EKONOMİ - 26 Eylül 2025 Cuma 10:25

Arıcılar ve akademisyenler kestane balının geleceğini konuştu

A
A
A
Arıcılar ve akademisyenler kestane balının geleceğini konuştu

Sinop’ta düzenlenen konferansta kestane balının geleceği, bal üretiminde kestane ağacının önemi ve yaşanan sorunlar ele alındı.


Sinop Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi ile Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, Sinop İli Arı Yetiştiricileri Birliği katkılarıyla düzenlediği "Bal Üretiminde Kestane Ağacının Önemi ve Yaşanan Sorunlar" başlıklı konferans, SÜBİTAM Prof. Dr. İsmet Berber Konferans Salonu’nda yapıldı.


Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, bal üretiminde kestane ağacının rolünü anlattı. Kestane balının sadece ekonomik değil, ekolojik ve biyolojik açıdan da stratejik bir değer taşıdığına dikkat çeken Serdar, iklim değişikliğinin üretime etkilerini değerlendirdi. Ayrıca kestane ormanları ile arı popülasyonlarının korunmasına yönelik çözüm önerilerini paylaştı.


Program soru-cevap bölümüyle devam ederken, katılımcılar sahada karşılaştıkları sorunları dile getirdi. Etkinliğin sonunda davetlilere kestane çiçeği çayı ve kestane balı ikram edildi.


Konferans sonrası Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi Bal Dolum ve Paketleme Tesisi ile Kılıçlı Köyü’nde kestane ve kestane balı üretimi için oluşturulan kapalı kestane bahçesi gezildi.


Programa; Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhitdin Yılmaz, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Uğur Tamer Çelik, Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Recep Aykan’ın yanı sıra kurum ve daire amirleri, akademisyenler, arıcılar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.



Arıcılar ve akademisyenler kestane balının geleceğini konuştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kurşunlanan evde anne-oğul yaralandı Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde iddiaya göre alacak verecek meselesi yüzünden aralarında husumet bulunan 2 aile arasında çıkan kavgada 2 ikamet kurşunlandı. Kurşunlanan ikametin birinde anne ve oğlu saçmaların isabet etmesi sonucu yaralandı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Battalgazi Mahallesi Derinçay Sokak’ta meydana gelen olayda, iddiaya göre daha önceden aralarında alacak verecek meselesi yüzünden husumet bulunan 2 aile arasında tartışma çıktı. Tartışmanın ardından E.U. ve D.U. tüfekle anne N.E. ve oğlu İ.E.’nin yaşadığı ikamete ateş açtı. Olayda, N.E. ve İ.E. saçmaların isabet etmesi sonucu yaralanırken, ihbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri de anne ve oğlunu olay yerindeki ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda şüpheliler E.U. ve D.U. yakalanırken, aynı saatler içerisinde olayla bağlantılı olduğu düşünülen bir kurşunlama olayı daha gerçekleşti. Yine Battalgazi Mahallesi’nde bulunan Nazır Geçidi Sokak üzerinde kimliği belirsiz şahıslar tarafından bir ikamete ateş açıldı. Kurşunlar ikamete isabet ederken, olayda yaralanan olmadı. Polis ekipleri ikinci kez gerçekleşen kurşunlama olayının şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı. , Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.