ÇEVRE - 11 Mayıs 2024 Cumartesi 10:24

Bu bitki ve hayvanlara dokunanların ocağı sönüyor

A
A
A
Bu bitki ve hayvanlara dokunanların ocağı sönüyor

Samsun’da yetişen salep, göl soğanı, kum zambağı gibi bitkiler ile il genelinde görülen Anadolu dağ turnası, su samuru, porsuk gibi hayvanlara zarar vermenin cezası 387 bin TL’den başlıyor.


Türkiye’de nesli tehdit ve tehlikede olanlar ile nadir bitki ve hayvan türlerinin korunması esas alınıyor. Bu kapsamda Samsun’da nesli tehlike altında olan ya da nadir olan salep, göl soğanı, kum zambağı, Samsun lohusaotu (Aristolochia Samsunensis), telli turna, su samuru, şah kartal, Anadolu dağ turnası, porsuk ve alacasansar gibi birçok bitki ve hayvan bulunuyor. Biyolojik çeşitliliğin sürmesi için korunan bu bitki ve hayvanlara zarar veren kişilere ise Çevre Kanunu maddeleri gereğince 387 bin 141 TL idari para cezası kesiliyor. Ceza miktarı biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere, özel ve korunan çevreleri koruma ve kullanma esaslarına aykırı davrananlar için 1 milyon 936 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.



Samsun’da 147 endemik bitki ve 7 hayvan bulunuyor


Ayrıca “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter Projesi” kapsamında Samsun’da 147 damarlı bitki, 1 memeli hayvan ve 6 balık türü olmak üzere toplamda 154 endemik tür bulunuyor. Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter Projesi kapsamında Samsun il sınırlarında bin 784 damarlı bitki (147 tanesi endemik), 51 memeli hayvan (1 tanesi endemik), 365 kuş türü, 29 balık türü (6 tanesi endemik), 12 sürüngen, 9 iki yaşamlı, 376 tohumsuz bitki ve 382 omurgasız hayvan türü tespit edildi. Ayrıca Hacıosman Ormanı gibi endemik türlülerin sıklıkla yaşadığı birçok yer de Bölge Müdürlüğü tarafından ‘korunan alan’ olarak muhafaza ediliyor ve sadece bilim adamlarının girişine izin veriliyor.



15 tabiat alanı koruma altında


İl genelinde 15 adet korunan alan bulunuyor. Hacıosman Ormanı, Çalkaya Takım Şelaleleri, Amazon Tabiat Parkı, Bayraktepe Tabiat Parkı, Sarıgazel Tabiat Parkı, Şahinkaya Kanyonu, Vezirsuyu Tabiat Parkı, Kızılırmak Sulak Alanı, Ladik Gölü Sulak Alanı, Yeşilırmak Sulak Alanı, Bafra Kızılırmak Deltası Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Terme Gölardı Simenlik Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Gelemen Sülün Üretme Merkezi ve Terme Sülün Üretme Merkezi ve Kunduz Geyik Üretme Merkezi olmak üzere il sınırları içerisinde 68 bin 816,53 hektar alan korunuyor.




Bu bitki ve hayvanlara dokunanların ocağı sönüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Motosikletle otele dönen turistlere arkadan gelen motosiklet böyle çarptı: 3 yaralı Antalya’nın Manavgat ilçesinde kiraladıkları motosiklet ile kaldıkları otele dönmekte olan Alman turistler, arkalarından gelen motosikletin çarpması sonucu yaralandı. Güvenlik kamerasına yansıyan kazada arkadan gelerek turistlerin bulunduğu motosiklete çarpan motosikletin sürücüsü de ağır yaralandı. Kaza, Sorgun Boğaz mevkiinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre Sorgun bölgesinde bir otelde tatil yapmakta olan Alman turistler Marlon Sky Wedder (20) ve Florıan Hılverz (18) kiraladıkları motosiklet ile Manavgat’a gezmeye gitti. Akşam otelin kapısına gelerek, otele dönmek için bekledikleri sırada Marlon Sky Wedder’in kullandığı 07 BFC 775 plakalı motosiklete, aynı istikamette seyir halindeki Ahmet Nalbant’ın (22) kullandığı 07 BAN 641 plakalı motosiklet arkadan çarptı. Güvenlik kameralarına saniye saniyesine yansıyan ve ortalığın savaş alanına döndüğü kazada motosiklet sürücüsü Marlon Sky Wedder (20) ile aynı motosiklette yolcu olarak bulunan Florıan Hılverz (18) ve diğer motosiklet sürücüsü Ahmet Nalbant yaralandı. Yaralılar 112 sağlık ekiplerinin olay yerindeki müdahalesinin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırılırken 22 yaşındaki Ahmet Nalbant’ın hayati tehlikesinin olduğu bildirildi. Kazanın olduğu esnada her iki motosikletin de karşı yönden gelmekte olan otomobilin altında kalmaktan son anda kurtuldukları görüldü. Yetersiz ehliyet, gizli plakadan ceza Arkadan çarpan motosiklet sürücüsüne Manavgat İlçe Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri tarafından yetersiz ehliyetten 6 bin 439 TL, motosikletin plakasını okunmayacak şekilde kapatmaktan 2 bin 647 TL olmak üzere toplam 9 bin 86 TL para cezası uygulandı