TEKNOLOJİ
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 14:41 Gençler, bayramlarını robotlarını yarıştırarak kutladı Bursa’da 3’üncüsü düzenlenen ulusal robot yarışması Robolution’24, renkli görüntülere sahne oldu. Gençler, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını robotlarını yarıştırarak kutladı. Bursa’da düzenlenen Robolution’24 yarışmasına Türkiye’nin dört bir yanından ilk okuldan liseye kadar bütün sınıflar katıldı. Birbirinden çekişmeli anlara sahne olan yarışlar 2 gün boyunca heyecanla devam edecek. İlk günü mini sumo ve temel çizgi yarışmalarına sahne olurken, ikinci gün ise arazi yarışları ve serbest kategoride öğrenciler birbiriyle yarışacak. Teknoloji Editörü Furkan Karaca, VR Sanal Gerçeklik Gözlüğü ile bir sunum gerçekleştirdi. Teknolojinin artık en ufak cihazlara kadar indirgendiğini söyleyen Furkan Karaca, VR Sanal Gerçeklik Gözlüğü’nün insan uzvu gibi işlev gördüğünü belirtti. VR Sanal Gerçeklik Gözlüğü ile yapılan işlemler hakkında da bilgiler veren Furkan Karaca, canlı bir şekilde uygulamaları izleyenlere aktardı. Kimi arkadaşını, kimi ağabeyini, kimi ise çocuğunu desteklemek için salonu hınca hınç doldurdu. İlk elemeleri başarıyla geçen gençler, çok heyecanlı olduklarını dile getirdi. Yaptıkları robotların ileride geliştirerek daha güzel projelere imza atacaklarını belirten gençler, böyle bir etkinliğin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda yapılmasının ise çok özel olduğunu söyledi.
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:31 Kentsel dönüşümlerde yaşanan sorunlara yazılımla çözüm geliştirildi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bozdağ’ın ’Kentsel Dönüşümde Katılımcı Yaklaşımla CBS Tabanlı Sezgisel Bir Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi’ projesi ile bugüne kadar kentsel dönüşümlerde yaşanan problemlerin ortadan kaldırılması hedefleniyor. ’TÜBİTAK 1001 Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı’ çerçevesinde 450 proje içerisinden seçilerek desteklemeye değer görülen yazılım sayesinde kentsel dönüşümlerde süreç hem daha hızlı ilerleyecek hem de yerel yönetimler ve vatandaş arasında yaşanan sorunların da önüne geçilebilecek. ’Kentsel Dönüşümde Katılımcı Yaklaşımla CBS Tabanlı Sezgisel Bir Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi’ başlıklı proje TÜBİTAK ARDEB 1001 ’Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı’ çerçevesinde destek almaya hak kazandı. Kentsel dönüşümün doğası gereği pek çok aktörün yer aldığı dönüşüm süreçlerinde halk, yerel yönetim ve yatırımcının istek ve beklentilerinin bir arada ele alınması sağlanarak dönüşüm süreçlerinin sürdürülebilir nitelikte yürütülmesinin hedeflendiği projede; Türkiye’deki kentsel dönüşüme yönelik artan taleplerin hızlı bir şekilde ele alınabilmesi, müzakere süreçlerinin kısaltılması ve afet risklerine karşı halkın katılımcı planlamaya teşvik edilmesinde önemli katkılar sağlaması bekleniyor. Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Aslı Bozdağ; halkın kentsel dönüşüm süreçlerine yönelik önyargılarının değiştirilmesi, ikna sürecinin daha şeffaf hale getirilmesi, mülkiyete yönelik endişelerin önlenmesi, dezavantajlı grupların sürece dahil edilmesi ve fikirlerinin açık bir platformda paylaşılması ve haklarının korunması açısından yazılımın önemli olduğuna değindi. Bozdağ; "Üretilecek yazılım, yerel yönetimler için yüksek maliyetle katılım tekniklerinin aksine düşük maliyetle ve teknolojik bir hizmet sağlayarak ihtiyaçları karşılamalarına katkı sağlayacak. Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planına uygun olarak kamu kurumlarıyla vatandaşlar arasındaki mesafenin azaltılmasına yönelik önemli bir hizmet oluşturacak. Ayrıca planlama süreçlerinin toplum odaklı bir yönetişim anlayışına dönüşmesi sağlanacak. Dönüşüm uzun ve meşakkatli bir süreç. Bu sürecin kısaltılmasında toplumun doğrudan sürece dahil olarak endişelerinin azaltılmasında oluşturulacak sistem önemli katkı sağlayacak" ifadelerine yer verdi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Bozdağ’ın yürütücü olduğu projede; Dr. Öğr. Üyesi Kadir Şahbaz ile Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Emin Karkınlı, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Ünal ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden Doç. Dr. Fatih Eren’in araştırmacı ve İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu danışman olarak görev alıyor.
