Son Dakika
|
Şanlıurfa’da tüp patlaması: Ölü ve yaralılar var!
FETÖ’cü kundakçı hakkında savcılık 15 yıl hapis cezası istedi
Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluk halinin devamına hükmedildi
Turkcell Süper Kupa finalinin başlangıç saati değişti
Rusya'dan Kiev'e saldırı: 4 ölü, 22 yaralı
Ömer Çelik'ten Suriye mesajı: Toprak bütünlüğü Türkiye için çok önemli!
En düşük emekli maaşı 20 bin TL oldu
Türkiye’ye sokulmak istenen 739 kilo esrar sınırda yakalandı
Plazanın tavanı çöktü, facia kıl payı atlatıldı
Mert Günok yeniden Fenerbahçe’de
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Clay Consumption Remains Common in Parts of Kyrgyzstan
SDG'nin Halep'teki saldırılarında can kaybı 24'e yükseldi
Hız ve buzlanma faciaya davetiye çıkardı
Beylikdüzü’nde bir binanın 2 dairesini su bastı: Bina boşaltıldı
Kolombiya’da uçak kazası: 6 ölü
Diyarbakır’da otelde korkutan yangın: 10 kişi tahliye edildi
ABD’den Suriye’deki DEAŞ hedeflerine saldırı
Kanalizasyona beton döken firmaya rekor ceza!
TEKNOLOJİ
Zemin verileri yapay zeka ile haritalandırılacak
11 Ocak 2026 Pazar - 11:48:49
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, "Zemin Veri Bankası" projesi kapsamında kentin zemin yapısına ilişkin verileri sayısal ortama aktararak tek bir sistem altında topluyor. Çalışma ile zemin etütlerinden elde edilen bilgiler, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile entegre edilerek yapay zeka destekli analizlerle haritalandırılacak. Büyükşehir belediyesinin 2023 yılında başlatılan proje kapsamında il genelinde yapılan tüm zemin etüt çalışmaları ortak bir veri havuzunda toplanıyor. Proje, zemin yapısına ilişkin verilerin yapay zeka destekli analizlerle değerlendirilmesini ve sonuçların harita ortamına aktarılmasını hedefliyor. Kurumlardan alınan veriler tek sistemde Proje, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’na bağlı Zemin Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Belediyelere ait zemin etüt raporlarının yanı sıra Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) başta olmak üzere ilgili kurumlardan temin edilen veriler de dijital ortama aktarılıyor. Sıvılaşma potansiyeli, heyelan riski ve fay hatlarına ilişkin haritalar sistem içinde yer alıyor. Yapay zeka destekli zemin haritaları Toplanan veriler, yapay zeka algoritmalarıyla analiz edilerek zemin sınıflandırması, sıvılaşma riski ve taşıma kapasitesi gibi parametreler haritalandırılıyor. Bu çalışmaların, riskli alanların tespitine ve mikro bölgeleme süreçlerine katkı sağlaması amaçlanıyor. Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile Coğrafi Bilgi Sistemleri Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla bugüne kadar çok sayıda jeolojik ve jeoteknik rapor sayısallaştırıldı. Sistem kapsamında:5 bin 965 araştırma çukuru, 10 bin 964 sondaj (169 bin metre derinlik), 4 bin 108 jeofizik çalışma (9 bin 571 sismik, 4 bin 106 MASW, 4 bin 752 mikrotremör, 5 bin 493 DES, 186 ERT) olmak üzere toplam 41 bin 37 adet zemin verisi sisteme işlendi. Vatandaş zemin bilgilerine ulaşabilecek Projenin tamamlanmasıyla yeni yapılacak zemin etütlerinde mevcut verilerden yararlanılması, afet riski düşük alanların belirlenmesi ve kentsel planlama süreçlerine veri sağlanması hedefleniyor. Ayrıca sistemin, "Kocaeli Şehir Rehberi" platformu üzerinden vatandaşların zemin durumunu sorgulayabileceği şekilde erişime açılması planlanıyor. Projede 2025 yılı itibarıyla önemli aşamaların tamamlandığı belirtildi.
