EKONOMİ - 23 Kasım 2021 Salı 16:06

Samsun’da ekmeğe çifte zam: İstanbul’un ardından en pahalı il

A
A
A
Samsun’da ekmeğe çifte zam: İstanbul’un ardından en pahalı il

Samsun’da ekmeğe gramaj zammı yapıldı.

Samsun’da ekmeğe gramaj zammı yapıldı. 230 gramdan 200 grama düşürülen ekmeğin fiyatı 2 TL’de kaldı. Ayrıca ekmek fiyat tarifesinin yılbaşında görüşülerek o günkü un fiyatından tekrar belirlenmesine karar verildi. Samsun’un ekmek fiyatında Türkiye’de İstanbul’un ardından en pahalı illerden biri olduğu açıklandı.


Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Yönetim Kurulu ekmek fiyat tarifesini belirlemek için toplantı. Yönetim kurulu üyeleri ve fırıncılar daha önceden görüşülen ve talep ettikleri fiyatı tartıştı. Fırıncılar talep ettikleri fiyatın ardından da una büyük bir zam geldiğini ifade ederek, ekmeğin alınan karardan daha da pahalı olmasını talep etti.


SESOB Başkanı Eyüp Güler, fiyat tarifesi belirlemek için kurul kurulması, kuruldan çıkacak kararın da bakanlık ve federasyon tarafından onaylanması gerektiğini, bunun da uzun bir süre aldığını dile getirdi. Samsun’da yılbaşında tekrar fiyat tarifesi belirlemek için toplanma kararı alan yönetim, ekmeği 30 gram düşürdü ancak fiyatını değiştirmedi. Yönetim, 230 gram olan ekmeği 200 grama indirdi, fiyatın ise 2 TL olarak kalmasına karar verdi.



“Her gün kurul kurup döviz ve altın gibi ekmek fiyatı verme mecburiyetinde kalacağız”


Ekmek fiyatlarının da döviz ve altın kuru gibi günlük belirlenebileceğine dikkat çeken Eyüb Güler, “Burada toplanmamızın amacı, ekmek fiyatına yetişemiyoruz. Ekmek fiyatına değil, ekmek zammı değil, un fiyatlarına yetişemiyoruz. Şu anda unun çuvalı 300 TL. Yarın kaç TL olacağı belli değil. Ben fırıncıların yanında olmak mecburiyetindeyim. Un fiyatları her gün artıyor. Her gün bir kurul kurup, nasıl dolar kuru altın kuru artıyorsa biz de ona göre fiyat verme mecburiyetinde kalacağız gibi görünüyor. Bu işi körükleyen taraf biz değiliz. ‘Bir ekmeğimiz var onunla mı oynuyorsunuz’ gibi algı var. Ne yapalım ekmeği bedava verecek halimiz yok. Son zammımızda 140 TL olan un fiyatı 300 TL’ye çıktı. Bu bizim fırıncı esnafının günahı değil. Biz de zam almak istiyoruz. Un fiyatı ve diğer maliyetler artıyor. Bu maliyetler arttıkça biz ekmeğe zam yapmak mecburiyetindeyiz. Bizi bu zamma mecbur kılan un fiyatlarının artışıdır. Un fiyatı düşerse biz de ekmeğin fiyatını düşürürüz. Un fiyatı artınca da kimse bize kızmasın, ekmeğin fiyatı ile oynamak mecburiyetindeyiz” dedi.



“Şu anda Türkiye’de kilosu 10 TL üzerinde ekmek satan yok(İstanbul hariç)”


Alınan zamla birlikte ekmeğin kilo fiyatının 10 TL’ye çıktığını ve İstanbul’un ardından en pahalı illerden biri olduklarına da değinen Güler, “230 gram 2 TL olan ekmeğin 30 gram düşürülerek, 200 gramı 2 TL satılsın teklifi geldi. Biz bunu 20 gün önce almıştık. Bu zammın da yeterli olmayacağı kaygısındayız. Bugün 3 TL olarak da karar olsak yarın ne olacağı belli değil. Türkiye’nin durumu da ortada. Yılbaşına 1 ay kaldı. 200 gram 2 TL olsun diyoruz. Yılbaşında tekrar toplanalım, yeniden karar alalım. O zaman un fiyatları da belli olur. Bu artık bizim ya da fırıncıların derdi değil. Bu artık devletin bir derdi. Yılbaşında tekrar fiyat belirleyelim. Şu dakikadan sonra ekmeğin fiyatı Samsun’da 200 gram ekmeğin 2 TL olması kararını huzurunuzda imzalıyorum. Şu anda Türkiye’de kilosu 10 TL üzerinde ekmek satan yok(İstanbul hariç). Bu 10 TL ile 1 sene idare edelim demiyoruz. 1 ay sonra tekrar bir araya gelip, 2,5 ya da 3 TL’yse ona göre fiyat belirleyelim” diye konuştu.


Toplantıda konuşan Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit ise artan un maliyetleri nedeniyle bakkal ve marketlere verilen iskontoda azaltmaya gideceklerini, un fiyatları artarsa da bakkallara ekmek vermekte zorlanacaklarını dile getirdi.



