GÜNDEM - 10 Mayıs 2024 Cuma 12:06

Samsun’da bin 155 kişi yatılı, 9 bin 643 kişi de evde bakım hizmeti alıyor

A
A
A
Samsun’da bin 155 kişi yatılı, 9 bin 643 kişi de evde bakım hizmeti alıyor

Samsun Vali Vekili Fatih Cıdıroğlu, il genelinde bin 155 engellinin yatılı kuruluşlardan hizmet aldığını, 9 bin 643 engellinin de evde bakım hizmetinden yararlandığını söyledi.



10-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinlikleri ‘farkındalık yürüyüşü’ ile başladı. Tütün İskelesi’nde başlayan yürüyüş, Atatürk Anıtı’na kadar devam etti. Anıttaki tören, çelenklerin sunumundan sonra saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.


“Bin 155 kişi yatılı, 9 bin 643 kişi de evde bakım hizmeti alıyor”


Samsun’da birçok engellinin kurumlardan ve ekiplerden hizmet adlığını ifade eden Samsun Vali Vekili Fatih Cıdıroğlu, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, engellilerin toplumsal yaşamın tüm alanlarına onurlu bir birey olarak katılımlarının sağlanması vizyonu ile öne çıkmaktadır. Bakanlığımızın sosyal devlet olarak yaptığı hizmetler tüm kamuoyunun malumudur. Bu hizmetler engelli ve yakınları olmak üzere tüm tarafları olumlu yönde etkilemiştir. Samsun genelinde bin 155 engellinin yatılı kuruluşlarımızdan hizmet aldığı, engellilerimizin toplumla bağını koparmadan sosyal etkinliklere katılımını destekleyerek bakım hizmetlerinden faydalandığı, ayrıca 9 bin 643 engelli kardeşimizin de evde bakım hizmetlerinden yararlanıldığı, 11 bin 820 engellinin de engelli kimlik kart sistemine entegre edildiği bilinmektedir. Bunlar gibi birçok ekonomik, sosyal ve kültürel hizmetler ile engelliler ve engelli yakınlarımız desteklenmektedir, desteklenmeye de devam edecektir. Tüm bu çalışmaların amacı, engelli kardeşlerimizin sorunlarını en aza indirmektir. Engelli bireylerin önündeki engelleri kaldırarak erişilebilir olması önceliklerimiz arasında yer alıyor. İl genelinde şimdiye kadar toplam erişilebilirlik izleme sayısı bin 942 olup, Samsun’da erişilebilirlik belgesi alan kuruluş sayısı da 25 oldu. Bu istatistiğin daha iyi olması için çalışmalar devam ediyor. Engellilik Haftası bir farkındalık çağrısıdır. Unutmayınız ki ihtiyaç duyduğunuz her an yanınızdayız” dedi.


Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şube Başkanı Fahrettin Öztürk de engellilerin için yapılan her türlü hizmet için yetkililere teşekkür ederken, devam eden sıkıntıların da bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade etti.


Engelliler Haftası etkinlikleri, hafta boyuncu çeşitli programlar ile devam edecek.


(ED

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.
Ankara Türk Mutfağı Haftası’nda Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirası, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. Türk mutfağının kendine özgü niteliklerine dikkat çekilecek etkinliklerde, Türk mutfağı ve kültürü hakkında bilgi verilecek. Türk Mutfağı Haftası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı” temasıyla program ve sergi düzenlenecek. Etkinlikte Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve atıksız kültürel mirasını vurgulayan ve Türk mutfağının zenginliğini aktaran bir video gösterilecek. 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin iklim yelpazesinin ve coğrafi çeşitliliğinin Türk mutfağının zenginliğine katkıları ile Türk misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulanacak. Türk mutfağında sadece yemeklerin değil aynı zamanda kültürün, geleneğin ve duygudaşlığın da paylaşıldığı yerli ve yabancı konukların dikkatine sunulacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinin zengin mutfak kültürü ve özgün nitelikleri konuklarla paylaşılacak. Etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda hazırlanan sergi ve dijital deneyim alanlarında Türkiye’nin Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar farklı coğrafi bölgelerinin sahip olduğu doğal ve kültürel miras ile tarımsal çeşitlilik beş duyuya hitap edecek şekilde sunulacak. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerinin mutfak zenginliği ve sofra kültürleri hakkında bilgi verilecek, çeşitli bölgelere ait mutfak araç gereçleri, el emeği dokuma işleri ve sofra sunumları görülebilecek. Ait oldukları yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer oluşturan coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak. Kurulacak dijital ekranlarda Türk mutfağının hikâyesi, tarihi gelişimi ve bölgelerin kendine has dokuları izlenebilecek. 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek sergide Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliği, hazırlanma ve tüketme aşamalarındaki birlikte üretme kültürü, toplumsal dayanışma, kaynaşma ve paylaşma dinamikleri öne çıkarılacak.