YEREL HABERLER - 24 Mart 2017 Cuma 15:59

Siirt TSO Başkanı Kuzu, Siirt’in sorunlarını üç ana başlık altına aldı

A
A
A
Siirt TSO Başkanı Kuzu, Siirt’in sorunlarını üç ana başlık altına aldı

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Güven Kuzu, Siirt’in sorunları ve çözüm önerilerinin üç ana başlık altında topladığını söyledi.

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Güven Kuzu, Siirt’in sorunları ve çözüm önerilerinin üç ana başlık altında topladığını söyledi.


Ulaşım, tarım ve hayvancılık ile bunlara bağlı istihdamın artırılmasının üç önemli sorun olduğunu aktaran Kuzu, "Ulaşım, 1998 yılında ihale edilen fakat daha tamamlanamayan Siirt-Eruh, Eruh-Şırnak yolunun bitirilmesi için gereken ödeneğin aktarılması ve yolun tamamlanması sağlanmalı. Siirt-Pervari, Pervari-Van yolunun yatırım programına alınması, Kurtalan ilçemizdeki mevcut demiryolunun şehir merkezine kadar uzatılması gerekir. Yapımı tamamlanan çevre yoluyla Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bağlantısının yapılması halinde ilimizin ticaretine yönelik taşımacılığı cazip hale getirecek ve bunun sonucunda sanayicimizin tüccarımızın rekabet gücü artacaktır. Çevre illerimizle bağlantımızı sağlayan Siirt-Kurtalan, Kurtalan-Batman bölünmüş yollarımızın bir an önce tamamlanması, havaalanımızın ihtiyaca cevap verebilmesi için yeni terminal binası yapımı, ayrıca iniş ve kalkışlarda açısal olarak sıkıntı yaşandığından istikametinin döndürülebilirliği ölçülmeli bu sağlanabilirse çok daha az maliyetle büyük gövdeli uçaklar piste inebilecek hale gelecektir. İlimizde Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun kuruluşunun gerçekleşmesi halinde ilimiz, önümüzdeki yılın Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu desteklerinden daha fazla yararlanacaktır. Tarım hayvancılıkta hükümetimizin sağladıkları kırsal kalkınma desteklerine devam etmesi ilimizde tarıma dayalı sanayi tesislerini arttıracaktır. İlimizin sulanabilir tarım arazileri yüzde 14’tür, DSİ’nin sulanabilir arazilerin tespiti ve altyapı projelerini geliştirmeleri halinde tarımdaki sulanabilir arazilerin oranı artacaktır. Bu da tarımdaki istihdamı arttıracaktır" dedi.


Siirt fıstığının geliştirilmesi için fıstıkçılık deneme, araştırma istasyonu kurulması gerektiğini de dile getiren Kuzu, fıstık meyve bahçesi oluşturmak için verilen sertifikalı fidan desteğinin iki katına çıkarılması durumunda ilin tarımına büyük katkı sağlayacağını söyledi. Kuzu, "İlimizde organize hayvancılık bölgesine ihtiyaç vardır. Organize hayvancılık bölgesinin kurulması halinde tarım ve hayvancılığın gelişmesine büyük katkısı olacaktır. İlimizde de genç çiftçiler projesi kapsamında desteklenecek çiftçi sayısının bölgenin gelişmişlik durumuna göre daha fazla arttırılması istihdama büyük katkı sağlayacaktır. İlimiz maden açısından zengin rezervlere sahiptir. Şirvan maden köyümüzde bulunan zenginleştirilmiş bakır madeninin mamule dönüştürülmesi için devlet eliyle tesis yapılması halinde ilimiz ekonomisine ve istihdamına büyük katkı sağlanacaktır" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Türk Mutfağı Haftası’nda Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirası, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. Türk mutfağının kendine özgü niteliklerine dikkat çekilecek etkinliklerde, Türk mutfağı ve kültürü hakkında bilgi verilecek. Türk Mutfağı Haftası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı” temasıyla program ve sergi düzenlenecek. Etkinlikte Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve atıksız kültürel mirasını vurgulayan ve Türk mutfağının zenginliğini aktaran bir video gösterilecek. 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin iklim yelpazesinin ve coğrafi çeşitliliğinin Türk mutfağının zenginliğine katkıları ile Türk misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulanacak. Türk mutfağında sadece yemeklerin değil aynı zamanda kültürün, geleneğin ve duygudaşlığın da paylaşıldığı yerli ve yabancı konukların dikkatine sunulacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinin zengin mutfak kültürü ve özgün nitelikleri konuklarla paylaşılacak. Etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda hazırlanan sergi ve dijital deneyim alanlarında Türkiye’nin Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar farklı coğrafi bölgelerinin sahip olduğu doğal ve kültürel miras ile tarımsal çeşitlilik beş duyuya hitap edecek şekilde sunulacak. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerinin mutfak zenginliği ve sofra kültürleri hakkında bilgi verilecek, çeşitli bölgelere ait mutfak araç gereçleri, el emeği dokuma işleri ve sofra sunumları görülebilecek. Ait oldukları yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer oluşturan coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak. Kurulacak dijital ekranlarda Türk mutfağının hikâyesi, tarihi gelişimi ve bölgelerin kendine has dokuları izlenebilecek. 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek sergide Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliği, hazırlanma ve tüketme aşamalarındaki birlikte üretme kültürü, toplumsal dayanışma, kaynaşma ve paylaşma dinamikleri öne çıkarılacak.