ÇEVRE - 06 Temmuz 2017 Perşembe 15:18

Sinop göletlerine 35 bin sazan balığı yavrusu bırakıldı

A
A
A
Sinop göletlerine 35 bin sazan balığı yavrusu bırakıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında Sinop Bekteşağa ve Muhsinli köylerindeki göletler 35 bin adet sazan yavrusu ile buluştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında Sinop Bekteşağa ve Muhsinli köylerindeki göletler 35 bin adet sazan yavrusu ile buluştu.


Su kaynaklarındaki nesli tehlike ve baskı altında olan türlerin desteklenmesi, farklı nedenlerle zarar gören su ürünleri stoklarının takviyesi, bilimsel temele dayalı balıklandırma metodunun uygulanması amacıyla 2016 yılında uygulamaya konulan “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında üretim faaliyetleri gerçekleştirilen sazan balığı yavruları göletlere bırakıldı.


Konu ile açıklamada bulunan Sinop İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Vekili Sezai Aydın, “Su ürünleri kaynaklarının rasyonel bir şekilde değerlendirilmesi ve avcılık yoluyla meydana gelen tahribatın önlenmesi amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen balıklandırma faaliyetleri 2013 yılı programına ilimiz de dahil edilmiştir. İl Müdürlüğünün talepleri ile gerçekleşen balıklandırma ile Boyabat ilçemiz de yer alan; Boyalı Göleti, Bektaş Göleti, Eğlence Göleti ve Maruf Göletlerini 60 bin adet, 2014 yılında ilimiz merkeze bağlı Bektaşağa Göleti ile Çobanlar (Muhsinli) Göleti’ne 30 bin adet, 2016 yılında Boyabat ilçesine bağlı Boyalı Göleti ile Bektaş Göletlerine 30 bin adet olmak üzere toplamda 120 bin adet sazan balığı yavrusu bırakılmıştı” dedi.


Sezai Aydın şu bilgileri verdi: “2017 yılı içinde Akdeniz Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tarafından temin edilen 65 bin adet sazan balığı yavruları Sinop Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü su ürünleri mühendislerince Ankara İl Müdürlüğünden teslim alınarak aynı gün Durağan ilçemizde bulunan Karacaören Göleti’ne 30 bin adet, ilimiz merkeze bağlı Bektaşağa Göleti’ne 15 bin adet, Çobanlar (Muhsinli) Göleti’ne 20 bin adet olmak üzere doğal ortama bırakıldı. Doğal bir tür olan sazan balıkları sıkça tüketilmesi ve adaptasyonda başarılı olması sebebiyle tercih edilmektedir. Yavru balıkların bırakıldığı göl ve göletler ticari avcılığa kapalı olup sadece amatör avcılığa açık olup, bu tür faaliyetler amatör avcılık turizmine katkı sağlayacaktır. 2003 ve 2009 yıllarında Bakanlığımız Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından denize markalanmış kalkan balığı yavruları bırakılmış ve stoklara ciddi destek sağlanmıştır. 2013 yılından bu yana da Sinop Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün talepleri ile ilimizde iç sularda balıklandırma faaliyetleri kapsamında toplam 185 bin adet yavru sazan balığı doğal ortamlarına bırakılmıştır. Balıklandırma faaliyetlerinin devamının gerçekleşmesi için gerekli olan atılımların İl Müdürlüğümüz takipçisi ve öncüsü olacaktır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Kazada ölen kızlarının cenazesinin getirildiği evleri 6 yıl sonra kendilerine mezar oldu Bartın’da 9 gün önce engelli Tevfik Çetinbağ’ın hayatını kaybettiği yangında ağır yaralanan eşi de hayatını kaybetti. Çiftin 6 yıl önce evlat acısı yaşadıkları ortaya çıkarken, kazada ölen 9 yaşındaki kızlarının son kez cenazesinin getirildiği ev kendilerine mezar oldu. Bartın’ın Kayadibikavlak köyü Örencik Mahallesi’nde bedensel engelli Tevfik Çetinbağ’ın evinde tüpten çıkan gaz nedeniyle yangın çıkmış, evde yatalak halde bulunan Tevfik Çetinbağ alevlerin arasında kalmıştı. Dışarı çıkarak yardım isteyen Seher Çetinbağ ve kaynı Selim Çetinbağ, Tevfik Çetinbağı kurtarmak için yeniden alevlerin arasına dalmıştı. Olay yerine sevk edilen itfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri tarafından müdahale edilen yangın kısa sürede söndürülürken, feci olayda Tevfik Çetinbağ hayatını kaybetmiş, Seher Çetinbağ ve Selim Çetinbağ ağır yaralı olarak kurtarılmıştı. Ağır şekilde yaralanan Seher ve Selim Çetinbağ 112 ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından önce Bartın Devlet Hastanesine ardından ise İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesine sevk edilerek tedavi altına alınmıştı. Selim Çetinbağ’ın hayati tehlikesi sürürken, Seher Çetinbağ ise 9 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti. Seher Çetinbağ’ın cenazesinin İstanbul’dan Bartın’ın Kayadibikavlak köyüne getirilerek, aynı yangında hayatını kaybeden kocasının mezarının yanına defin edileceği öğrenildi. 6 yıl önce ölen kızlarının tabutunun getirildiği ev kendilerine mezar oldu Yangında hayatını kaybeden bedensel engelli Tevfik Çetinbağ ve eşi Seher Çetinbağ’ın 6 yıl önce evlat acısı yaşadıkları ortaya çıktı. 6 Nisan 2018 yılında Bartın Sipahiler Şehit Gürdal Çakır İlkokulu bahçesinde meydana gelen kazada, özel eğitim alan 9 yaşındaki Emine Çetinbağ’a servis aracı çarpmış, kazada hayatını kaybeden küçük kızın tabutu son kez evlerine götürülmüştü. Bedensel engelli baba tekerlekli sandalye ile evin dışına çıkarılan acılı baba Tevfik Çetinbağ, son kez evlerinin önüne getirilen kızının tabutu başında gözyaşı dökmüş, anne Seher Çetinbağ ise, "Benim kınalı kuzum, babaannene selam söyle" diyerek ettiği feryat yürekleri dağlamıştı. Küçük kızın tabutunun getirildiği ev, olaydan 6 yıl sonra çıkan yangında tamamen kül olurken, küçük kızın evde yaşayan anne ve babası Tevfik ile Seher Çetinbağ yangında hayatını kaybetti.