ÇEVRE - 21 Ağustos 2025 Perşembe 13:37

Samsun’da hafriyat atıkları artık geleceğe kazandırılacak

A
A
A
Samsun’da hafriyat atıkları artık geleceğe kazandırılacak

Samsun Büyükşehir Belediyesi ile iştiraki SAMKENT ve Samsun Harita Kadastro Mühendisleri Odası arasında Hafriyat Yönetimi İş Birliği Protokolü imzalandı. İmza töreninde konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "Kapsamı ve uygulanma biçimiyle Türkiye’de örnek gösterilebilecek bir modelle hafriyat atıklarının doğayı kirletmesini önlüyor, geleceğe kazandırıyoruz" dedi.


Samsun Büyükşehir Belediyesi, kaçak dökülen hafriyat ve inşaat atıklarının çevreye verdiği zararı önlemek amacıyla Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’ni (HYBS) şeffaf, dijital ve tüm paydaşların erişimine açık hale getirdi. SAMKENT tarafından yürütülen süreçte daha önce yalnızca belediyelerin erişebildiği HYBS, dijital dönüşümle birlikte artık müteahhitler ve hafriyat firmalarının da kullanımına açıldı. Çalışmayla kazı faaliyeti öncesinde zorunlu olan Atık Taşıma ve Kabul Belgesi tamamen dijital ortamda alınabiliyor. Bu sayede müteahhitler, hafriyat firmaları ve belediyeler arasında zaman kaybı ortadan kalkarken araç ve döküm kayıtları anlık olarak izlenebiliyor. Uygulamanın pozitif katkıları rakamlara da yansıdı. 2024 yılı 15 Haziran-15 Ağustos döneminde hafriyat sahalarına bin 790 araç ile 51 bin 800 ton hafriyat dökülürken, 2025’in aynı döneminde bu rakam 11 bin 479 araç ve 329 bin 847 tona ulaştı. Böylece kontrollü dökümlerde bir yılda yüzde 636 artış sağlandı.



Toprağa, yeşile ve geleceğe yatırım


Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ile yapılan protokol ile hafriyat miktarları kazı öncesinde bilimsel yöntemlerle belirlenecek. Bu uygulama, beyana dayalı hatalı miktar bildiriminin önüne geçerek kaçak döküm kaynaklı çevre kirliliğini minimuma indirecek. Yeni sistem sayesinde taşıma mesafelerinin kısalmasıyla nakliye kaynaklı karbon salımında önemli oranda azalma da hedefleniyor. Vatandaşlar, hafriyatla ilgili şikâyet ve ihbarlarını 7/24 Alo 153 Çözüm Merkezi üzerinden iletebilecek.


Yapılan çalışma ile Samsun genelinde tahrip edilmiş tarım arazileri ve eski maden ocakları planlı şekilde doldurularak yeniden tarım ve orman alanlarına dönüştürülmesi planlanıyor. Ayrıca kurulacak geri kazanım tesisleri ile inşaat ve yıkıntı atıklarının ekonomiye ve çevreye yeniden kazandırılması da projenin artıları arasında yer alıyor.



"Çevreyi koruyacak güçlü bir adım"


"Çevremizi koruyacak güçlü adımlar atmayı sürdürüyoruz" diyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "Sürdürülebilir çevre politikalarımız doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çevre kirliliğini önlemek ve daha yaşanabilir bir şehir oluşturmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmaların önemli adımlarından birini de Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’nin daha etkin kullanılması oluşturuyor. Kapsamı ve uygulanma biçimiyle Türkiye’de örnek gösterilebilecek bir modelle hafriyat atıklarının doğayı kirletmesini önlüyor, geleceğe kazandırıyoruz. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası ile bugün imzaladığımız protokol de bu çalışmada önemli bir kilometre taşı" ifadelerini kullandı.


Gerçekleşen imza törenine ayrıca, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı İbrahim Özdemir, Samsun Büyükşehir Belediyesi iştiraki SAMKENT Genel Müdürü Cevdet Deniz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Eken ve ilgililer katıldı.



