ÇEVRE - 30 Temmuz 2020 Perşembe 10:15

Sivas’ta bu da oldu, makasla keserek tek tek toplandı

A
A
A
Sivas’ta bu da oldu, makasla keserek tek tek toplandı

Soğuk iklimi ile bilinen Sivas’ta bir vatandaş sıcak iklim meyvesi olan çileği yetiştirmeyi başardı.

Soğuk iklimi ile bilinen Sivas’ta bir vatandaş sıcak iklim meyvesi olan çileği yetiştirmeyi başardı.


Kent merkezi Karşıyaka Mahallesi Küme evler bölgesinde arazisi bulunan Abdurrahman Güngör, Tarım İl Müdürlüğünden aldığı teşvik kapsamında yaklaşık bir dönüm araziye çilek fidesi ekti. Güngör, daha çok Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgelerinde yetiştirilen çileği, yaklaşık 2 ayda soğuk iklimi ile bilinen Sivas’ta yetiştirmeyi başardı. Ektiği 5 bin adet çilek fidesinden ilk meyveleri alan Güngör, eline aldığı makasla çilekleri dalından tek tek keserek topladı.



İki ay gibi kısa sürede yetiştirdi


Çileği yaklaşık 2 ay gibi kısa bir sürede yetiştirmeyi başaran Abdurrahman Güngör, “Bahçe işini hobi olarak sevdiğim için bu işe girdim. Bu yılda Tarım İl Müdürlüğünden aldığım teşvik kapsamında bir dönüm alana çilek uygulaması yaptık. Dikeli 45-50 gün oldu. Bu sene verim ekim yılına göre normal. Satışımız Rabbimin izni ile gelecek sene olacak. Bu sene sadece eşe dosta ikram edeceğiz. Çilek normal şartlarda daha sıcak iklimi sevdiği için bizim buralarda fazla ekilmiyordu. Ama iklim şartları değişti Sivas’ımızın da iklimi bu ürünü yetiştirmeye uygun hale geldi” dedi.



İlk meyveleri aldı


Güngör, ektiği çilek fidelerinden ilk meyveleri aldığını ifade ederek, “Ziraat Mühendisi arkadaşlarımız bu işe yönelttiler. Onların kontrolünde diktik. Rabbimin izni ile güzel bir verim alacağız. İlk meyveleri aldık. Tadına baktık. Beğeniye sunduk. Tadına bakan mühendislerimiz beğendiler. Hedefim bu ürünlerinde Sivas’ta yetişebildiğini vatandaşlarımıza göstermek. Buraya 5 bin adet çilek fidesi diktik. Fide başı 150-200 gram alırsak bu sene 300-400 kilo alırız. Gelecek sene hedefimiz daha yüksek” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Türk Mutfağı Haftası’nda Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirası, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. Türk mutfağının kendine özgü niteliklerine dikkat çekilecek etkinliklerde, Türk mutfağı ve kültürü hakkında bilgi verilecek. Türk Mutfağı Haftası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı” temasıyla program ve sergi düzenlenecek. Etkinlikte Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve atıksız kültürel mirasını vurgulayan ve Türk mutfağının zenginliğini aktaran bir video gösterilecek. 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin iklim yelpazesinin ve coğrafi çeşitliliğinin Türk mutfağının zenginliğine katkıları ile Türk misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulanacak. Türk mutfağında sadece yemeklerin değil aynı zamanda kültürün, geleneğin ve duygudaşlığın da paylaşıldığı yerli ve yabancı konukların dikkatine sunulacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinin zengin mutfak kültürü ve özgün nitelikleri konuklarla paylaşılacak. Etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda hazırlanan sergi ve dijital deneyim alanlarında Türkiye’nin Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar farklı coğrafi bölgelerinin sahip olduğu doğal ve kültürel miras ile tarımsal çeşitlilik beş duyuya hitap edecek şekilde sunulacak. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerinin mutfak zenginliği ve sofra kültürleri hakkında bilgi verilecek, çeşitli bölgelere ait mutfak araç gereçleri, el emeği dokuma işleri ve sofra sunumları görülebilecek. Ait oldukları yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer oluşturan coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak. Kurulacak dijital ekranlarda Türk mutfağının hikâyesi, tarihi gelişimi ve bölgelerin kendine has dokuları izlenebilecek. 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek sergide Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliği, hazırlanma ve tüketme aşamalarındaki birlikte üretme kültürü, toplumsal dayanışma, kaynaşma ve paylaşma dinamikleri öne çıkarılacak.