ÇEVRE - 18 Mart 2026 Çarşamba 13:11

Görenler gözlerine inanamadı: Köpeğin karnından 140 taş çıktı

A
A
A
Görenler gözlerine inanamadı: Köpeğin karnından 140 taş çıktı

Sivas’ta bir köpeğin idrar kesesinden ameliyatla irili ufaklı yaklaşık 140 taş çıkartıldı.


Sivas’ta ‘Tarçın’ isimli köpek, uzun süredir devam eden idrar yolu rahatsızlığı nedeniyle Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’nde ameliyata alındı. Daha önce farklı kliniklerde tedavi görmesine rağmen rahatsızlığı devam eden Tarçın’ın yapılan muayene ve görüntülemelerinde idrar kesesinde çok sayıda taş olduğu tespit edildi. Gerçekleştirilen operasyonda Tarçın’ın idrar kesesi açılarak, içerisinden irili ufaklı yaklaşık 140 taş çıkarıldı. Ameliyat sonrası durumu iyi olan Tarçın’ın tedavisine hastanede devam ediliyor.



"Röntgen çektiğimizde idrar kesesinde birçok taşın olduğunu fark ettik"


Başarılı bir ameliyat gerçekleştirdiklerini ifade eden Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Tunahan Sancak, "Hastamızın adı Tarçın. Tarçın şehir merkezindeki bir klinikte bir yıldır idrar yolu ile alakalı tedaviler gördükten sonra sağlık sorunları yine aynı şekilde devam ettiğinden dolayı bize getirildi. Biz de yaptığımız muayeneler sonucu karın bölgesinde bir hassasiyet gördük. Bu duruma karşı tepki de veriyordu. Sonrasında röntgen çektiğimizde idrar kesesinde birçok taşın olduğunu fark ettik. İyice emin olmak için de ultrason muayenesi yaptık ve taşları teyit ettikten sonra ameliyat ile almaya karar verdik. Operasyondan önce kan aldık, hemogram ve biyokimya değerlerine baktığımızda değerlerinde bir yükselme vardı. Taşların fazla olmasından dolayı biz yine de bu ameliyatı gerçekleştirme kararı aldık. Ameliyata aldıktan sonra idrar kesesini açtık ve içerisinden irili ufaklı yaklaşık 140 tane taş çıkardık. Daha sonra keseyi düzgün bir şekilde temizledikten sonra kapattık" diye konuştu.



"Bu taşları incelemeye yollayacağız"


Hayvanlara çeşme sularının verilmemesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Tunahan Sancak, "İdrar taşları genelde ürik asit, kalsiyum ve okzalat gibi maddelerin yoğunlaşıp kristalleşmesiyle oluşur. Hayvanlarda bunun başlıca sebepleri ise az su içme, yüksek proteinli diyetler ve idrar yolu enfeksiyonları gibi durumlardır. Bu süreçte hayvan sahiplerinin idrar çıkışlarına, su içme sıklıklarına dikkat etmeleri ve hayvanları çeşme sularından uzak tutmaları gerekmektedir. Bundan sonraki süreçte medikal tedavi ile birlikte hem mama değişikliği hem de antibiyotik tedavileriyle süreci devam ettireceğiz. Bu taşları incelemeye yollayacağız ve daha sonra bu taşların oluşumunu engelleyecek çözümler üretmeyi, ameliyat sonrası süreçte nasıl bir tedavi yolu izleyeceğimizi belirlemeyi hedefliyoruz. Şu an için süreç gayet güzel ilerliyor, Tarçın da kendine geldi" dedi.



