EKONOMİ - 25 Ağustos 2023 Cuma 18:19

Fıstık fiyatları cep yakıyor

A
A
A

Geçen yıl yaş olarak kilosu 80 ile 140 lira arasında satılan Şanlıurfa’nın tescilli fıstığı Keten Köyneği’nin fiyatı bu yıl 350 lirayı gördü. Fiyatların yüzde 100’den fazla yükselmesi hem alıcıyı hem de satıcıyı üzdü.

Türkiye'deki fıstık üretiminde yaklaşık 21 milyon ağaçla önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa’da fıstık fiyatlarının yüksek olması hem alıcıyı hem de satıcıyı kara kara düşündürüyor. Geçen yıl yaş fıstığın kilosu 80 ile 140 lira arasında satılırken bu sene 230 ile 350 lira arasında satılıyor.

Tescilli yaş fıstığın kilosu 350, kurusu ise 500 lira

Şanlıurfa’nın Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) tescillenen Keten Köyneği cinsi fıstıkta ise fiyat 350 liraya kadar yükseliyor. İri tanesi, ipeksi kabuğu, çatlak oranının yüksekliği ve farklı aromasıyla en çok tercih edilen fıstıklar arasında yer alan Keten Köyneği fiyatındaki yükseliş cepleri yakıyor. Fabrikalarda tavlanan fıstığın kilosu ise 450 liraya kadar çıkıyor.

"Geçen sene 100 kilo satarken bu yıl 10 kilo satıyoruz"

Haşimiye Meydanı'ndaki tarihi han bölgesinde fıstık satışı yapan Mehmet Fatih Ok, “Geçen sene fıstık 90 liraydı, bu sene 230 lira. Yani bu kadar bir artış gösterdi. Millet fıstığa bakıyor alamıyorlar. Geçen sene 80 liraydı, o fıstık bu sene 230 lira. Geçen sene daha çok satıyordu. Mesela geçen sene 100 kilo satıyorsak bu sene 10 kilo satıyoruz. Bakan geri çekiliyor. Evvel sene 30 liraydı. Sonra 90 lira oldu, bu sene bir defada yükseldi, 230 lira oldu. Düşer mi, düşmez, böyle gider. 200 lira, 230 lira, 250 lira, böyle gider. 300 liraya kadar gördük zaten. Gittikçe yükseliyor” dedi.

"Kavrulan fıstığın fiyatı daha da yükseliyor"

Fıstıkların çok pahalı olduğunu söyleyen müşterilerden Abdullah Alkan, “Fıstıklar çok pahalı, kimse alamıyor, 300 lira, 330, lira 350 lira. Fabrikada kavrulduktan sonra daha da yükseliyor, 400 lirayı, 500 lirayı bulur. Otogarda daha pahalıdır” ifadelerine yer verdi.

"Evde tabağa koyup yiyemiyoruz"

Fıstık fiyatlarının önceki yıllara nazaran çok fazla yükseldiğini ve alamadıklarını söyleyen Osman Mızrakçı, “Şu anda Urfa genelinde fıstığı hiç alamıyoruz. Eskiden 20 TL, 30 TL’ydi ama şimdi 250 TL, 300 TL olmuş. Evde tabağa koyup da ailemizle yiyemiyoruz. Piyasa çok değişmiş, eskisi gibi değil” dedi.

1 kilo fıstık ile bir yevmiye aynı

1 kilo fıstığın bir günlük yevmiye ile aynı olduğunu söyleyen Ahmet Güneş, "Yani şu an fıstık 250 TL olmuş. Urfa genelinde zaten bir yevmiye 250 lira. Sabahtan akşama kadar çalışacaksın 1 kilo fıstık için mi” şeklinde konuştu.

Fahiş fiyatlar var

Tarlada fıstık üretip sattıklarını söyleyen Mert Erarslan, "Şu an fıstık üreticisiyiz. Tarlalarımızda boz fıstık satıyoruz. 100 TL’ye hal pazarına gidiyor. Hal pazarında bunu kavlatıyorlar, 350 liraya, 400 liraya insanlara sunuyorlar. Gerçekten fahiş fiyatlar” diye konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Başkan Elbi’den Yeni Yıla Anlamlı Ziyaretler Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi ve Belediye Meclis Üyeleri, yeni yıla görevlerinin başında giren 112 ve Jandarma’yı ziyaret ederken, özel bireyleri de unutmadı. 2026 yılına görevlerinin başında giren Karabiga 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ve Jandarma ekipleri ziyaret edilerek yeni yılları kutlandı. Gerçekleştirilen ziyarette, vatandaşların sağlık, huzur ve güvenliği için gece gündüz fedakarca görev yapan personele tatlı ikramında bulunuldu. Ziyaretler sırasında konuşan Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, "Karabiga’mızın sağlık, huzur ve güvenliği için büyük bir özveriyle çalışan tüm kardeşlerimize şahsım ve hemşehrilerim adına gönülden teşekkür ediyorum. Görevlerinin başında yeni yıla giren tüm personelimize sağlık, mutluluk ve kolaylıklar diliyorum" ifadelerini kullandı. Program kapsamında ayrıca Karabiga Özel Bakım Merkezi de ziyaret edildi. Özel bireylerle bir araya gelinerek yeni yıl sevinci paylaşıldı. Samimi anların yaşandığı ziyarette, merkez sakinlerinin yüzlerindeki tebessüm duygusal anlara sahne oldu. Başkan Elbi, "Kardeşlerimizin mutluluğu bizim en kıymetli yeni yıl hediyemizdir. Onların yüzlerindeki gülümseme, yarınlara dair umudumuzu güçlendiriyor" diyerek duygularını dile getirdi. Karabiga’da gerçekleştirilen ziyaretler ile yeni yılın ilk dakikaları birlik, dayanışma ve gönül bağları ile güçlendirildi.