EKONOMİ - 25 Şubat 2026 Çarşamba 10:42

Tekirdağ’da "Günışığı" üzümü tescillendi

A
A
A
Tekirdağ’da "Günışığı" üzümü tescillendi

Tekirdağ’da geliştirilen "Günışığı" isimli yeni üzüm çeşidi resmi olarak tescillendi.


Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü iş birliğinde yürütülen melezleme ıslahı çalışmaları sonucunda geliştirilen yeni üzüm çeşidi, resmi olarak tescillenerek enstitünün 24’üncü üzüm çeşidi oldu.


"Günışığı" adı verilen yeni çeşit, erken olgunlaşma özelliği ve iri taneli yapısıyla dikkat çekiyor. Sofralık değerlendirmeye uygun olarak geliştirilen üzüm çeşidinin, erkenci üretim yapan bölge ve üreticiler için önemli bir alternatif oluşturması bekleniyor.


Çekirdekli yapıya sahip olan "Günışığı" çeşidinde tane ağırlığının 7 ila 9 gram arasında, salkım ağırlığının ise ortalama 650 gram olduğu belirtildi. Erkenci olgunlaşma dönemine sahip olan çeşit sayesinde hasat döneminin erkene çekilebileceği ve üreticilerin pazara daha avantajlı bir dönemde ürün sunabileceği ifade edildi.


Bağcılıkta çeşit zenginliğini artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğü belirtilirken, tescillenen yeni üzüm çeşidinin ülke bağcılığına katkı sağlaması hedefleniyor.



Tekirdağ’da "Günışığı" üzümü tescillendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esnafın ’yemek kartı’ çıkmazı: "Kendi paramızla rezil oluyoruz" Özellikle kurumsal firmaların vazgeçilmezi olan yemek kartları, restoran ve lokanta işletmecileri için adeta bir "komisyon kıskacına" dönüştü. Setcard ve Multinet gibi firmaların uyguladığı yüksek komisyon oranları ve vergi yükü, esnafı "çalışmak zorunda kalmak" ile "şubelerden kaldırmak" arasında bir tercihe zorluyor. Türkiye genelinde gıda sektöründe hizmet veren işletmeler, yemek kartı firmalarının uyguladığı yüksek komisyon oranları ve ödeme vadeleri nedeniyle zor günler geçiriyor. Kurumsal müşterileri kaybetmemek adına sistemi kullanmaya devam eden esnaf, kesintilerin yüzde 20’leri, hatta vadeye göre yüzde 40’ları bulduğunu belirterek yetkililere seslendi. "Komisyon yükü altında eziliyoruz" Sektörün içinde bulunduğu mağduriyeti dile getiren restoran sahibi Savaş Öztürk, kurumsal firmalarla çalıştıkları için bu kartları kullanmaya mecbur olduklarını ifade eden Öztürk "Müşteriden ödemeyi alıyoruz ancak paramıza kavuşmamız 30 günü buluyor. Erken ödeme almak istediğimizde komisyon oranları fırlıyor. Yüzde 10 komisyonun üzerine bir de fatura kestiğimiz için KDV yükü biniyor. Toplam kesinti yüzde 20’leri buluyor. Nakit akışını sağlamak için yüksek komisyonu kabul edip paramızı erkenden almaya çalışıyoruz, bu sefer de kârımız eriyor. Camlarımız kart etiketleriyle dolu ama bu sistem esnafın belini büküyor" şeklinde konuştu. "Emekçinin sırtından para kazanıyorlar" Yüksek komisyon oranları nedeniyle şubelerinde yemek kartı kullanımını tamamen durduran işletmeci Fikret Gül de duruma tepki gösterdi. Bir sistem kurulduğunu ve bu sistemin sadece aracı firmalara yaradığını savunan Gül, şunları söyledi: "Biz sabah erkenden kalkıp ateşin başında bin bir emekle çalışıyoruz. Ancak birileri kurulmuş bir sistem üzerinden, hiçbir emek harcamadan yüzde 10’dan yüzde 40’a varan komisyonlar alıyor. Bu sistem emekçinin sırtından para kazanma sistemidir. Ben bu yüzden hiçbir şubemde kullandırmıyorum. Aylık ödemeler nedeniyle esnafın kirası, elektriği, suyu beklemek zorunda kalıyor. Kendi paranızla rezil oluyorsunuz. Ben niye emeğimi bu firmalara vereyim? Bu mantık dışı bir olay." Esnaf çözüm bekliyor Özellikle Setcard ve Multinet gibi yaygın kullanılan kartlarda yaşanan komisyon sıkıntısı, gıda sektöründeki pek çok işletmeyi benzer bir yol ayrımına getirmiş durumda. Esnaf, komisyon oranlarına üst sınır getirilmesini ve ödeme vadelerinin makul seviyelere çekilmesini talep ediyor.
İzmir Şehit pilotun İzmir’deki evinde yas Balıkesir’de eğitim uçuşu sırasında kaza kırıma uğrayan F-16 uçağında şehit düşen Pilot Binbaşı İbrahim Bolat’ın acı haberi, büyüdüğü İzmir’deki mahallesini yasa boğdu. Çocukluk hayali olan askerlik mesleğine tutkuyla bağlı olduğu öğrenilen şehit pilotun küçüklüğünü bildiğini söyleyen mahallenin muhtarı, "Küçükken askeriyenin çeşmesinden su içtiği için sevinirdi; askerlik hayaliydi" dedi. Balıkesir 9. Ana Jet Üssü’nden dün gece 00.50 sularında havalanan F-16 tipi savaş uçağı, kalkıştan sadece 6 dakika sonra Karesi ilçesine bağlı Naifli köyü kırsalında kaza kırıma uğradı ve kazada Pilot Binbaşı İbrahim Bolat şehit oldu. Şehidin İzmir Çiğli’deki baba evine ateş düşerken, evine ve mahalleye Türk bayrakları asıldı. Taziye çadırı kurulan evinin bahçesinde Şehit Bolat’ın meslektaşları da aileyi yalnız bırakmadı. "Askeriyenin çeşmesinden su içtim diye sevinirdi" Bolat’ın askerlik mesleğine olan çocukluk tutkusu yürekleri dağladı. Şehit Binbaşı İbrahim Bolat’ın çocukluğunu bildiğini ve askeri üniformayı giymenin onun en büyük hayali olduğunu belirten Çiğli Evka-2 Mahalle Muhtarı İbrahim Özdemir, acı haber sonrası şunları söyledi: "Çocukluğunu biliyorum, bizim için tarif edilemez büyük bir acı. Sabaha kadar uyuyamadık, çok üzgünüz. Asker olmayı çok istiyordu, bu onun çocukluk hayaliydi. Küçükken askeriyenin oradaki çeşmeden su içtiğinde ’Askerlerin suyundan içtim’ diye çocuksu bir sevinç yaşardı. O hayaline ulaştı, gökyüzünde vatanını korudu ve en yüksek mertebeye ulaştı. Şehitler ölmez, vatan sağ olsun." Cenaze ikindide Karşıyaka’da Öte yandan Şehit Pilot Binbaşı İbrahim Bolat’ın naaşı, saat 11.00’de Balıkesir 9. Ana jet üssünde gerçekleşecek uğurlama törenin ardından Çiğli Ana Jet Üssü’ne getirilecek. Ardından Çiğli’deki evinde yapılacak helalleşmenin ardından şehit pilotun cenazesinin, ikindi namazını müteakip Karşıyaka Hacı Mustafa Beşikçioğlu Camii’nde gerçekleşecek törenle son yolculuğuna uğurlanacağı öğrenildi.