GÜNDEM - 13 Nisan 2024 Cumartesi 10:47

Samsun’daki yabancı sayısı 2024’te değişmedi

A
A
A
Samsun’daki yabancı sayısı 2024’te değişmedi

İçişleri Bakanlığı verilerine göre Samsun’da 2024’ün ilk 4 ayında Suriyeli ve ikamet izinli yabancı sayısında önemli oranda bir değişiklik olmadı.


Türkiye genelinde toplam 1 milyon 129 bin 958 ikamet izinli yabancı bulunuyor. Bu yabancıların 617 bin 222’si kısa dönem, 172 bin 638’i öğrenci izni, 125 bin 714’ü aile izni ve 214 bin 384’ü de diğer sebeplerden dolayı ikamet izni ile Türkiye’de yaşıyor.



Ülke genelinde geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sayısı son verilere göre 3 milyon 120 bin bin 430 olarak kayıtlara geçti. En çok Suriyelinin bulunduğu ilk 10 il ise sırasıyla İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Adana, Mersin, Bursa, Konya, İzmir ve Ankara olarak olarak dikkat çekiyor. 2016-2024 yılları arasında üçüncü ülkelere yerleştirilen Suriyeli sayısı da ülke genelinde toplam 65 bin 927 oldu.



İkamet izinli yabancı sayısı 8 kişi arttı


Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre Samsun’da ikamet izni ile oturan toplam 8 bin 931 yabancı uyruklu var. Bu rakam, başkanlığın 2023 yılının sonunda açıkladığı ikamet izinli yabancı sayısından 8 kişi daha fazla.



Geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sayısı azaldı


Ayrıca 2023 yılı sonunda Samsun’da geçici koruma kapsamında bulunan Suriyelilerin sayısı 8 bin 716 olarak açıklanmıştı. Bu sayı son açıklanan verilere göre 62 kişi azalarak 8 bin 654’e düştü. 1 milyon 386 bin 200 nüfusa sahip Samsun’da geçici koruma kapsamında bulunan kayıtlı Suriyeli sayısı kentte yaşayan toplam kişi sayısına oranı da Aralık 2023’e göre yüzde 0,01 azalarak 0,62’ye düştü.



Samsun’daki yabancı sayısı 2024’te değişmedi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum TOBB’de gerçekleştirilen etkinlikte Erzurum rüzgârı esti Bu yıl 80.’incisi gerçekleştirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu öncesinde düzenlenen etkinlik çerçevesinde birlik bahçesinde kurulan Erzurum standında Coğrafi işaretli Ürünler, katılımcılara ikram edildi. Bu yıl 80.’si gerçekleştirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu öncesinde etkinlik çerçevesinde birlik bahçesinde kurulan Erzurum standına, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden katılım sağlayan Oda ve Borsaların Başkan, delege ve misafirlerine Erzurum iline ait coğrafi işaretli yöresel ürünler ikram edildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB ) 80.Genel Kurulu çerçevesinde düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket takdim töreninin düzenlendiği TOBB İkiz kuleler bahçesinde kurulan ve Türkiye’nin birçok ilinden oda ve Borsaların katılım sağladığı fuar etkinliğinde, Erzurum ortak standında Erzurum Ticaret Borsası, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası ile Oltu Ticaret ve Sanayi Odası’nın tarafından Erzurum’a ait coğrafi işaret belgeli, Cağ Kebap, Su Böreği, Kadayıf Dolması, Pekmezli Baklava, Mantı, Yaprak Döneri, Lavaş, Ecem Ekmeği ve Erzurum Bar Ekibinin Folklör gösterisi ile damga vurduğu etkinlikte ürünlerden tatmak isteyen katılımcılar uzun kuyruklar oluşturdular. Ürünlerden tadan katılımcı ve misafirler Erzurum ürünlerine ve lezzetlerine tam not verdiler. TOBB Genel Kuruluna Erzurum damgası Erzurum kültürünü tanıtmak için ortaklaşa kurdukları stantda coğrafi tescilli ürünlere yer verdiklerini vurgulayan Başkan Hakan Oral, “Cağ kebap, su böreği, kadayıf dolması, pekmezli baklava, mantı, yaprak döneri, lavaş, ecem ekmeği ve Erzurum Bar Ekibimiz ile kurula damga vurup, tüm katılımcılardan tam not aldık. TOBB 80. Genel Kurulumuzun şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Gastronomi ve Turizm kenti Erzurum’un tanıtımına devam edeceklerini ifade etti. Öte yandan TOBB 80. Genel Kurul programında Erzurum Standına Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Özakalın, Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Taşbaşı, Oltu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Baki Karaca, Erzurum Ticaret Borsası Meclis Başkanı Yavuz Güney ile Yönetim Kurulu, Meclis ve delegeler katılım sağlayarak destek verdiler.