11 Ocak 2026 Pazar - 10:52
DAYTAM’dan nitelikli bilimsel çalışma hedefi
Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, s ahip olduğu yüksek teknolojik cihazlar ve laboratuvarlarla ulusal ve uluslararası arenada teknolojik gelişmelere katkı sağlamayı ve nitelikli bilimsel çalışmaların ortaya çıkmasını hedefliyor. Doğu Anadolu Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi-DAYTAM; temel bilimler, yaşam bilimleri ve malzeme bilimi sahalarında araştırma yapan bilim insanlarına ve sanayi kuruluşlarına laboratuvar, test ve analiz hizmeti sunuyor. DAYTAM, OECD İyi Laboratuvar Uygulamaları-İLU (Good Laboratory Practice-GLP) Uygunluk Beyanına sahip. Bu, aynı zamanda DAYTAM’ın ulusal ve uluslararası arenada saygınlığının, teknik yeterliliğinin ve güvenirliğinin resmi olarak tanınması anlamına geliyor. DAYTAM, yetkin araştırmacı kadrosu, en üst düzey teknolojiye sahip cihazlar ve modern araştırma laboratuvarları ile hizmet veriyor. Kimyasallar, kozmetikler, farmasötikler, polimerler, gıda ürünleri, ambalaj malzemeleri, doğal ve sentetik ürünlerin kimyasal içerik ve yapı analizi birçok tekniğin bir arada kullanılmasıyla belirleniyor. Farmasötiklerde etken madde analizleri, benzerlik çalışmaları, safsızlık analizleri ve stres çalışmaları portföyümüzde yer alıyor. "12 bin 581 numune üzerinde ileri düzey analiz" Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2025 yılı boyunca bölgesel ve ulusal ölçekte bilimsel araştırmalara güçlü bir altyapı desteği sunarak önemli bir performans ortaya koyduğunu açıklayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, daha sonra şöyle konuştu, "2025 yılı boyunca Merkez bünyesinde, alanında uzman kadro ile toplam 12 bin 581 numune üzerinde ileri düzey analiz ve test hizmeti gerçekleştirildi. Bilimsel bilgi üretimini toplumsal ve ekonomik değere dönüştürme hedefiyle fikrî ve sınai mülkiyet alanındaki çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu kapsamda 2025 yılı itibarıyla üniversitemiz bünyesinde toplam 24 patent tescillenmiş olup, 141 ulusal, 14 ise uluslararası patent başvurusu gerçekleştirildi. Bu buluşlar; Atatürk Üniversitesinin araştırma kapasitesini, yenilikçi vizyonunu ve küre-sel ölçekte rekabet edebilir teknoloji üretme yetkinliğini açık biçimde ortaya koydu. "Bilim toplum içindir" ilkesini benimseyen bir anlayışla ve YÖK Başkanımızın hedefleri doğrultusunda Erzurum’un ihtiyaçlarına yönelik olarak belirlenen 25 ana başlık altında 250 temel ihtiyaca çözüm sunacak projeler için çalışmalarımıza başladık. Erzurum’un kalkınması ve arzu edilen değere ulaşması için ana sorunları tespit ettik ve ilgili komisyonlarımız ile çalışmalarımıza devam ediyoruz"
11 Ocak 2026 Pazar - 09:55
MTÜ, tarım öğretiminin 180. yılını kutlayacak
Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ), Türkiye’de tarım öğretiminin başlamasının 180. yılı dolayısıyla kutlama programı düzenleyecek. MTÜ Ziraat Fakültesi tarafından hazırlanan "Tarımsal Eğitim ve Öğretiminin 180. Yılı Kutlama Programı" kapsamında öğrenciler, Malatya’daki tarım paydaşlarıyla bir araya gelecek. Programda, Malatya’da Yerel Uyum ve Azaltım İçin Akıllı Tarım Çözümleriyle İklim Direncinin Güçlendirilmesi projesinin tanıtımı yapılacak. Tanıtımın ardından, öğrenciler ile tarım paydaşlarını buluşturan bir panel gerçekleştirilecek. Panel, Prof. Dr. Orhan Gündüz’ün moderatörlüğünde yapılacak. Panele Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek ile Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Şirin Budancamanak konuşmacı olarak katılacak. Kutlama programı, 12 Ocak Pazartesi günü saat 10.00’da MTÜ Battalgazi Yerleşkesi Konferans Salonu’nda başlayacak.
11 Ocak 2026 Pazar - 09:53
MTÜ sağlıkta yapay zeka çalıştayı düzenlendi
Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Tıp Fakültesinin ortaklaşa düzenlediği "II. MTÜ Sağlıkta Yapay Zeka Çalıştayı" Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirildi. Üniversite yönetimi, akademisyenler, uzman hekimler ve öğrencilerin yoğun katılımıyla düzenlenen çalıştayda sağlıkta yapay zekânın önemi, uygulama alanları, tanı ve klinik süreçlere etkisi ile gelecek perspektifi kapsamlı biçimde ele alındı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan MTÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, sağlık hizmetlerinde yapay zeka destekli çözümlerin hız, doğruluk ve karar destek sistemleri açısından sağladığı katkılara dikkat çekerek, üniversite