ÇEVRE - 07 Ağustos 2025 Perşembe 08:52

Temmuz ayında elektrik tüketiminde rekor artış

A
A
A
Temmuz ayında elektrik tüketiminde rekor artış

Dicle Elektrik dağıtım bölgesinde Temmuz ayı boyunca aşırı sıcakların etkisiyle elektrik tüketimi Haziran ayına göre yaklaşık yüzde 57 artış gösterdi. Temmuz ayında günlük tüketimde Şanlıurfa ilk sırayı aldı.


Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Naci Obut, aşırı sıcaklarla birlikte artan elektrik kullanımına tarımsal sulamada kullanılan kaçak elektrik yükünün de eklenmesiyle altyapıda dalgalanmalar ve bölgesel kesintiler yaşandığını belirtti. Muhtemel kesintilere yaşanmış bir örnek veren Obut, son olarak Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde kaçak kullanım ve aşırı yüklenmeden dolayı trafoların yandığını, ekiplerin arızaya 45 dakika içinde müdahale ederek merkeze yeniden enerji sağladığını söyledi. Ayrıca Naci Obut, kırsal alanlara enerji verilmesi için de ekiplerin uzun süre çalışmak durumunda kaldığını aktardı.


Kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımı hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Dicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni etkisi altına alan aşırı sıcaklara karşı enerji arzını güvenle sürdürüyor. Bölgede hava sıcaklıklarının yer yer 54 dereceyi bulduğu Temmuz ayında elektrik tüketimi rekor seviyelere ulaştı. 6 ili kapsayan Dicle Elektrik dağıtım bölgesinde Haziran ayında 1 milyon 767 bin MWh olan toplam elektrik tüketimi, Temmuz’da yaklaşık yüzde 57 oranında artışla 2 milyon 780 bin MWh’ye yükseldi.


"Kaçak elektrik sürdürülebilir elektrik dağıtımını tehdit ediyor"


İl bazında en yüksek günlük tüketim 31 Temmuz 2025 günü 45.088 MWh ile Şanlıurfa’da gerçekleşti. Şanlıurfa’yı 23.444 MWh ile Diyarbakır ve 19.609 MWh ile Mardin izlerken; konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Naci Obut, "Aşırı sıcaklar nedeniyle kullanıma bağlı olarak elektrik şebekesinde oluşan yoğunluk, tarımsal sulamada kullanılan kaçak elektriğin oluşturduğu yükle birleşince elektrik altyapısı zaman zaman sınırlarına dayanıyor. Bu durum hem dalgalanmalara hem de bölgesel kesintilere yol açabiliyor" dedi. Muhtemel kesintileri bir örnekle açıklayan Obut, son olarak Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde kaçak kullanım ve aşırı yüklenmeden dolayı trafoların yandığını, ekiplerin arızaya 45 dakika içinde müdahale ederek merkeze yeniden enerji sağladığını söyleyerek, kırsal alanlara enerji verilmesi için de ekiplerin uzun süre çalışmak durumunda kaldığını belirtti.


"Aşırı yük, iletim sistemlerini bile etkiliyor"


