak sundu. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde düzenlenen kongrede konuşan Aytemur, elde edilen belgelerin Evliya Çelebi araştırmalarına yeni bir boyut kazandıracağını ifade etti. Aytemur, Evliya Çelebi’nin sanılanın aksine yalnızca bir gezgin olmadığını, devlet tarafından görevlendirilen bir bürokrat olduğunu vurgulayarak, "Ulaştığım tarihi vesikalar ilk kez gün yüzüne çıkan bilgilerdir. Evliya Çelebi, seyahatlerini sadece gezmek ve yazmak için değil, üstlendiği devlet görevleri kapsamında gerçekleştirmiştir. Hesap uzmanı olmasının yanı sıra savaşçı ve cengâver bir kişiliğe sahiptir" dedi. Araştırmalar sonucunda, Evliya Çelebi’nin asıl adının Mehmed olduğu, seyahatnamesinde kullandığı "Evliya Çelebi" isminin ise müstear olduğu belirtildi. Dr. Aytemur, Uyvar’da bulunduğu döneme ait Osmanlı arşiv belgelerinde Evliya Çelebi’nin adının "Uyvar Defterdarı Şeyhi Mehmed" olarak geçtiğini tespit ettiğini açıkladı. Ayrıca Uyvar sonrası İstanbul’a döndüğünde Hazine-i Birun Defterdarı olarak, yani devlet hazinesinden sorumlu üst düzey bir bürokrat olarak görev yaptığının da belgelerle ortaya konulduğunu söyledi. Belgelerde Evliya Çelebi ile Şeyhi Mehmed’in dönem ve bazı kişisel özelliklerinin örtüştüğünü kaydeden Aytemur, Uyvar’da savaş sırasında gösterdiği yararlılıklar nedeniyle Serdar Ali Paşa tarafından kendisine ve maiyetindekilere Kütahya’da bazı zeametler verildiğini de belirtti. Dr. Aytemur, bu çalışmanın Evliya Çelebi’nin kimliği ve devlet görevine dair yeni tartışmaların önünü açacağını ve tarih araştırmalarına yeni bir çalışma alanı kazandıracağını ifade etti. Aytemur, söz konusu araştırmasının ayrıntılarının makale olarak yayımlanacağını da sözlerine ekledi.