Vatandaş ekmek zammına tepkili


Ekmeğe yapılan zamma tepki gösteren vatandaşlar ise şunları söylediler:


“Her şeye zam geliyor. Un fiyatlarını ve doları bahane ediyorlar. Bu yüzden her şeye zam geliyor. Vatandaş olarak ekmeğin 1,5 ya da 2 TL olması gerekiyor. Az da zam yapsan çok da zam yapsan bazı insanlar doymuyor. Vatandaş zaten ekmek ile karnını doyuruyor. Ekmeğe de zam gelince millet ne yapacak. Allah sonumuzu hayır etsin.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Ümit Uysal: "Dünyanın 30 önemli şehrinde Türk mutfağı lokantaları istiyoruz" Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kayserililer Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği "Mantı Günü" etkinliğinde Türk mutfağının zenginliğine dikkat çekti ve dünyanın 30 önemli şehrinde Türk mutfağı lokantaları açılması çağrısında bulundu. Başkan Uysal, Kayserililer Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Muratpaşa Belediyesi etkinlik çadırında düzenlediği ‘Mantı Günü’ne katıldı. Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün de katıldığı etkinlikte, iki başkan katılımcılara birlikte mantı ikram etti. Etkinlikte Türk mutfağının çeşitliliğine ve kültürel zenginliğine dikkat çeken Başkan Uysal, konuşmasında gastronominin uluslararası tanıtım açısından taşıdığı öneme vurgu yaptı. Uysal, Türkiye’nin farklı coğrafyalarından mutfak kültürlerinin bir araya getirdiği bu zenginliğin dünyaya daha güçlü anlatılması gerektiğini belirtti. "Bu bir memleket meselesidir" Başkan Uysal, dünyanın 30 önemli şehrinde Türk mutfağı lokantaları açılması gerektiğini belirterek yetkililere çağrıda bulunurken şu ifadeleri kullandı: "Türk mutfağı, dünyanın en renkli mutfaklarından biri, belki de en renklisi. Ancak kimse dünyadaki en iyi ilk 10 mutfak arasında Türk mutfağını saymıyor. Neden? Çünkü biz kendi değerimizi yeterince anlatmıyoruz. Kıymetini bilip anlatmazsanız hiçbir şey kıymetli olmaz. Dünyanın 30 önemli şehrinde Türk mutfağı lokantaları istiyoruz. Antalya köfte-piyazı da olsun, Kayseri mantısı da, Gaziantep’in Alinazik’i de, Diyarbakır burma kadayıfı da… Bu bir memleket meselesidir."
Afyon Dinar’a yapılacak kaçış rampası projesiyle ilgili yeni gelişme Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde önemli bir trafik sorununu çözüme kavuşturacak olan kaçış rampası projesinde önemli bir aşamaya geçildi. Dinar ilçesi Suçıkan mevkiinde yapılması planlanan kaçış rampası projesi çerçevesinde yürütülen çalışmalar aralıksız devam ediyor. Projeye ilişkin teknik ve idari sürecin ele alındığı kritik bir görüşme, bugün doğrudan rampanın yapılmasının planlandığı alanda gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen görüşmeye Dinar Belediye Başkanı Veysel Topçu’da katılarak çalışmaları yerinde takip etti. Görüşmede, kaçış rampasının uygulama süreci, teknik detayları ve kurumlar arası koordinasyon konuları kapsamlı şekilde değerlendirildi. Sahada yapılan görüşmeye ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Macit, Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü Etüt Proje Başmühendisi Ayhan Bacak, arkeolog Muhammed Sevim, Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü Kontrol Mühendisi Barış Tezcanlı, Afyonkarahisar Müze Müdürü Mehmet Garipcin ve Dinar Belediyesi Meclis Üyesi Metehan Aydın katıldı. Özellikle ağır tonajlı araçların inişlerde oluşturabileceği riskleri en aza indirmek ve trafik güvenliğini artırmak açısından büyük önem taşıyan kaçış rampası projesinin bir an önce hayata geçirilmesi için ilgili tüm kurumlarla iş birliği içerisinde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüldüğü belirtildi.
Adıyaman Adıyamanlı Hanım Orman, 105 yaşında AK Parti’ye üye oldu Adıyaman’da, 105 yaşındaki Hanım Orman, AK Parti’ye üye oldu. Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Güzelçay köyünde yaşayan ve 105 yaşında olduğu belirtilen Hanım Orman, AK Parti’ye üye olarak Türkiye’nin en yaşlı AK Parti üyesi oldu. Asırlık ömrüyle hem Osmanlı Devleti’ne hem de Türkiye Cumhuriyeti’ne tanıklık eden Hanım Orman’ın bu anlamlı üyeliği, ilçede ve çevre köylerde büyük ilgi ve takdirle karşılandı. Hayatı boyunca birçok döneme ve zorlu sürece şahitlik ettiğini dile getiren Hanım Orman, AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a duyduğu sevgi ve güveni ifade etti. Kahta Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç ve AK Parti Kahta İlçe Başkanı Gafar Çelebi, 105 yaşındaki Hanım Orman’ı evinde ziyaret etti. Belediye Başkanı Hallaç ve AK Parti İlçe Başkanı Çelebi, Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını getirdiklerini dile getirerek Hanım Orman’ın ellerinden öptü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin son yıllarda önemli bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğini belirten Orman, özellikle ekonomi, sağlık ve sosyal hizmetler alanında yapılan yatırımların vatandaşların hayatını kolaylaştırdığını söyledi. Orman, geçmiş dönemlerle kıyaslandığında bugün sunulan hizmetlerin çok daha güçlü ve yaygın olduğunu vurguladı. AK Parti Kahta İlçe Başkanlığı tarafından sürdürülen üye kayıt çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen ziyarette, Hanım Orman’ın hayır duası alınarak üyeliği gerçekleştirildi. Hanım Orman, AK Parti’nin en yaşlı üyesi olarak kayıtlara geçti.