Tarımsal sulama trafoları ve sulama pompalarında kompanzasyon sistemlerinin bulunmamasının da elektrik şebekesinde ciddi bir yük oluşturduğunu belirten Obut, "Bu durum sadece bizim şebekemizi değil, zaman zaman ulusal trafo merkezlerindeki iletim sistemlerini de etkiliyor. Bu da arızalara ve kesintilere neden olabiliyor. Dağıtım bölgemizde yaşanabilecek elektrik dalgalanmalarını en aza indirmek için tüketicilerimizin ihtiyaç kadar elektrik kullanmalarını, elektriği israf etmeden tüketmelerini bekliyoruz. Böylesi bir davranış biçimi sistemi rahatlatacak, muhtemel sorunları da önleyecektir" ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beylikdüzü’nde başıboş köpekler vatandaşı kovaladı Beylikdüzü’nde sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan vatandaşın o anları güvenlik kamerasına yansıdı. Van’da yaşanan bir olayda da 13 köpeğin saldırısına uğrayan 5 yaşındaki Hamza Özsoy isimi çocuk hayatını kaybetmişti. Olay, Beylikdüzü ilçesi Barış Mahallesi’nde yaşandı. Edinilen bilgilere göre, sabah saatlerinde işe gitmek için apartmandan çıkan bir vatandaşa başıboş köpekler saldırdı. Şahıs, saldırıdan apartmana kaçarak kurtuldu. Yaşanan o anlar ise güvenlik kamerası tarafından saniye saniye görüntülendi. Görüntülerde, apartmandan çıkan vatandaşın köpekler tarafından kovalanması üzerine kaçarak apartmana girdiği anlar yer aldı. Öte yandan, Van’da yaşanan bir olayda 13 köpeğin saldırısına uğrayan 5 yaşındaki Hamza Özsoy isimi çocuk hayatını kaybetmişti. "Hayvanlar komşumuza saldırıda bulunmuşlar" Apartmanda yaşayan Ali Öztaç isimli vatandaş, "Sabah erken saatlerde komşumuz işe giderken, sokak köpekleri varmış. Hayvanlar komşumuza saldırıda bulunmuşlar. Çok fazla yok ama buralarda başıboş köpekler var. Komşumuz da korkmuş zaten. Saldırı oluyor ardından komşumuz bina içine giriyor. Zaten sonrasında da köpekler gidiyor. Bu bölgeye ara ara geliyorlar. Belediyeye bilgi verdik. Belediye toplayacaklarını söylediler" dedi. "Önlem almak gerekir" Çevre sakini Hasan Cambazoğlu ise "Bir buçuk iyi aydır iki tanesi dolaşıyor buralarda. Öyle bir vaka daha yeni oldu. Neden oldu bilmiyoruz. Saldırıya uğrayan arkadaşın kendisinin anlatması daha uygun. Tabii önlem almak gerekir" diye konuştu.
Osmaniye Osmaniye’de minik öğrencilerden el emeği bayrak sergisi Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde eğitim veren Vali Celalettin Cerrah Anaokulu tarafından, "Maarifin Kalbinde Çocuk" etkinlikleri kapsamında öğrenci, öğretmen ve velilerin katılımıyla bayrak sergisi düzenlendi. Okul bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte, öğrencilere bayrak ve vatan sevgisini aşılamak amacıyla hazırlanan Türk bayrakları sergilendi. Minik öğrencilerin el emeğiyle ortaya koyduğu çalışmalar, katılımcılar tarafından ilgiyle incelendi. Etkinlikte, milli ve manevi değerlerin küçük yaşlarda kazandırılmasının önemine dikkat çekilirken, öğrencilerin hem eğlendiği hem de öğrenerek vakit geçirdiği gözlendi. Çocukların kalbinde bayrak temasıyla yola çıkıp böyle bir sergi açtıklarını söyleyen Öğretmen Hüseyin Kılın, "Her yıl 23 Nisan’da bir haftaya yayılan bir program düzenliyoruz. Bu program kapsamında çocuklarımızın da keyif alacağı etkinliklerle dolu bir haftayı tamamlıyoruz. Bu yıl ise özellikle Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da yaşanan üzücü olaylar nedeniyle programımıza farklı bir anlam katmak istedik. İlçemizde de bir şehidimiz bulunuyor, Adnan Göktürk Yeşil’in anısını yaşatmak ve ona vurgu yapmak amacıyla velilerimizi ve öğrencilerimizi de sürece dahil ederek bir bayrak sergisi düzenledik. Bakanlığımızın "Maarifin Kalbinde Çocuk" temasıyla yola çıkarak, çocuklarımızın kalbinde bayrak sevgisini yerleştirmeyi amaçladık. Bu doğrultuda velilerimiz ve öğrencilerimizin birlikte hazırladığı çalışmalar sergide yer aldı. Katılımcıların emeğiyle ortaya çıkan eserler, büyük bir ilgi ve anlamla sergilendi" diye konuştu.
Hatay Sahilde aradığı parasını kafede düşüren vatandaşın o anları kameraya yansıdı Hatay’da kaybettiği parasını sahilde arayan vatandaşın 7 bin TL’sini iş yerinde bulan duyarlı esnaf, parayı sahibine teslim etti. Para sahibinin desteyi yere düşürdüğü anlar ve işletme sahibinin parayı bulduğu anlar ise kameraya yansıdı. Samandağ ilçesi Atatürk Mahallesi’nde bulunan kafe işletmesinin sahibi Bünyamin Reyhanoğulları, arkadaşlarıyla kafede otururken arkalarından geçen vatandaş 7 bin TL olan para destesini düşürdü. Parasını düşürdüğünü fark etmeyen vatandaş, kafeden uzaklaşarak sahile gitti. Kafede arkadaşlarıyla sohbet eden kafe sahibi Reyhanoğulları, telefonu şarjdan almaya giderken yerdeki para destesini fark etti. Para destesini alan Reyhanoğulları, iş yerinin kameralarını incelerken para sahibini tespit etti. Arkadaşlarıyla çevrede paranın sahibini arayan Reyhanoğulları, 7 bin TL’nin sahibini sahilde para ararken buldu. İşletme sahibi Reyhanoğulları, kafede bulduğu para destesini sahibine teslim etti. Parasının bulunmasına sevinen vatandaş, parayı bulan Reyhanoğulları’na teşekkür etti. Para sahibinin desteyi yere düşürdüğü anlar ve Reyhanoğlulları’nın 7 bin TL’yi yerde bulduğu anlar ise kameraya yansıdı. "Telefonumu almaya kalktığımda arkamda bir para destesi buldum ve şaşırdım" Arkadaşlarıyla otururken müşterinin düşürdüğü para destesini bulup sahibine teslim eden Bünyamin Reyhanoğulları, "Biz arkadaşlarımızla beraber saat 4 gibi dışarıda kahve içiyorduk ve muhabbet ediyorduk. Telefonum da şarjdaydı. Telefonumu almaya kalktığımda arkamda bir para destesi buldum ve şaşırdım. Kim düşürmüş olabilir diye baktım ama bulamadım. Ben iş yeri sahibiyim ve paranın nasıl zor şartlarda kazanıldığını bilen bir insan olarak bu bulduğum parayı sahibine teslim etmek gerekiyordu. Güvenlik kameralarına inceledim ve arkadaşlarımla beraber aramaya çalıştık. Ondan sonra sahibini tespit ettik. Sahibi de sahil tarafında parasını nerede düşürdüm diye arıyordu. Biz de o şahsı görüp ve el salladık paranız burada dedik parasını teslim ettik. O da mutlu oldu, biz de mutlu olduk. Güzel bir şeye vesile oldu, böyle durumla karşılaştık. Böyle durumlarda güvenlik güçlerimize teslim etsinler, güvenlik güçlerimize gerekeni en iyi şekilde yapar" ifadelerini kullandı.