olarak sağlıkta dijital dönüşüm ve disiplinlerarası iş birlikleri çerçevesinde yürütülen çalışmalara önem verdiklerini ifade etti. Çalıştayın birinci oturumunda Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Muhammed Yıldırım, "Yapay Zekânın Önemi ve Sağlıkta Dijital Dönüşüm" başlıklı sunumuyla, sağlık ekosisteminde veri odaklı yaklaşımlar ve yapay zekâ temelli teknolojilerin rolünü değerlendirdi. Oturum kapsamında ayrıca, Doç. Dr. Serpil Aslan (Yazılım Mühendisliği), Dr. Öğr. Üyesi Dilber Çetintaş (Bilgisayar Mühendisliği), Doç. Dr. Feyza İnceoğlu (Tıp Fakültesi), Doç. Dr. Muhammed Serdar Buğday (Tıp Fakültesi) ve Doç. Dr. Ahmet Kadir Aslan (İnönü Üniversitesi) tarafından tıbbi görüntüleme ve yapay zekâ ile tanı sistemleri, sağlıkta istatistiksel yaklaşımlar, bilimsel araştırmalarda yapay zeka kullanımı ve yapay zeka ile klinik uygulamalar başlıklarında kapsamlı bilgilendirmeler yapıldı. Çalıştayın ikinci oturumu, MTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümlerinin çalışma grupları ile "Sağlıkta Yapay Zeka Destekli Teşhis Yaklaşımları" temasıyla gerçekleştirildi. Oturumda Doç. Dr. Muhammed Yıldırım ve Prof. Dr. Eser Sert ile Dr. Öğr. Üyesi Soner Kızıloluk ve Dr. Öğr. Üyesi Dilber Çetintaş (Bilgisayar Mühendisliği), Doç. Dr. Serpil Aslan ve Doç. Dr. Canan Batur Şahin (Yazılım Mühendisliği) ile Doç. Dr. Gürkan Kavuran ve Dr. Öğr. Üyesi Yağmur Ölmez (Elektrik-Elektronik Mühendisliği) tarafından; yapay zekâ tabanlı teşhis sistemleri, kullanılan yöntemler ve farklı klinik kullanım senaryoları çok yönlü olarak ele alındı. Çalıştay, katılımcıların sorularının yanıtlandığı soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Çok Okunan Kategori Haberleri
1
11 Aralık 2025 Perşembe- 15:57
Yapay zeka büyük fırsatlar sunuyor ama tehditler çok daha hızlı büyüyor
2
17 Mart 2022 Perşembe- 12:41
1915 Çanakkale Köprüsü’ne yerli rüzgar bariyerleri
3
10 Ocak 2026 Cumartesi- 12:24
Kütahya Belediyesi’nde imar süreçleri dijital ortama taşındı
4
09 Ocak 2026 Cuma- 16:33
TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Varank, CES'teki Türk girişimcileri ziyaret etti
5
06 Ocak 2026 Salı- 12:15
Her maile izin vermeyin
12 Kasım 2015 Perşembe - 15:16
Yeni keşfedilen Android virüsünü temizlemek imkansız!
Android platformunda yeni bir virüs keşfedildi. Bu virüsten kurtulmanın ise tek bir yolu var.
12 Kasım 2015 Perşembe - 10:15
Bu uygulamayı hemen silin!
Instagram kullanıcılarının başı 'InstaAgent' isimli uygulamayla dertte
12 Kasım 2015 Perşembe - 09:50
Samsung Galaxy S7'nin tanıtım tarihi belli oldu
Samsung'un son amiral gemisi olmaya hazırlanan Galaxy S7'nin tanıtım tarihi belli oldu
11 Kasım 2015 Çarşamba - 17:45
Türkiye’nin ilk akıllı tv laboratuvarı açıldı
Türkiye’nin ilk “Akıllı TV Laboratuvarı” Kadir Has Üniversitesi’nde Philips TV işbirliği ile açıldı.
11 Kasım 2015 Çarşamba - 17:21
Sony ürünü Betamax'ın 40 yıllık ömrü sona eriyor
Bugün için DVD'ler bile yolun sonuna gelirken halen satılan Sony'nin video kaset formatı Betamax gelecek ömrünü tamamlayacak.
11 Kasım 2015 Çarşamba - 13:04
Facebook artık arkadaşlarınızı yüzünden tanıyacak!
Facebook, Messenger uygulamasına eklediği yüz tanıma işlevi 'Photo Magic' ile fotoğraf paylaşımını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu fotoğraf tanıma özelliği aynı zamanda gizlilik endişelerini beraberinde getiriyor.
11 Kasım 2015 Çarşamba - 12:09
Apple Music artık Android'te
Apple'ın Music uygulamasını Android kullanıcıları Google Play üzerinden indirebilecek
10 Kasım 2015 Salı - 17:30
iPhone'un çok az bilinen özellikleri
iPhone kullanıcları gün geçtikçe artmakta. Peki iPhone’la neler yapabildiğinizi biliyor musunuz?
10 Kasım 2015 Salı - 15:42
Facebook’tan bir yenilik daha: Haber uygulaması!
Facebook’un yeni projesi Notify’nin kısa zaman içerisinde kullanıma sunulması bekleniyor. Notify sayesinde kullanıcılar filtreledikleri haber kaynaklarından güncel haberlere ulaşacaklar.
10 Kasım 2015 Salı - 13:30
Hayalet uygulamalar çocuğunuzu tehdit ediyor
Cep telefonuna yüklenen hayalet uygulamalar çocuğunuzu tehdit ediyor.
10 Kasım 2015 Salı - 11:35
HTC Apple'la dalga geçti!
Tayvanlı teknoloji devi HTC, Apple’ın meşhur 1984 reklamıyla dalga geçti.
10 Kasım 2015 Salı - 11:23
Facebook'a 48 saat müddet
Belçika'da bir mahkeme Facebook'a internet kullanıcılarını izinsiz takip etmesi gerekçesiyle 48 saat süre tanıdı
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder