EKONOMİ - 01 Mayıs 2024 Çarşamba 10:36

Samsun kenevir, lahana ve karnabahar üretiminde ilk sırada

A
A
A
Samsun kenevir, lahana ve karnabahar üretiminde ilk sırada

Türkiye’nin gıda ambarı olarak nitelendiren Samsun, kenevir, lahana ve karnabahar üretiminde Türkiye’de 1. sırada yer alıyor. Samsun ayrıca birçok tarımsal üretimde de Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyor.


Yeşilırmak ile Kızılırmak’ın birleştiği, Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü gibi önemli ovalara sahip Samsun topraklarında yetiştirilen sebze, meyve ve tarla bitkileri Türkiye’nin üretim kapasitesinin büyük bir kısmını oluşturuyor. Samsun’un yüzölçümünün yüzde 40’ı ise işlenen tarım alanı olarak dikkat çekiyor.



Tarla bitkilerinde Samsun ilk sıralarda


Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Samsun, tarla bitkileri üretiminde ilk sıralarda yer alıyor. Buna göre Samsun yılda 254 ton kenevir lifi üretimi ile Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Çeltik üretiminde 157 bin ton üretimle 2’nci, 61 bin ton kenevir tohumu üretimi ile 3’üncü, 3 bin 653 ton soya fasulyesi ile 6 bin 507 ton tütün üretimi ile 5’inci sırada ve 61 bin 743 ton yağlık ayçiçeği tohumu üretimi ile 9’uncu sırada bulunuyor. Samsun ayrıca buğday, şeker pancarı ve kuru fasulye üretiminde de Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyor.



Lahana ve karnabahar üretiminde Türkiye’de ilk sırada Samsun var


Samsun, Lahana ve karnabahar üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Samsun’da yılda 416 bin ton lahana, 70 bin ton karnabahar üretiliyor. Ayrıca Samsun yılda 15 bin ton brokoli üretimi ile 2’nci sırada yer alıyor. Yılda 19 bin ton pırasa ile 6,5 bin ton turp ve 6,6 bin ton barbunya üretimi ile de 3’üncü sırada yer alıyor. Samsun ayrıca bal kabağı, kırmızı pancar, biber ve taze fasulye üretiminde Türkiye’de ilk 10’da yer alıyor.



Fındık, kızılcık, kivi ve muşmula üretiminde Samsun öncü


Meyve üretiminde de Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Samsun’da yılda 112 bin ton fındık üretimi ile Ordu’nun ardından 2’nci sırada yer alıyor. Bin 125 ton kızılcık üretimi ile Türkiye’de 2’nci sırada yer alan Samsun ayrıca 11 bin ton kivi ile 400 ton muşmula üretimi ile de 4’üncü sırada yer alıyor. Yılda bin 987 dut üretimi ile Samsun 8’inci sırada yer alıyor.



Samsun kenevir, lahana ve karnabahar üretiminde ilk sırada

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul UEFA ve Ulusal Kulüp Lisansı alan kulüpler belli oldu TFF Kulüp Lisans Kurulu, 2024-2025 sezonu için UEFA ve Ulusal Kulüp Lisansı almaya hak kazanan kulüpleri belirledi. Buna göre, 14 Kulüp UEFA Lisansı, 4 Kulüp ise Ulusal Lisans almaya hak kazandı. TFF’den konuyla ilgili yapılan açıklamada, "TFF Kulüp Lisans Kurulu bugün yaptığı toplantıda lisans adayı kulüplerin sunduğu dosyaları; Kulüp Lisans ve Finansal Sürdürülebilirlik Talimatı’nda ve UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi Kulüp Lisans Talimatı’nda aranan Hukuki, Sportif, Altyapı, Personel-İdari, Futbol Sosyal Sorumluluk ve Mali kriterler yönünden inceledi ve 2024-2025 sezonu için UEFA ve Ulusal Kulüp Lisansı almaya hak kazanan kulüpleri belirledi. Yapılan incelemeler sonucunda UEFA Lisansı almaya hak kazanan kulüpler; Trendyol Süper Lig’den Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor, Beşiktaş, Çaykur Rizespor, Rams Başakşehir, Kasımpaşa, Corendon Alanyaspor, Samsunspor ve İstanbulspor ile Trendyol 1. Lig’den Göztepe ve Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi’nden Beşiktaş Kadın Futbol Takımı, Fenerbahçe Kadın Futbol Takımı, Galatasaray Kadın Futbol Takımı kulüpleridir. Yapılan incelemeler sonucunda Ulusal Lisansı almaya hak kazanan kulüpler ise Trendyol 1. Lig’den, Bodrumspor FK, Manisa Futbol Kulübü, Adanaspor ve Bandırma Spor kulüpleridir. Buna göre 14 Kulüp UEFA Lisansı, 4 Kulüp ise Ulusal Lisans almaya hak kazandı. Kurul, kalan 58 kulübe ise kriter eksiklerini tamamlamaları için ilgili maddelere göre 30 ve/veya 60 gün ek süre tanıdı" ifadelerine yer verildi.