SPOR - 11 Mayıs 2018 Cuma 11:37

1 milyon 200 bin ilkokul öğrencisi sportif yetenek taramasından geçecek

A
A
A
1 milyon 200 bin ilkokul öğrencisi sportif yetenek taramasından geçecek

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile hayata geçirilen, Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi kapsamında 81 ilde 1 milyon 200 bin öğrenci taramadan geçecek.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile hayata geçirilen, Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi kapsamında 81 ilde 1 milyon 200 bin öğrenci taramadan geçecek.


Tokat Anadolu Lisesi Spor Salonu’nda Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde il ve ilçelerde toplamda 7 bin 200 ilkokul 3. sınıf öğrencisinin sportif yetenek taramasına başlandı. Öğrencilerin her biri oluşturulan özel tarama merkezlerinde 20 metre sürat koşuşu, el kavrama kuvveti, çeviklik testi, geriye sağlık topu atma, dikey sıçrama, esneklik, oturma yüksekliği- kulaç uzunluğu, vücut ağırlığı ve boy uzunluğu antropometrik ölçüm ile performans testlerinden geçti. Bilgisayar sistemine kaydedilen öğrencilerin yakalarına asılan QR kodu tablet bilgisayarla okutularak sportif başarıları bakanlık sistemine aktarıldı. Gerçekleştirilecek olan bu proje ile Türk sporunun uluslararası standartlara uygun şekilde geniş kitlelere yaygınlaştırılması, spora başlama yaşında bulunan yetenekli çocukların tespit ederek spor branşlarına yönlendirmek ve üst düzey sporcu olarak yetiştirilmelerinin sağlanması hedefleniyor.



Yurt genelinde 1 milyon 200 bin öğrenci taranacak


Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlülüğü Şube Müdürü Ömer Besler, Türkiye’nin geleceği sporcuları tespit etmek için yapılan çalışmalarda yurt genelinde 1 milyon 200 bin, Tokat’ta ise 7 bin 200 ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin sportif yetenek taramasından geçeceğini söyledi. Besler, sportif yetenek taramasından geçen öğrencilerin sonuçlarının bakanlık sistemine otomatik olarak düştüğünü ifade ederek, "Yapılacak olan bu taramadan sonra çocuklarımızı hangi branşa yatkın olduklarını bizlere genel müdürlüğümüz iletecek. Bizler de o öğrencileri yatkın oldukları branşlara yönlendireceğiz" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan 100 yıllık su değirmeni, devletin desteğiyle yapılan restorasyon çalışmasıyla ayakta kalarak yeni yüzyıla tutundu. 60 yaşındaki Yaşar Dokgöz’ün emeğiyle tahılları öğüten asırlık değirmen, bu geleneğin yöredeki son örneği olarak zamana direniyor. Kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi İlçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Sekü köyünde Yedi Değirmenler mevkiinde bulunan asırlık su değirmeni, bu kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi olarak kayıtlara geçti. Dereden sağlanan suyun gücüyle çevirdiği taşa dökülen tahılları öğüten değirmen Gümüşhacıköy Kaymakamlığı’nın 2017 yılında yaptırdığı restorasyon çalışmasıyla elden geçirilerek hizmet vermeyi sürdürdü. Çocukluğundan bu yana aile yadigarı değirmende çalıştığını belirten değirmenci Yaşar Dokgöz, “Mesleği babamdan öğrendim. Buğday, arpa, mısır gibi tahılları burada öğütüyoruz. Faaliyetleri durmuştu. Onarıma ihtiyacı vardı. Gümüşhacıköy Kaymakamlığı ve Amasya İl Özel İdaresi’nin desteğiyle restore edildi. 7 yıldır tıkır tıkır çalışıyor” dedi. Komşu illerden de müşteri geliyor Çevre köyler, ilçeler ve komşu illerden bile müşterilerinin bulunduğunu anlatan evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Dokgöz, “Duyanlar geliyor. Kimi un alıyor. Kimisi öğütmek için buğday getiriyor. Öğütüp gönderiyoruz. Müşterilerimize, dostlarımıza kapımız her zaman açık” diye konuştu. Yörede yetiştirilen Üveyik buğdayından üretilen unu müşterilerine tavsiye eden Dokgöz’ün tek yardımcısı ise 40 yıllık hayat arkadaşı eşi Nuran Dokgöz. Dokgöz çiftçi, geçimlerini sağladıkları asırlık değirmende yaşamlarını sürdürüyor.