Samsun’da hafriyat atıkları artık geleceğe kazandırılacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Şehitkamil’de asfalt çalışmalar hız kazandı Şehitkamil Belediyesi, ilçe genelinde ulaşım kalitesini artırmak ve vatandaşların daha güvenli yollarda seyahat etmesini sağlamak amacıyla asfaltlama ve yol onarım çalışmalarına hız verdi. Özellikle uzun süredir bakım bekleyen yolların yenilenmesi ve yeni açılan güzergâhların asfaltlanmasıyla birlikte, ilçede adeta bir asfalt seferberliği başlatıldı. Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, Şehitkamil’in birçok mahallesinde eş zamanlı olarak yoğun bir mesai harcanıyor. Vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda planlanan çalışmalar, belirlenen program çerçevesinde aralıksız sürdürülüyor. Bu kapsamda özellikle Batıkent ve Alpaslan Mahalleleri’nde asfaltlama faaliyetleri hız kazanırken, ekipler gece gündüz demeden sahada aktif olarak görev yapıyor. Tehlikeli yollar öncelikli Çalışmalar kapsamında bozulan ve sürüş güvenliğini tehlikeye atan yollar öncelikli olarak ele alınıyor. Zamanla yıpranan, çukur ve deformasyon oluşan asfaltlar tamamen yenilenirken, ihtiyaç duyulan bölgelerde sıcak asfalt serimi gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda altyapı çalışmaları tamamlanan sokaklarda da hızlı bir şekilde üstyapı düzenlemelerine geçilerek vatandaşların mağduriyet yaşamaması hedefleniyor.Yürütülen çalışmalar yalnızca asfaltlama ile sınırlı kalmıyor. Yol genişletme, kaldırım düzenleme ve çevre düzenleme çalışmalarıyla birlikte mahallelerin çehresi de değişiyor. Özellikle yoğun kullanılan ana arterlerde yapılan yenileme çalışmaları, trafik akışını daha konforlu ve güvenli hale getiriyor. Vatandaşlardan teşekkür Mahalle sakinleri yapılan çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, yolların yenilenmesiyle birlikte ulaşımın daha rahat hale geldiğini ifade etti. Toz, çamur ve bozuk yol sorunlarının ortadan kalkmasıyla günlük yaşamlarının kolaylaştığını belirten vatandaşlar, Başkan Umut Yılmaz ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Gaziantep Gaziantep oda ve borsaları ortak istişare toplantısında buluştu Gaziantep il ve ilçe oda ile borsalarının yönetim kurulu başkanları, bölge ekonomisinin mevcut durumu, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alındığı Ortak İstişare Toplantısı’nda bir araya geldi. Gaziantep Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya; Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Nizip Ticaret Borsası (NTB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Sarı, Nizip Ticaret Odası (NTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt, İslahiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Türkmen ile GTO Genel Sekreteri Hasan Baran Uçaner, GSO Genel Sekreteri Yusuf İzzettin İymen, GTB Genel Sekreteri Özgür Bayram, NTB Genel Sekreteri Eray Ölçal ve NTO Genel Sekreteri Dilek Süzer katıldı. Toplantıda; oda ve borsalarda yürütülen iyi uygulama örnekleri, akreditasyon süreçleri, ortak faaliyetlerin geliştirilmesi, bölgesel ve küresel gelişmelerin sanayi ve dış ticarete etkileri ile ulaşım, lojistik ve turizm başta olmak üzere çeşitli başlıklarda değerlendirmelerde bulunuldu. Küresel gelişmelerin bölge ekonomisine muhtemel yansımalarının da ele alındığı toplantıda; enerji maliyetleri, tedarik süreçleri, ihracat pazarları ve lojistik alanlarda karşılaşılabilecek riskler istişare edildi. Bu kapsamda, pazar çeşitlendirmesi, alternatif tedarik kaynaklarının geliştirilmesi, enerji verimliliği yatırımlarının artırılması ile firmaların finansman ve risk yönetimi kapasitelerinin güçlendirilmesine yönelik öneriler öne çıktı. Toplantıda ayrıca, Nizip ilçesine yönelik ulaşım altyapısının geliştirilmesi, turizm destinasyonlarının güçlendirilmesi ve oda/borsaların kurumsal kapasitelerinin artırılmasına yönelik konular da ele alındı. "Ortak paydamız Gaziantep" GTB Başkanı Mehmet Akıncı, toplantıya ilişkin yaptığı değerlendirmede, kurumlar arası iş birliğinin önemine dikkat çekerek, "Gaziantep’in ekonomik gücünü daha ileriye taşımak için ortak akıl ve güçlü iş birliğiyle hareket ediyoruz. Oda ve borsalar olarak hepimizin ortak paydası Gaziantep’tir. Bu anlayışla, şehrimizin üretim, ihracat ve ticaret kapasitesini artıracak her adımda birlikte hareket etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.