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:25 Kentsel dönüşümlerde yaşanan sorunlara yazılımla çözüm geliştirildi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bozdağ’ın ’Kentsel Dönüşümde Katılımcı Yaklaşımla CBS Tabanlı Sezgisel Bir Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi’ projesi ile bugüne kadar kentsel dönüşümlerde yaşanan problemlerin ortadan kaldırılması hedefleniyor. ’TÜBİTAK 1001 Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı’ çerçevesinde 450 proje içerisinden seçilerek desteklemeye değer görülen yazılım sayesinde kentsel dönüşümlerde süreç hem daha hızlı ilerleyecek hem de yerel yönetimler ve vatandaş arasında yaşanan sorunların da önüne geçilebilecek. ’Kentsel Dönüşümde Katılımcı Yaklaşımla CBS Tabanlı Sezgisel Bir Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi’ başlıklı proje TÜBİTAK ARDEB 1001 ’Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı’ çerçevesinde destek almaya hak kazandı. Kentsel dönüşümün doğası gereği pek çok aktörün yer aldığı dönüşüm süreçlerinde halk, yerel yönetim ve yatırımcının istek ve beklentilerinin bir arada ele alınması sağlanarak dönüşüm süreçlerinin sürdürülebilir nitelikte yürütülmesinin hedeflendiği projede; Türkiye’deki kentsel dönüşüme yönelik artan taleplerin hızlı bir şekilde ele alınabilmesi, müzakere süreçlerinin kısaltılması ve afet risklerine karşı halkın katılımcı planlamaya teşvik edilmesinde önemli katkılar sağlaması bekleniyor. Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Aslı Bozdağ; halkın kentsel dönüşüm süreçlerine yönelik önyargılarının değiştirilmesi, ikna sürecinin daha şeffaf hale getirilmesi, mülkiyete yönelik endişelerin önlenmesi, dezavantajlı grupların sürece dahil edilmesi ve fikirlerinin açık bir platformda paylaşılması ve haklarının korunması açısından yazılımın önemli olduğuna değindi. Bozdağ; "Üretilecek yazılım, yerel yönetimler için yüksek maliyetle katılım tekniklerinin aksine düşük maliyetle ve teknolojik bir hizmet sağlayarak ihtiyaçları karşılamalarına katkı sağlayacak. Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planına uygun olarak kamu kurumlarıyla vatandaşlar arasındaki mesafenin azaltılmasına yönelik önemli bir hizmet oluşturacak. Ayrıca planlama süreçlerinin toplum odaklı bir yönetişim anlayışına dönüşmesi sağlanacak. Dönüşüm uzun ve meşakkatli bir süreç. Bu sürecin kısaltılmasında toplumun doğrudan sürece dahil olarak endişelerinin azaltılmasında oluşturulacak sistem önemli katkı sağlayacak" ifadelerine yer verdi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Bozdağ’ın yürütücü olduğu projede; Dr. Öğr. Üyesi Kadir Şahbaz ile Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Emin Karkınlı, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Ünal ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden Doç. Dr. Fatih Eren’in araştırmacı ve İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu danışman olarak görev alıyor.
Gençlere özel laptoplarda yüzde 10 indirim fırsatı
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 09:55 Gençlere özel laptoplarda yüzde 10 indirim fırsatı Oyun tutkunları ve profesyoneller için özel olarak tasarlanan Excalibur, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na özel indirim fırsatını duyurdu. Oyun tutkunlarına özel fırsatlar sunan Excalibur, 31 Mayıs 2024 tarihine kadar kendi internet sitesinde geçerli olmak üzere tüm Excalibur dizüstü bilgisayarlarında yüzde 10 indirim fırsatı sunuyor. Günümüzde güç ve performans, hem oyuncuların hem de profesyonellerin aradığı başlıca özellikler haline geldi. Oyun tutkunlarının ve profesyonellerin tüm ihtiyaçlarına yanıt vermesi için özel tasarlanan Excalibur dizüstü bilgisayarları güç ve yüksek performansı bir arada sunuyor. En yeni nesil işlemciler ve gelişmiş grafik kartlarıyla donatılan Excalibur dizüstü bilgisayarlar, birbirinden farklı sunduğu konfigürasyon seçenekleriyle kullanıcılar tarafından özelleştirilebiliyor. Güç ve performansa, trend tasarımlarla ulaşma hayali kuran birçok kullanıcının tercihi olan Excalibur, gençlere ithaf ettiği “Geleceğin Gücü Sende” kampanyası ile herkesin dikkatini çekecek. 31 Mayıs 2024 tarihine kadar sürecek kampanya, casper.com.tr’de geçerli olmak üzere tüm Excalibur dizüstü bilgisayarlarda yüzde 10 indirim fırsatı sunuyor. “Yüzde 100 sRGB ekran skalası detaylarına sahip” Hem oyuncular hem de profesyonel kullanımlar için üstün performans sağlayan Excalibur G911, standartların dışında 16” 16:10 çerçeve yapısına sahip bir ekran barındırıyor. Excalibur G911, 240 Hz yenileme hızı ile en zorlu oyunlarda dahi yüksek FPS değeriyle oyun tutkunlarına oyun deneyiminin hazzını sonuna kadar yaşatıyor. Wide-QHD Panel, 2560x1440 yüksek çözünürlüğü ve 500 NIT yüzde 100 sRGB ekran skalası detaylarına sahip G911 ile oyunlarda daha gerçekçi görüntüler elde edebiliyor. Sıcak havanın tahliyesi ve soğuk havanın içeriye alınmasını çok daha hızlı ve kolay Kullanıcıların bilgisayarlardaki en temel tercihlerinin başında performans ve tasarım geliyor. Yüksek grafik performansı ve metal gövde yapısıyla fark oluşturan Excalibur G870, gücünü 13. Nesil Intel i5 ve i7 işlemciden alıyor. Hem güçlü bir bilgisayar isteyen hem de estetikten taviz vermek istemeyen kullanıcılara hitap eden Excalibur G870, 89 adet fan bıçağı ve dakikada 5 bin 400 RPM değerindeki 2 adet akıllı turbo fanı ile gücünü üstün soğutma yapısı ile destekliyor. Isınmaları minimuma indiren bu ikiz fanlı yapısı sayesinde, sıcak havanın tahliyesini ve soğuk havanın içeriye alınmasını çok daha hızlı ve kolay şekilde gerçekleştiriyor. 5,5 mm incelikteki ekran çerçevesi ve 23 mm incelikteki şık metal kasa tasarımına sahip olan Excalibur G770, 15.6" büyük ekran boyutuna rağmen ergonomik kompakt kullanım sunuyor. 144HZ 15.6” FULL HD IPS ekran ile ultra hızlı senkronizasyon sağlayan G770, 250 NIT ekran parlaklığı, anti-glare teknolojisine de sahip. 12. Nesil işlemcilerle 120W adaptörler yerine 150W adaptörlerin kullanıldığı G770’te kullanıcılar, daha yüksek FPS değerlerine ulaşarak rakiplerinden bir adım önde oluyor.
ZAFER’den Yeni Teknolojiler ile Katma Değerli Üretim Paneli ve Teknokent-Öğrenci Buluşması
14 Mayıs 2024 Salı - 12:20 ZAFER’den Yeni Teknolojiler ile Katma Değerli Üretim Paneli ve Teknokent-Öğrenci Buluşması Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) tarafından Manisa Ticaret ve Sanayi Odasında Yeni Teknolojiler ile Katma Değerli Üretim Paneli düzenlenecek, ayrıca Teknokent-Öğrenci buluşması gerçekleştirilecek. Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) tarafından Manisa’da faaliyet gösteren firmaların yüksek teknolojiye dayalı çözüm bulmalarına ve endüstrinin değişik konularında kullanılan yeni teknolojileri tanımalarına katkı sağlamak amacıyla 16 Mayıs 2024 Perşembe günü saat 09.30-12.30 arasında Manisa Ticaret ve Sanayi Odasında Yeni Teknolojiler ile Katma Değerli Üretim Paneli düzenlenecek. Panelde sektörün önde gelen firmalarından Mia Teknoloji, SANLAB, Poligon Mühendislik, Flood Medya, infoTron ve +90 Digital Factory yetkilileri birer sunum yapacak. Zafer Kalkınma Ajansı, Manisa’da faaliyet gösteren ve firmalarını teknolojik bakımdan geliştirmek isteyen tüm işletmeleri etkinliğe davet etti. “ZAFER’den Teknokent - Öğrenci Buluşması” Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda Siber Vatan Programı çerçevesinde Zafer Kalkınma Ajansının (ZAFER) destekleriyle Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerine, Beyaz Şapkalı Hacker (C.E.H), Sızma Testi, Zararlı Yazılım Analizi, Tersine Mühendislik ve Web Güvenliği Eğitimi veriliyor. Eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin bölgedeki Teknokentlerde yer alan firma temsilcileri ile 16 Mayıs 2024 Perşembe günü saat 14.00’te Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde buluşacağı bir etkinlik düzenlenecek. Birebir görüşmelerin yapılacağı etkinlikte, öğrencilerin siber güvenlikle ilgili iş dünyasını tanıması, ilerleyen dönemlerde bu alanda çalışan firmalarda istihdam edilmesine katkı sağlanması öngörülüyor. Etkinliğe Teknokent dışında siber güvenlik ve benzeri konularda çalışan firmalar da davet edilebilecek.
Atılım Üniversitesi öğrencileri geleceğin mühendislerine öncülük etti
14 Mayıs 2024 Salı - 12:10 Atılım Üniversitesi öğrencileri geleceğin mühendislerine öncülük etti Atılım Üniversitesi VeciLabs Araştırma Geliştirme Platformu, düzenledikleri VEX Liseler Arası Robotik Yarışması ile geleceğin mühendislerine öncülük etti. Atılım Üniversitesi VeciLabs Araştırma Geliştirme Platformu, lise öğrencilerinin robotik kodlama becerilerini sergileme, takım çalışması ve problem çözme yeteneklerini geliştirmesine katkı sağlamak amacıyla 11-12 Mayıs’ta VEX Liseler Arası Robotik Yarışması düzenledi. Atılım Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı turnuvaya 15 okuldan katılan 15 takım, zafere ulaşmak için birbirleriyle kıyasıya yarıştı. Robotik faaliyetlerin liseli öğrencilere hitap ettiğini dile getiren VeciLabs Araştırma ve Geliştirme Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Emir Can Emir, “VEX Robotics adı altında uluslararası bir yarışma gerçekleştiriyoruz. Burada takımlarımız kıyasıya bir şekilde mücadele ediyorlar. Takım çalışmasının önemini ve problem çözme yeteneklerini değerlendiriyorlar. Bunun sonucunda ödüllerimizle birlikte yurt dışı yarışmalarında fırsat bulabiliyorlar” ifadelerini kullandı. Yarışmanın Atılım Üniversitesi’nin destekleriyle gerçekleştirildiğine dikkati çeken Emir, “Takımlarımızın hepsi çok başarılılar. Geleceğin mühendisleri olacaklarına ve ülkemiz için çok faydalı öğrenciler olacaklarına eminiz” değerlendirmesinde bulundu. Yarışmada takım çalışmasının öne çıkan en önemli özellik olduğunu vurgulayan Emir, “Burada bireysel olarak asla başarı kazanamayız. Takım olmanın önemi bu yarışmalar için çok önemli. Takım çalışmalarını çok iyi yaptıkları zaman ödül kazanıp yurt dışına gidebiliyorlar” dedi.
Bursa Uludağ Üniversitesi’nden elektrikli araç sanayisine destek
14 Mayıs 2024 Salı - 11:11 Bursa Uludağ Üniversitesi’nden elektrikli araç sanayisine destek Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), TÜBİTAK-1501 projesi çerçevesinde elektrikli araçlar için batarya kutusu geliştirme ve imalat faaliyeti yürütecek olan Hüner Alüminyum firmasına mühendislik ve Ar-Ge desteği verecek. BUÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. A. Alper Özalp, Hüner Alüminyum Ar-Ge ekibinin yürüttüğü elektrikli araçlar için batarya kutusu geliştirme ve imalatı projesinde görev alıyor. Önceki yıl başlatılan proje ortaklığı çerçevesinde 2023 yılı 2. dönem çağrısına yapılan başvuru olumlu sonuçlandı. TÜBİTAK, “Enerji Yoğunluğu Yüksek Batarya Hücre Teknolojileri, Yüksek Verimli Batarya Üretimi-Yönetimi” başlığı altında tanımlanan “Yüksek verimli çevreye duyarlı batarya üretim süreçlerinin geliştirilmesi” ve "Enerjiyi daha verimli kullanma imkânı sağlayacak yüksek verimli batarya yönetim sistemlerinin geliştirilmesi” hedefleri çerçevesinde çalışmanın desteklendiğini açıkladı. Çalışmalar aralıksız bir şekilde sürdürülüyor Projeye dair açıklamada bulunan Prof. Dr. Alper Özalp, yürütülecek tüm imalat çalışmalarının Hüner Alüminyum bünyesinde olacağını aktardı. Proje çerçevesinde firma bünyesinde batarya kutusu testlerine yönelik geniş çaplı bir test laboratuvarının kurulacağı bilgisini de paylaşan Özalp, “Proje hedefindeki batarya kutusu ile batarya kutusu üretimine yönelik imalat yönteminin hayata geçirilmesi ile hem Hüner Alüminyum’un ihracat kulvarındaki büyümesine destek verilecek, hem de firmanın uluslararası markalaşma hedeflerine katkı koyulacaktır. Çalışma aynı zamanda ülkemizin yerli ve milli kalkınma hamlesine olumlu yansımalar sağlayacaktır. TÜBİTAK yöneticilerine destekleri için teşekkür ediyoruz. Proje konusunda çalışmalar aralıksız bir şekilde sürdürülmektedir” diye konuştu.