Görenler gözlerine inanamadı: Köpeğin karnından 140 taş çıktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa İnegöl’de trafikte bıçaklı gerginlik: Sürücüye 180 bin TL ceza Bursa’nın İnegöl ilçesinde meydana gelen olayda, motosikletinden inerek diğer sürücüye bıçakla saldırı girişiminde bulunan sürücüye 180 bin TL idari para cezası uygulandı. İnegöl Belediyesi İzleme ve Değerlendirme Merkezi kameraları, olayın tespit edilmesinde önemli rol oynadı. Olay saat 19.30 sıralarında Cuma Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde meydana geldi. Bulvar üzerinde seyir halinde olan Yusuf G. (23) yönetimindeki 16 CAJ 918 plakalı motosiklet ile ara sokaktan çıkan Gökhan E. idaresindeki 16 BIU 443 plakalı motosiklet çarpışmaktan son anda kurtuldu. Kazadan şans eseri kurtulan sürücüler araçlarını durdurdu. Gerginlik yaşanması sonrası Yusuf G. 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak destek istedi. Bu sırada öfkelenen sürücü Gökhan E., motosikletindeki bıçağı alarak diğer sürücünün üzerine yürüdü. Çevrede bulunan vatandaşlar araya girerek muhtemel bir yaralanma ya da daha büyük bir olayın yaşanmasını engelledi. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, tarafları ayırarak duruma müdahale etti. İnegöl Emniyet Müdürlüğü Trafik Büro Amirliği ekipleri, İnegöl Belediyesi İzleme ve Değerlendirme Merkezi kameralarını incelemeye aldı. Yapılan incelemede Gökhan E.’nin motosikletten aldığı bıçakla diğer sürücünün üzerine yürüdüğü, vatandaşlar tarafından engellendiği anbean görüntülendi. Trafik ekipleri tarafından sürücü Gökhan E.’ye, trafikte saldırı amacıyla başka bir aracı ısrarla takip etmek veya bu amaçla araçtan inme suçundan 180 bin TL para cezası uygulandı. Ayrıca sürücünün ehliyetine 60 gün süreyle el konulurken, motosikleti de 60 gün trafikten men edildi.
Tunceli Tunceli’de 10 Nisan Polis Haftası törenle kutlandı Tunceli’de 10 Nisan Polis Haftası coşkulu bir törenle kutlandı. Tüm yurtta olduğu gibi Tunceli’de de Emniyet Teşkilatı’nın 181’inci Yıldönümü dolayısıyla coşkulu kutlama töreni gerçekleşti. Sabah saatlerinde Yeraltı Çarşısı üstünde bulunan Mustafa Kemal Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni düzenlendi. Akşam ise Munzur Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programda sahne performanslarıyla geceye renk katıldı. Zaman zaman duygusal, zaman zaman coşkulu anların yaşandığı etkinlikte yapılan konuşmalarda Türk Polis Teşkilatı’nın köklü geçmişi, fedakarlıkları ve toplumun huzur ve güvenliği için yürüttüğü çalışmalar vurgulandı. Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Şefik Aygöl, "Gerçekten çok güzel bir gece yaşadık. Bazen duygusallaştık, bazen coştuk. Çok güzel bir gece yaşadık. Bu teşkilat ne zaman bizlere güzel geceler yaşatmadı ki. Her gecemiz güzel olsun diye gün geldi canlarını verdiler, gün geldi bayramlarını verdiler gün geldi gecelerini verdiler, gün geldi eşlerinin ve evlatlarının zamanından verdiler. Gün geldi bütün sevdiklerini geride bıraktılar. Ama tek bir hedefleri vardı, bu milletin evlatları huzur ve güven içerisinde yaşasın. 181 yıldır bu fedakarlık yapılıyor" diye konuştu. Tunceli İl Emniyet Müdürü Kazım Günay Demiralay ise "Mensubu olmaktan her daim gurur duyduğum teşkilatımız 2 asra yakın bir süredir hukukun üstünlüğünü rehber edinerek insan haklarına saygılı bir biçimde vatandaşlarımızın huzurunu, canını, malını, namusunu ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla üstün fedakarlıklar yapmış devletimizin şefkatini, adaletini ve gücünü vatandaşlarımıza hissettirmiş ve bu uğurda şehit ve gaziler vermiş kadim bir teşkilattır. Polislik sadece bir meslek değil, aynı zamanda büyük bir sorumluluk, fedakarlık ve adanmışlık gerektiren onurlu bir görevdir. Teşkilatımızın her bir mensubu gerektiğinde kendi hayatını hiçe sayarak ülkemizin huzuru ve vatandaşlarımızın güvenliği için görev yapmaktadır. Suçla mücadelede gösterilen kararlılık halkımızla kurulan güçlü güven bağıyla birlikte güçlü bir devlet iradesi ortaya çıkmaktadır. Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü olarak bizler aziz milletimizin bize duyduğu güvenin farkındayız. Bu güvene layık olabilmek adına başta terörle mücadele olmak üzere organize suç örgütleriyle mücadelede, zehir tacirlerine göz açtırmayacağımıza asayiş, kaçakçılık ve siber suçlarda gerek suçun önlenmesinde gerek suçluların adalet önüne çıkarılmasında aynı azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğimizden emin olabilirsiniz" dedi. Programa Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Şefik Aygöl, Tunceli İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bülent Baykal, Tunceli İl Emniyet Müdürü Kazım Günay Demiralay, il protokolü, şehit aileleri ve gaziler, çok sayıda teşkilat mensubu ve vatandaş katıldı.